Lentefeest in de Veenweide 16 april

Kom kijken in de pluktuin! Misschien kan je een eigen pompoenplant zaaien?

Welkom op de lentefeest in de Veenweide!

Hopelijk wordt het net zoals eerder een zonnige dag om van te genieten met alle buren.

Tony van Eijden opent een “Buurderij” voor lokaal eten op deze dag in de Veenweide – een feestelijke gebeuren voor alle locavoren in de wijk!

Wij nemen pompoenzaad mee en potjes, zodat alle kinderen hun eigen pompoenplant thuis kunnen opkweken. Wie teelt de grootste pompoen 2022?

Share

Lente in de WAR – 27 maart, 12-17uur

De WAR in Amersfoort is een ontmoetingsplek voor leuke mensen, transitieduwers en andere pioniers. Elk jaar organiseert Diana de “Lente in de WAR”-festival met leuke workshops, markt, café etc. Göran geeft een lezing over notenbomen, en er zijn wat verschillende eetbare planten uit Kwekerij Culinair te koop.

Dit jaar wordt het gehouden op de nieuwe WAR locatie: Heiligenbergerweg 34 (voormalig Willem 3 kazerne)

Volop eetbare soorten!

Lees meer op: https://dewar.nl/nl/lenteindewar

Welkom!

Share

Bomen planten en rondleiding in Pluktuin Veenweide 16 maart 13 uur

We beginnen weer de EetbaarSoest-activiteiten na een lange winterslaap met bomen planten en een rondleiding in de Pluktuin in kinderboerderij en duurzaamheidscentrum de Veenweide in Soest.

We planten twee tamme kastanjebomen, een donatie van de lokale politieke partij DSN, die zich opheft op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Yolande Gastelaar, die zich jarenlang inzet voor een natuurlijker Soest komt zelf een boom planten.

Daarna geven we een rondleiding in de pluktuin, waar de groeiseizoen nu op gang komt.

Welkom!

De Chinese uienboom loopt ook binnenkort uit! (foto van vorig jaar)

Eind maart kunenn we weer daslook oogsten!

Share

Wilgen knotten in buurtboomgaard Clemenshof 18 dec 14 uur

We gaan weer wilgen knotten in de buurtboomgaard Clemenshof. Kom langs als je mee wilt doen op een buitenklus!

In 2019 was het zonnig toen we de wilgen knotte, misschien ook op zaterdag 18?
In Clemenshof zijn er nog herfstframbozen!

We hebben een paar erg goede japanse takkenzagen (Silky) en knippers om te proberen.

De Clemenshof is aan het begin van Clemensstraat, minder dan honderd meter van de Dalweg en de rotonde bij de moskee.

Laat weten of je komt. Ik neem koffie en thee mee. Mail naar: info at EetbaarSoest.nl

We houden natuurlijk corona-veilig afstand en we zijn buiten.

Share

Buurtboomgaard tussen de scholen

We hebben een nieuw buurtboomgaard aangeplant tussen de twee basisscholen De Buut en De Wegwijzer eind november 2021.

De kleuters hebben fruitbomen, frambozen, bessenstruiken en hazelaars geplant.
Schooldirecteur Marc hielp ook mee met de struiken.
Hier is een kaart van de soorten en rassen. Loop eens langs om te kijken, het is best mooi geworden!

We hebben vantevoren met de jeugd gesproken die daar ’s avonds rondhangt, om te vragen welke fruitbomen zij zouden willen zien. “Appel is lekker!” zei de ene. “Tomaat” zei de andere. “Flapdrol – die groeien niet op bomen” zie de eerste weer. Dus appels hebben we geplant. Een klassieker ‘Jonagold’ en een moderne, nog lekkerdere ‘Florina’ staan er, en over een paar jaar kunnen ze lekker daarvan plukken.

De grond is van de gemeente, en we hebben zoals altijd erg goede samenwerking met Gerard Wallet. De onderhoud de komende jaren wordt gedaan door de scholen samen met Eemfors. De bomen zijn betaald met een Groen-aan-de-Buurt-subsidie van de NMU en Provincie Utrecht. De meeste komen van Göran’s biologische boomkwekerij Kwekerij Culinair

Welke bomen zou jij willen aanplanten in het park waar jij woont?

Share

Farm-Food-Fietstoer 16 oktober

Zaterdag 16 oktober doen we mee met als een stop op de “Farm-food-fiets-toer” in het Eemland. Wij bakken lekkere kastanjetaart en poffen kastanjes voor de langsfietsende culinair geinteresseerden.

De fietstocht is ongeveer 35 km waarbij je onder het genot van een drankje de lekkerste gerechtjes proeft. Een ticket kost € 32,50 per persoon en is inclusief 5 gerechtjes van lokale bodem en 2 drankjes.

Hier kan je meer lezen en tickets kopen.

Share

EetbaarSoest in Trouw Duurzame top 100!

Weliswaar op plek 87, maar toch – we zijn in het voetlicht gezet als één van de honderd meest inspirerende duurzaamheidsinitiatieven in Nederland.

uit Trouw, 7 oktober 2021

Gisteren zaten we, Marcel en Göran, in de zaal in Pakhuis de Zwijger bij de uitreiking van de prijs. Erg leuk om zoveel enthousiaste idealisten te ontmoeten. Mensen die het gewoon doen, en vaak goed georganiseerd. We kunnen een hoop veranderen als we samenwerken!

Gefeliciteerd aan iedereen die mee hebben geholpen alle jaren: Gerard Wallet, Simone van Dongen, Rebecca Middelman, Wim Kok, Els van Weering, Marcel van Dorst, Florianne Sanders, Vincent Busch, Bert Krijger, Marjolein Hasenbos en veel meer!

Share

Binnenkort boomplantseizoen!

De beste tijd om bomen te planten is november-maart, als de de bladeren zijn gevallen en de bomen in ruststand zijn. En, wist je dat we sinds dit jaar hier in Soest een biologische boomkwekerij voor eetbare bomen hebben?

KwekerijCulinair.nl is de website, waar je meer kunt lezen over verschillende bomen, en een bestelling plaatsen voor bomen en struiken.

En… ik ben de boomkweker. Daarom een beetje reclame voor deze bomen hier op EetbaarSoest. Misschien wil je een Chineze uienboom voor jouw eigen tuin? Of een lekkere kastanje?

Welkom!

Göran

Share

Kastanjes rapen 23 okt

Het is weer kastanjetijd! Lekker chocomel-weer en de bladeren beginnen geel te kleuren. En de kastanjes vallen uit de hemel!

We gaan weer een kastanjeraapwandeling doen in de bossen bij Lage Vuursche. We verzamelen op de parkeerplek van theehuis ’t Hooge Erf, Hoge Vuurscheweg 11, naast het “Klimbos”.

Iedereen is welkom, ook heb je nooit eerder tamme kastanjes in het wild geraapt. Neem handschoenen mee en een snack, zodat je vol goede moed van een middag in het bos kan genieten.

Zaterdag 23 oktober, 14 uur verzamelen, en we gaan ongeveer 2 uur wandelen, rapen en als het mooi weer is, ook een deel van de oogst ter plekke poffen.

Laat weten of je komt.

Göran

Share

Genomineerd voor Cultuurprijs Soest

We zitten in de top 5 van Soest Kunst en Cultuurprijs, die 21 april wordt uitgedeeld. Misschien winnen wij het mooie standbeeld van steenhouwer Frank Linsewski?

De vijf genomineerde cultuurdragers in Soest: – Riëndy Holder, Cabrio, Pop-up Museum De Ontdekking, MiniBios team Artishock en EetbaarSoest met Göran Christiansson.

De culinaire cultuur is minstens zo belangrijk als andere cultuurvormen, en we zijn hartstikke blij dat dit erkend wordt!

We zijn ook actieve cultuurveranderaars – we willen de waarden en normen verschuiven! We willen mensen inspireren om ecologie meer te waarderen, en andere keuzes te maken. En we willen de 1-kg-vlees-per-week-norm veranderen!
Ook willen we “biologisch” de norm laten worden, en “giflandbouw” de uitzondering!

Op 21 april van 20h tot 21h kunt u de livestream van de prijsuitreiking hier volgen. Ga je voor ons duimen?

Share

Kas in de Clemenshof

Hugo is trots op de fundering die we uiteindelijk én haaks én vlak kregen…

We hebben een kas gekregen voor in de Clemenshof. Groot dank aan Bert! Er ontbreken 11 ruiten, en die gaan we laten maken, en dan is die bijna weer als nieuw. In deze hoek van de Clemenshof komt er groenten en zaailingen van notenbomen. Nu is een goed moment om je zomergroenten voor te zaaien, en we zijn weer blij met de inspiratie voor de jeugd dat die de AH-mini-moestuintjes geven. Ons tips is: meer aarde en grotere potten, verder prima!

De buurtboomgaard wordt steeds mooier en de bomen en struiken geven steeds meer oogst. De eerste waarvan we straks zullen plukken is de honingbes (een amerikaanse bes):

De honingbes is net uitgebloeid en over vier weken komen de lekkere blauwe bessen hier hangen.

Honingbessen van vorig jaar. Heerlijke smaak en heel vroeg. Helaas een beetje kwetsbaar en moeilijk om heel te plukken.

Later komen de andere bessen en daarna de pruimen in juli, en zo gaat het door tot eind november als de laatste herfstframbozen op zijn.

We kunnen nog steeds geen publieksaktiviteiten doen, maar een bezoek in je eentje is meestal mogelijk. We zijn er vaak op zondag middag, fiets even langs of bel om te kijken of we er zijn.

Share

Daslookfeest in april

Als de lente begint, begint ook de brandnetel-en-daslooktijd. Wij plukken graag van deze vroege wilde groenten, wetende dat we niet alles moet weghalen waar het wild groeit. (We kunnen ze ook prima in onze eigen moestuin kweken…)

Daslookzee om in weg te dromen

Wij maken vooral daslooksoep:

Fruit een ui, voeg een halve liter bouillon toe, een deciliter slagroom en een goede bundel daslook fijngesneden als alles kookt. Na 1 minuut is de soep klaar. 

In Soest groeit er veel daslook onder de beuken- en eikenbomen op de Molenstraat, in de oude Natuureducatietuin aan de rand van het gemeentewerf, waar binnenkort woningen worden gebouwd. Donderdag 22 april worden de plannen gepresenteerd in het gemeenterad, en dan horen we meer over de plannen. In principe blijven de oude bomen, en we moeten er voor zorgen dat de nieuwe bewoners ook in de toekomst kunnen genieten van deze daslokenweldaad!

Share

Échte winter!

Het is eindelijk écht winterweer. -15C is niet niks en sommige planten gaan deze winter het loodje leggen. Ook veel slakken. Daarom zullen we ook een verrassende voorjaar beleven!

Het is nu droog en licht en heerlijk om buiten te zijn. De tuin ligt bevroren en het is niet veel dat we kunnen oogsten. Zelfs de aardperen zitten vastgevroren in de aarde.

De enige wintergroente die we deze week oogsten is de zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum) – ook al zijn de bladeren iets slapper dan gebruikelijk… 😉

Zwartmoeskervel is een oude, meerjarige groentesoort voor de wintermaanden. De bladeren komen uit in september en sterven af in mei. Qua smaak zit het tussen selderij en peterselie. Lekker in een nasi of een groentesoep.

De kruiden staan nog goed – zoals de rozemarijn:

Rozemarijn doet het eigenlijk altijd goed. Weer of geen weer.
Zelfs de Marokkaanse munt groeit door in de winter, lekker voor verse munt-thee.

Buiten doen we niet veel in de tuin, maar binnen kunnen we aan de slag met voorzaaien van de langgroeiers zoals peper en tomaat en natuurlijk verschillende soorten bomenzaad.

En kiemgroenten kunnen ook prima binnen op de vensterbank. Hieronder hebben we zonnebloem-kiempjes, die we ook als groente eten. Het is een verrassend lekkere wintergroente!

Zonnebloemkiemen zijn ook super lekker. Nog twee dagen, dan vallen de zaadjes af van de bladeren, dan kunnen we oogsten!

Geniet van deze sneeuwwitte dagen en veel succes met het opstarten van jouw groeiseizoen 2021!

Share

Moestuincursus 2021 – afgelast

Het afgelopen voorjaar kon de cursus ‘Moestuinieren voor beginners’ op het laatste moment geen doorgang vinden door de corona-maatregelen. Dit voorjaar zal er door ons helaas weer geen moestuincursus worden georganiseerd. De situatie rond corona is momenteel te onzeker voor het houden van groepsbijeenkomsten. Onduidelijk is of wij in deze tijd de ruimte op kinderboerderij de Veenweide van de beheerder mogen gebruiken. De ruimtes zijn ook moeilijk corona-proof te maken (1,5 meter beleid e.d.).

Hopelijk kunnen we volgend voorjaar weer wel aan de slag. Wellicht tot dan!  

Harry van den Deijssel en Wim Kok

Share

Herfstkleuren – open dag 11 okt, 12-16h

Welkom in de Boomgaard Soestdijk in de oogstseizoen. We houden twee open dagen, 13 september en 11 oktober zodat iedereen hier kan komen proeven naar de verschillende appels en peren die hier groeien. In september waren er 385 bezoekers die allemaal de kans hadden om Bramley’s Seedling en Schone van Boskoop te proeven. In Oktober is het vooral kijken naar de mooie herfstkleuren en er zijn wellicht nog een aantal stoofperen Saint-Rémy nog te plukken.

Wim zorgt voor gepofte kastanjes en Göran heeft appelbomen in de verkoop. Nu begint de boomplantseizoen en misschien wil je iets nieuws eetbaars voor je eigen tuin?

Appels van oude rassen – foto Eiko.nl

Er is een speurtocht voor kinderen (én ouders). Om de boomgaard corona-veilig te houden hanteren we een maximum van 30 bezoekers tegelijk en alle gebouwen zijn dicht. Houd rekening met en afstand van elkaar!

Gratis toegang!

Kom op de fiets – er zijn géén parkeerplekken hier. De boomgaard ligt tegenover Paleis Soestdijk, aan de “Touristisch Overstap Punt” met de standbeeld van de soldaat.

Marieke teelt ecologische snijbloemen hier, samen met haar hulpjes

Share

4 juli – Excursie naar Boerderij Eyckenstein – duurzaam graan

Bezoek op boerderij Eyckenstein in Maartensdijk

Arjan Janknegt is akkerbouwer en werkt samen met boer Jacob Beeker op Eykensteijn. Arjan is één van de weinige akkerbouwers die graan kan verbouwen en tegelijk de bodem verrijken! De meeste graan- en maisakkers zijn CO2-uitstoters, maar de akkers die Arjan bewerkt worden elk jaar koolstofrijker. En biodiverser.

Jacob en Arjan gaven een rondleiding aan een grote groep geinteresseerden – we waren 18 mensen van EetbaarSoest/IVN. Eerst een helder uitleg over de visie van Jacob over het vlees van de stiertjes die “overblijven” in de melkveesector. en dan ging Arjan zijn graanvisie vertellen en laten zien.

Arjan en Jacob verbouwen veevoer voor de stieren en voor ons. Vorig jaar baktarwe en rode emmer, dit jaar haver en rogge. Je koopt de graan (en het Jerseystierenvlees) in de winkel op Eyckenstein of bij voorbeeld in de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort of bij de Ekoplaza.

Allerlei kruiden en bloemen groeien tussen de triticale

Dit soort akkers kan gifmais vervangen. Er staat nu 200,000 hectare snijmais in Nederland, bijna alles geteeld met giftige coatings en de maisakkers zijn zeer onherbergzaam voor insecten. Doe wat je kan om de politiek te beïnvloeden om gifmais weg te krijgen en kruidenakkers voor in de plaats te krijgen! Praat ook met boeren om je heen – waarschijnlijk weten ze niet eens dat dit kan.

Alle snijmais is overigens verbouwd als veevoer – en hoe minder vee, hoe minder snijmais. Laat ons ophouden met export van goedkoop vlees, en ook onze vleesconsumptie vlink verminderen – goed voor onze gezondheid en voor de biodiversiteit!

Share

Pauze en bezinning in de vroege zomer

Om iedereen veilig en gezond te houden hebben we de workshops en publieksactiviteiten voorlopig afgelast.

Lokaal en duurzaam, gezond voedsel is belangrijker dan ooit, en we willen iedereen aanmoedigen om groente, fruit en noten te kweken.

Geniet van een wandeling in onze mooie natuur – frisse lucht is ook medicinaal.

Hier planten we zaailingen uit van hazelnoten. De moedernoot is ‘Hallsche Riese’ en de bestuiver waarschijnlijk ‘Webb’s Cob’ en we zullen over een paar jaar zien of ze nog grotere en nog lekkerdere noten gaan dragen!

Groeten en tot snel,

Göran, Wim en alle andere bomenplanters en duurzaamheidsenthousiasten

Share

Workshop Jam koken (gratis) 13 juni 15h []

Welkom op een gratis workshop over jam koken. In het begin van de zomer zijn er enkele bessen al klaar om verwerkt te worden – framboos, aardbei en zwarte bes.

We gaan eerst plukken, en dan jam koken van wat we hebben gevonden. Als je een glazen pot meeneemt krijg je verse jam mee naar huis.

De zomerframbozen zijn plukklaar in juni als het weer meezit.
Koken met bij voorbeeld citroen, munt en geleisuiker tot jam.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress
Share

Fruitbomen enten – gratis workshop 14 maart om 15 uur

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen enten in de Veenweide.

Entstuk op onderstam – zo maken we “clones” van onze geliefde rassen

Jij mag verschillende entmessen proberen en je mag zelf je eigen appelboom enten en meenemen naar je eigen tuin.

We hebben onderstammen om appel op te enten!

Neem een tak mee van je lievelingsappelboom, of knip een tak van één van de vijf verschillende appelbomen in de Pluktuin.

Matthijs laat zien hoe de steun- en afdichtingsstrip zit.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress
Share

Cursus moestuinieren voor beginners: – Uitgesteld!

Wil je beginnen met een (kleine) moestuin? In deze IVN-cursus helpen we volwassenen een eigen moestuin aan te leggen en te onderhouden. Of het nu in je achtertuin is, in de volkstuin of zelfs op het balkon. We werken daarbij samen met de natuur. Deze korte cursus wordt gegeven door twee vrijwilligers van IVN-Eemland, Harry van de Deijssel en Wim Kok. Aan de orde komen o.a. de gereedschappen, het verbeteren van de grondkwaliteit, het kiezen van de planten en de werkzaamheden in de moestuin door het jaar heen. De cursus is theoretisch, aangevuld met praktische oefeningen. Een cursusboekje van IVN wordt ter plekke verstrekt.

Waar? De locatie is de Kinderboerderij de Veenweide aan het Vedelaarpad (wijk Overhees) in Soest. Daar is binnenruimte, maar ook een fruitpark, een kas en een nieuwe moestuin.

Wanneer en hoe laat?.. misschien volgend jaar…

Kosten? We vragen een kleine bijdrage van €10,-. Koffie en thee is inbegrepen.

Hoe aanmelden? Stuur een email naar duurzaamheid@ivn-eemland.nl en vermeld je voor- en achternaam, je volledige adres en telefoonnummer. Vermeld ook of je al (enige) ervaring hebt met moestuinen of nog niet. Je ontvangt een bevestigingsmail met een bankrekeningnummer van IVN-Eemland. Na overmaking van €10,- is je aanmelding definitief.
Wellicht tot ziens!

Hier in de moestuin van de Veenweide worden groenten geteeld

Kijk ook op de NPO5-video met Wim Kok – “Mister Moestuin”:

Share

Excursie naar Eemweideboerderij 15 februari om *14 uur*

Welkom op een excursie naar de biologische kippen van Wytze Nauta op de Eemweideboerderij op 15 februari. We verzamelen daar om 14 uur – nieuw tijdsstip (A.P. Hilhorstweg #6, Soest).

Hier worden de “Vredelinger”-kippenras ontwikkeld, mooi tussen Soest en Amersfoort

Ook deze keer is de excursie gratis, groot dank aan Wytze die op een zaterdag voor ons zijn boerderij open zet. Misschien is er de mogelijkheid om wat verse biologische eieren of een haan uit de vriezer te kopen!

Wytze is zelfs gepromoveerd op biologische dierenveredeling en rasontwikkeling en hij kan een hoop vertellen over zijn methode om een dubbel-doel-kip te ontwikkelen.

Laat weten of je mee wilt doen op:

Share

25 januari 10-16h – Meewerkdag leren fruitbomen snoeien

Welkom op een gratis workshop/meewerkdag met wintersnoei in Boomgaard Soestdijk (tegenover Paleis Soestdijk). We gaan een dertigtal appel- en perenbomen snoeien.

Om 10 uur en 13 uur geven we uitleg hoe wij de fruitbomen snoeien. Neem graag je lievelings-snoeischaar en broodjes mee voor de lunch!

Appelboom eenvoudig snoeien (FruitABC van houtwal.be)

De fruitbomen die er staan zijn vooral appel en peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress
Share

Workshop wintersnoei 14 december 2019

Welkom op een gratis workshop over wintersnoei en bessen stekken in de Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken.

Appelboom eenvoudig snoeien (FruitABC van houtwal.be)

De fruitbomen die er staan zijn appel, pruim en een verborgde peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar.

We gaan daarna stekjes maken van bessenstruiken. Kies welk struik je wilt, en je krijgt een stek in een pot mee naar huis!

We gaan ook de leilinde snoeien, zodat er veel vers lekker blad volgend jaar komt!

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress
Share

Workshop fruitbomen planten, 23 nov, 15h

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen planten in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 15 uur gaan we de Boomgaard Soestdijk bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken en de nieuwe bomen te planten.

In deze workshop gaan we in op alles rondom een fruitboom te kiezen voor je eigen tuin:

Welke soorten en rassen zijn er en wat moet ik kiezen? Hoe zit het met bestuiving? Wanneer is een goed moment om te planten? Waar koop ik goede bomen?

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress
Share

Oogstfeest in de Boomgaard 13 oktober

Welkom in de Boomgaard Soestdijk in de oogstseizoen. We houden twee open dagen, in september en oktober zodat iedereen hier kan komen proeven naar de verschillende appels en peren die hier groeien.

Appels van oude rassen – foto Eiko.nl

Er is een speurtocht voor kinderen (én ouders).

Gratis toegang!

Kom op de fiets – er zijn géén parkeerplekken hier. De locatie is een beetje moeilijk te vinden – de boomgaard ligt tegenover paleis Soestdijk, vlak naast de Praamgracht, dichtbij de stoplichten.

Marieke teelt ecologische snijbloemen hier, samen met haar hulpjes

Share

Oogstfeest in de Boomgaard 14 september

Welkom in de Boomgaard Soestdijk op 14 september, 12h-16h30!

De voormalige boomgaard van Paleis Soestdijk is sinds dit jaar in beheer van ons en nu gaan we oogsten. Kom de verschillende soorten en rassen proeven!

In het begin van de zomer waren de appels nog heel klein… Foto: Eiko.nl

De locatie is een beetje moeilijk te vinden, aan de overkant van paleis Soestdijk – tegen de Praamgracht aan, vlakbij de stoplichten op de grens tussen gemeente Baarn en gemeente Soest. Kom op de fiets – er zijn geen parkeerplekken!

Lees meer op www.BoomgaardSoestdijk.nl

De open dag is gratis en voor een klein bedrag mag je ook appels of appelbomen kopen.


Share

Burendag 28 sept 2019

Welkom op de burendag in de Veenweide – we hebben een stand en jullie zijn de hele dag welkom. Om 14 uur wordt de “Soester Pompoenkampioen 2019” uitgereikt – dus als je meedoet, moet je je pompoen voor 13 uur inleveren voor de weegschaal en de jury.

Locatie: Kinderboerderij en duurzaamheidscentrum Veenweide, Vedelaarpad 53, Soest.

Welkom!

Bruno had een reuse-courgette gekweekt en werd kampioen in 2018.

Share

Bessenjam koken – workshop 13 juli 2019, 15h [uitgesteld]

We gaan een andere keer bessenjam koken. Er waren te weinig aanmeldingen.

Welkom op een gratis workshop over jam koken.

We gaan eerst in de pluktuin plukken, en dan koken we jam van wat we hebben gevonden.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress
Share

Lokaal Soester Vlees – nu bestellen en 9 juli ophalen

Één van de “dames van Peter van den Breemerweg” gaat binnenkort haar laatste reis maken, na een lekker leven op de weilanden rond Soest. Één slechte dag in haar leven…

(Misschien herkent u de foto’s en de tekst van de vorige keer – het is nu weer mogelijk om vlees direct te bestellen bij de boer – zonder tussenpersonen. Dan zie je zelf hoe de dieren het hebben. Lees meer over de oude boederij van familie Van Dorresteijn hier. ) We hopen dat ze binnenkort een nieuwe, kleinschalige boerderij kunnen bouwen op de Peter van den Breemerweg!

De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.
De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.

Niet iedereen eet rundvlees, voor verschillende redenen, maar als je toch kiest voor om vlees te eten is het fijn te weten dat er geen sojabonen uit Brazilië te pas zijn gekomen voor deze koeien.

André van Dorresteijn laat weer weten dat iedereen een vleespakket kan bestellen (bel hem op 06 51180889 om te laten weten wat je wenst) – en op de boerderij ophalen in de middag/avond van volgende dinsdag.

Volgens André:

"Hallo, 
A.s. dinsdag 9 juli hebben wij weer vleespakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort welk is aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens kunt invriezen. Ook deze keer hebben wij weer verschillende optie's:
1. Standaard 12,5 kilo vleespakket van €11,50 per kg
2. Standaard 25 kilo vleespakket van €10,50 per kg
3. 2,5 kg saucijzen braadworsten €22,50
4. 30 Hamburgers gepaneerd €32,50
5. 30 Hamburgers ongepaneerd €32,50
6. Voor de bbq 30 speciaal gekruide hamburgers €32,50
Ps. rosbief, rib- en braadlappen kunnen ook naar u wens tot aan gehakt of tartaar gedraaid worden. Mocht u andere wensen of vragen hebben, laat het ons weten.
Met vriendelijke groet,
André van Dorresteijn, 06 51180889"

Meer lezen over ons bezoek bij André in april 2016.

Share