4 juli – Excursie naar Boerderij Eyckenstein – duurzaam graan

Bezoek op boerderij Eyckenstein in Maartensdijk

Arjan Janknegt is akkerbouwer en werkt samen met boer Jacob Beeker op Eykensteijn. Arjan is één van de weinige akkerbouwers die graan kan verbouwen en tegelijk de bodem verrijken! De meeste graan- en maisakkers zijn CO2-uitstoters, maar de akkers die Arjan bewerkt worden elk jaar koolstofrijker. En biodiverser.

Jacob en Arjan gaven een rondleiding aan een grote groep geinteresseerden – we waren 18 mensen van EetbaarSoest/IVN. Eerst een helder uitleg over de visie van Jacob over het vlees van de stiertjes die “overblijven” in de melkveesector. en dan ging Arjan zijn graanvisie vertellen en laten zien.

Arjan en Jacob verbouwen veevoer voor de stieren en voor ons. Vorig jaar baktarwe en rode emmer, dit jaar haver en rogge. Je koopt de graan (en het Jerseystierenvlees) in de winkel op Eyckenstein of bij voorbeeld in de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort of bij de Ekoplaza.

Allerlei kruiden en bloemen groeien tussen de triticale

Dit soort akkers kan gifmais vervangen. Er staat nu 200,000 hectare snijmais in Nederland, bijna alles geteeld met giftige coatings en de maisakkers zijn zeer onherbergzaam voor insecten. Doe wat je kan om de politiek te beïnvloeden om gifmais weg te krijgen en kruidenakkers voor in de plaats te krijgen! Praat ook met boeren om je heen – waarschijnlijk weten ze niet eens dat dit kan.

Alle snijmais is overigens verbouwd als veevoer – en hoe minder vee, hoe minder snijmais. Laat ons ophouden met export van goedkoop vlees, en ook onze vleesconsumptie vlink verminderen – goed voor onze gezondheid en voor de biodiversiteit!

Share