Échte winter!

Het is eindelijk écht winterweer. -15C is niet niks en sommige planten gaan deze winter het loodje leggen. Ook veel slakken. Daarom zullen we ook een verrassende voorjaar beleven!

Het is nu droog en licht en heerlijk om buiten te zijn. De tuin ligt bevroren en het is niet veel dat we kunnen oogsten. Zelfs de aardperen zitten vastgevroren in de aarde.

De enige wintergroente die we deze week oogsten is de zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum) – ook al zijn de bladeren iets slapper dan gebruikelijk… 😉

Zwartmoeskervel is een oude, meerjarige groentesoort voor de wintermaanden. De bladeren komen uit in september en sterven af in mei. Qua smaak zit het tussen selderij en peterselie. Lekker in een nasi of een groentesoep.

De kruiden staan nog goed – zoals de rozemarijn:

Rozemarijn doet het eigenlijk altijd goed. Weer of geen weer.
Zelfs de Marokkaanse munt groeit door in de winter, lekker voor verse munt-thee.

Buiten doen we niet veel in de tuin, maar binnen kunnen we aan de slag met voorzaaien van de langgroeiers zoals peper en tomaat en natuurlijk verschillende soorten bomenzaad.

En kiemgroenten kunnen ook prima binnen op de vensterbank. Hieronder hebben we zonnebloem-kiempjes, die we ook als groente eten. Het is een verrassend lekkere wintergroente!

Zonnebloemkiemen zijn ook super lekker. Nog twee dagen, dan vallen de zaadjes af van de bladeren, dan kunnen we oogsten!

Geniet van deze sneeuwwitte dagen en veel succes met het opstarten van jouw groeiseizoen 2021!

Share