Start van “Soester Pompoenkampioen 2018”

Aftrap voor Soester Pompoenkampioen 2018!

Wij organiseren een wedstrijd voor zelfgeteelde, biologische pompoenen. Afgelopen zaterdag, op het Lentefeest op de Veenweide, kwamen meer dan 50 bezoekers langs om een potje met aarde en een paar pompoenzaden te halen. Op 29 september, de “Duurzaam Goed Bezig”-markt op de Van Weedestraat, gaan we zien wie de grootste pompoen heeft.
Wil je meedoen? Kom dan naar één van onze workshops – de volgende is op 19 mei om 15 uur in De Veenweide.

Pompoen is goed om voor te zaaien in een potje en later uitplanten. (minder slakken)

Voor meer info zie attachment:

2018-04-21 Lentefeest Pompoenkampioen v1.1

Share

Kom boom-sla en boom-ui proeven! 19 mei 15 uur

Kom lekker proeven van verschillende groentebomen!

Vorig jaar op de groenteboomproeverij voor de Triodos bank.

De slaboom (Tilia cordata) en de uienboom (Toona sinensis) hebben heerlijk blad die je kunt verwerken in veel verschillende gerechten.

Jan houdt heel veel van de uienboom! Veel oogst en wenig werk…

De herfstgroentebomen zijn vooral tamme kastanje (Castanea sativa) en de erwtenboom (Caragana arborescens), en die gaan we in oktober proeven.

De “aardappelboom” – tamme kastanje – is in oktober rijp.

 
De lokatie is zoals altijd op Duurzaamheidscentrum en Kinderboerderij De Veenweide op Vedelaarpad 53 in Soest

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

“Sailors for Sustainability” in Soest!

De charmante zeilers Floris en Ivar die de meest duurzame projecten van de hele wereld bezoeken kwamen bij ons langs!  (Wat een eer!)

Floris en Ivar bouwen kennis op over hoe wij een duurzame beschaving zouden kunnen bouwen als we het willen. Ze schrijven erover en publiceren mooie videos op hun website SailorsForSustainability.nl (gratis voor iedereen te lezen). Heel inspirerende voorbeelden van projecten van wereldklasse. Het is duidelijk dat het vrij moeilijk is om duurzaam te leven, maar het is wel mogelijk!

Wij gingen samen kijken naar de “klimaatwalnotensavanne” op Het Derde Erf, en boer Joop heeft de biologisch-dynamische werkwijze uitgelegd.

Joop vertelt hoe hij eigen biologisch voer verbouwt voor de koeien. Floris filmt en Ivar luistert aandachtig.
Wie van deze mannen zou het beste passen in een klein zeilbootkajuit?
Afronding van het bezoek bij de melkveehouder met een melkproeverij!

Ivar komt oorspronkelijk uit Soest, en als ze klaar zijn met de wereldreis in 2022 komt hij wellicht hier weer te wonen?!   🙂

Als je de kans wilt pakken om Floris en Ivar te ontmoeten en hun verhalen rechtstreeks te horen, kan dat in de komende dagen, voordat ze de Atlantische Oceaan gaan oversteken:

  • Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, donderdag 19 april 2018
    (19:30 – 22.00 uur). Toegang gratis, een vrijwillige donatie aan de Stichting Sailors for Sustainability wordt op prijs gesteld.
    Aanmelden via https://dezwijger.nl/programma/sailors-for-sustainability
  • Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, zondag 22 april 2018
    (13:30 – 15:30 uur). Toegang met museumjaarkaart of entréebewijs gratis, een vrijwillige donatie aan de Stichting Sailors for Sustainabilitywordt op prijs gesteld.
    Aanmelden via crew@sailorsforsustainability.nl
Share

Soester rundvlees – vers en lokaal – dinsdag 24 april ophalen – graag vantevoren bestellen bij André

Één van de “dames van Peter van de Breemerweg” gaat binnenkort haar laatste reis maken, na een lekker leven op de weilanden rond Soest. Één slechte dag in haar leven…

(Misschien herkent u de foto’s en de tekst van de vorige keer – het is nu weer mogelijk om vlees direct te bestellen bij de boer – zonder tussenpersonen. Dan zie je zelf hoe de dieren het hebben. Lees meer over de oude boederij van familie Van Dorresteijn hier. ) We hopen dat ze binnenkort een nieuwe, kleinschalige boerderij kunnen bouwen op de Peter van den Breemerweg!

De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.
De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.

Niet iedereen eet rundvlees, voor verschillende redenen, maar als je toch kiest voor om vlees te eten is het fijn te weten dat er geen sojabonen uit Brazilië te pas zijn gekomen in de teelt.

André van Dorresteijn laat weer weten dat iedereen een vleespakket kan bestellen (bel hem op 06 51180889 om te laten weten wat je wenst) – en op de boerderij ophalen in de middag/avond van volgende dinsdag.

Volgens André:

Vleespakket of Hamburgerpakket of Saucijzen?

A.s. dinsdag 24 april hebben wij weer vleespakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens kunt invriezen. Ook deze keer hebben wij weer verschillende optie’s:
1. Standaard 12,5 kilo vleespakket van €10,50 per kg
2. Standaard 25 kilo vleespakket van €9,50 per kg
3. 2,5 kg saucijzen braadworsten €8 per kg
4. 30 Hamburgers  gepaneerd €30
5. 30 Hamburgers ongepaneerd €30
6. Voor de bbq 30 speciaal gekruide hamburgers €30
Ps. Rosbief, rib- en braadlappen kunnen ook naar u wens tot aan gehakt of tartaar gedraaid worden.
Mocht u andere wensen of vragen hebben, laat het ons weten.
Met vriendelijke groet,
André van Dorresteijn

06 51180889″

Meer lezen over ons bezoek bij André in april 2016.

Share

Lentefeest in de Veenweide 21 april – 13-16 uur

Welkom in de Veenweide op 21 april. Er is veel te ontdekken en de planten komen weer omhoog!

Kom groentes planten, en doe mee aan het meesterschap van de Soester Pompoenkampioen 2018!

Meedoen

21 april 2018, 12h-17h, is het Lentefeest op de Kinderboerderij en Duurzaamheidscentrum de Veenweide, Vedelaarpad 53, in Soest. Kom langs, en dan krijg je gratis een potje met aarde en een paar pompoenzaden. Wij hebben vier verschillende biologische courgette- en pompoenzaden en jij mag kiezen welke je wilt.

Laat je pompoenplant goed opkomen thuis in een zonnige vensterbank, en als die 20cm hoog/breed is, is het tijd om uit te planten. (Als je geen eigen tuin hebt, mag je komen uitplanten in de Pluktuin in de Veenweide. Zorg ervoor dat je een naambordje bij zet en dat je af en toe komt water geven.)

Finale en prijsuitreiking

Neem je pompoen mee naar de Duurzaamheidsmarkt in Soest om 11 uur op 29 september 2018, en maak kans op een fruitboom naar keus (appel/peer/pruim/kers/tamme kastanje/walnoot) voor in je eigen tuin.

Share

Buurtfruit Van Gooyenlaan, Soest

Vandaag hebben we zes fruitbomen geplant samen met de bewoners van de appartementen in de Van Goyenlaan.

Met steun van Provincie Utrecht (Groen aan de Buurt) hebben we een zestal mooie fruitbomen kunnen kopen, en er komt ook nog een bloemenweide erbij,

Harde werkers hebben de bomen geplant

Sylvia had een heerlijke appeltaart gebakken en koffie en thee gezet

Vanaf september 2019 komt er fruit; appels, peren en pruimen van verschillende rassen. We zijn vooral benieuwd naar de peer ‘Verdi’ – een voor ons onbekende ras, die heerlijk schijnt te zijn.
Wat denk jij?

 

Share

43 fruitbomen geplant op de Eemhorst

Vandaag hebben we 43 fruitbomen geplant op de zorgwoning Eemhorst op de Hooiweg in Soest. Het is een mooi gelegen zorglocatie voor dementerende ouderen, en het wordt nog mooier met een kring van fruitbomen rondom het terrein.

We waren een gemengd gezelschap en we hebben erg genoten van het lekkere weer en de uitstekende lunch!

Vince laat zien hoe de bladaarde het plantgat verrijkt.
Wim zorgt voor de puntjes op de i.
We waren met tien vrijwilligers fruitbomen aan het planten, en het ging best vlot.
We hopen dat de bomen goed aanslaan, en dat er binnenkort veel mooi bloesem komt. Volgend jaar fruit!

Share

Fruitpark Honsbergen stap 2 – bessenstruiken geplant

We hebben vandaag een hele rij fruitbessen aangeplant in park Honsbergen, achter de Hoogvliet in Soest.

In de zomer kunnen alle kinderen in de buurt blauwe bessen en aalbessen en witte bessen komen plukken! We hebben zelfs een zeldzame roze “blauwe bes” geplant, we zijn heel benieuwd hoe die gaat smaken.

Mariette en Andre zorgden voor heerlijk zelfgebakken kruidkoek en koffie en thee. Het is een feest om zo een werkmiddagje in het park samen te doen.

Een mooie plek uitkiezen voor deze blauwe bes
Ad kwam ook langs om te kijken en goede adviezen te geven, vooral op zijn specialiteit – mest en meststoffen!
Het was lekker werken in de zon.
We zijn een hele groep buren die meer fruit en noten willen!

 

Sponsoring van NLDoet voor taart en plantgoed. Groot dank aan Oranjefonds!

 

 

Eerste stap in Fruitpark Honsbergen deden we al in 2015, en nu is stap 2 afgerond. We zijn nog in gesprek met de gemeente over wanneer we de walnotenbomen mogen planten!

Share

Clemenshof: Bomen geplant!

We hebben op 17 februari de hele boomgaard aangeplant met fruit-, noten- en groentebomen. Hier een paar foto’s van deze mooie dag, en helemaal beneden is er een overzicht van alle bomen, soorten en rassen.

In april gaan we ook bessen planten.

Als je mee wilt doen, laat het ons weten!

Erik en Wim plantten de meeste bomen. Hier een appel ‘Florina’.
Göran maakt een pad van houtsnippers.
Wim, Erik en Toon zorgen voor de mooie bladaarde van Van Dorresteijn.
Ook Sybren, Toon en Julius gaan aan de slag.
Vince is vooral aan het graven, bijna de hele dag.
En enorm tevreden als alles de grond in is!
Alle bomen staan erin en we hebben al voorbereid voor bessenstruiken met compostwallen.
Bomen en gekozen rassen.
Share

Moestuincursus voor beginners – met Wim Kok en Harry van de Deijssel

IVN-cursus moestuinieren voor beginners

Eten uit eigen tuin is populair. In deze cursus helpen we cursisten een eigen  moestuin aan te leggen en te onderhouden. Of het nu in je achtertuin is, in de volkstuin of zelfs op het balkon. We werken daarbij samen met de natuur.
De cursus moestuinieren is bedoeld voor volwassenen met weinig kennis van moestuinen, die willen beginnen met een moestuin.
De cursus wordt gegeven door IVN-Eemland (werkgroep duurzaamheid). Contactpersonen zijn Wim Kok en Harry van de Deijssel .
Deze korte cursus behandelt de gereedschappen die mensen nodig hebben bij het moestuinieren, het bepalen van de grondsoort, het kiezen van de planten en de werkzaamheden in de moestuin door het jaar heen.
De cursus is hoofdzakelijk theoretisch. Het is handig om ook daadwerkelijk een moestuintje te starten, als je meedoet aan de cursus. En dat kan al op een klein stukje! Een cursusboek van IVN (20 pag.) is gratis.
Waar?
De locatie is de Kinderboerderij de Veenweide aan het Vedelaarpad (wijk Overhees) in Soest. Daar is binnenruimte, maar ook een fruitpark en een kas.
Wanneer?
De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten op de zaterdagmorgen van 10 maart, 31 maart en 28 april 2018.
Tijd?
Van 10.00 tot 12.30 uur.
Kosten?
We vragen een kleine bijdrage van €10,-. Koffie en thee is inbegrepen.
Hoe aanmelden?
Stuur een email naar duurzaamheid@ivn-eemland.nl en vermeld je voor-en achternaam, je volledige adres en telefoonnummer. Vermeld ook of je al (enige) ervaring hebt met moestuinen of nog niet. De cursus start met minimaal 10 en maximaal 20 deelnemers. Vol is vol, dus heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan. Je ontvangt een bevestigingsmail met een bankrekeningnummer van IVN-Eemland. Na overmaking van €10,- is je aanmelding definitief.

Wellicht tot ziens!

– Wim en Harry

 

Compostmeester Wim leidt de moestuincursus.

 

Jij kan ook, net als Jonatan, een zee van snijbiet en boerenkool hebben in je tuin!
Share

Vers Soester vlees – rechtstreeks van de boer – 20 februari

Één van de “dames van Pieter van de Breemerweg” gaat binnenkort haar laatste reis maken, na een lekker leven op de weilanden rond Soest. Één slechte dag in haar leven…

(Misschien herkent u de foto’s en de tekst van de vorige keer – het is nu weer mogelijk om vlees direct te bestellen bij de boer – zonder tussenpersonen. Dan zie je zelf hoe de dieren het hebben. Lees meer over de boederij van familie Van Dorresteijn hier. )

De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.
De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.

Niet iedereen eet rundvlees, voor verschillende redenen, maar als je toch kiest voor om vlees te eten is het fijn te weten dat er geen sojabonen uit Brazilië te pas zijn gekomen in de teelt.
André van Dorresteijn laat weer weten dat iedereen een vleespakket kan bestellen (bel hem op 06 51180889 om te laten weten wat je wenst) – en op de boerderij ophalen in de middag/avond van volgende dinsdag.

Volgens André:

Vleespakket of Hamburgerpakket of Saucijzen?

Hallo,
We hebben dinsdag 20 februari weer vleespakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens in kunt vriezen. Ook deze keer hebben wij weer verschillende optie’s:
1. Standaard 12,5 kilo vleespakket van €10,50 per kg
2. Standaard 25 kilo vleespakket van €9,50 per kg
3. 2,5 kg saucijzen braadworsten €8 per kg
4. 30 Hamburgers gepaneerd €30
5. 30 Hamburgers ongepaneerd €30
6. Voor de bbq 30 speciaal gekruide hamburgers €30
Ps. Rosbief, rib- en braadlappen kunnen ook naar u wens tot aan gehakt of tartaar gedraaid worden.

Mocht u andere wensen of vragen hebben, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,

André van Dorresteijn

06 51180889″

Meer lezen over ons bezoek bij André in april 2016.

Share

Lezingen over duurzaamheid voor de Natuurgidsen

Göran was uitgenodigd om twee lezingen te geven over duurzaamheid voor de IVN Natuurgidsenopleiding.

Verdieping over biodiversiteit en soortverlies
De groepsdiscussies leveren veel interessante perspectieven op!

We gebruiken het model van de “planetaire grenzen” als basis om globale problemen te bekijken, en daarna zoomen we in op wat wij hier kunnen observeren.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

De tweede lezing gaat dieper op het belangrijke concept biodiversiteitsverlies.

Hier zijn de presentaties te lezen:

2018-01-09_Natuurgidsen_Duurzaamheid-Introductie

2018-02-06_Natuurgidsen_Duurzaamheid-Verdieping

 

Share

Klimaat-walnoten-savanne geopend!

De bomen zijn omheind om de koeien op afstand te houden de eerste tien jaar.

We hebben een halve hectare (5000m2) walnotensavanne aangeplant om de biodiversiteit te versterken, koolstof uit de lucht te halen en gezonde noten te telen. Dit is de eerste fase, en hopelijk kunnen we in november 2018 de volgende fase aanplanten.

We hebben 13 verschillende rassen aangeplant – goed voor de bestuiving.

A

We hebben de opening gvierd met walnotentaart
Donateur en boomplanter Flip
De zon brak door voor het officiële openingsmoment!

Liesbeth boort een gat voor een boompaal voor de omheining.
Vrienden kwamen langs om te helpen planten.

Dit is een samenwerking tussen IVN Eemland Duurzaamheidswerkgroep, platform EetbaarSoest en stichting Trees for Peace op het land van Het Derde Erf – familie Wantenaar. Dank aan alle genereuze donateurs en hardwerkende vrijwilligers!

Waar kunnen we de volgende savanne of boomgaard aanplanten?

Share

Klimaat-walnoten-savanne in aanplant

We zijn begonnen met het aanplant van de eerste kleine (5000 m2) klimaat-walnoten-savanne in Soest.

Startpunt voor de klimaat-walnoten-savanne
Liesbeth boort een gat voor een boompaal voor de omheining.

 

 

Wim zorgt ervoor dat alles strak staat.

 

De eerste walnotenboom zit erin!

 

Hier komen de koeien straks lopen,  dus we moeten de bomen beschermen, in ieder geval de eerste tien jaar, misschien langer.

Fruit- en notenbomen tussen de koeien zie je tegenwoordig niet zo vaak in Nederland. Het was vroeger veel meer populair, en je ziet het nog best veel in Oostenrijk en (voormalige) Oost-Duitsland. Daar noemen ze het “streuobst”.

Het is makkelijker om te maaien en met machines langs te kunnen rijden als er geen bomen in de weilanden staan.

De voordeel van bomen is dat ze:

  • vangen CO2 uit de lucht en pompen het in de grond
  • vangen nitraat en fosfaat, zodat het niet uitspoelt in het oppervlaktewater
  • geven ruimte en habitat voor insecten en vogels, zodat de biodiversiteit wordt versterkt
  • maken heerlijke, gezonde noten!

Dit is een samenwerking tussen IVN Eemland Duurzaamheidswerkgroep, platform EetbaarSoest en stichting Trees for Peace op het land van Het Derde Erf – familie Wantenaar. Dank aan alle genereuze donateurs!

Share

Houthakkersdag Clemenshof 10 februari 11-16

We zijn een nieuwe boomgaard aan het starten samen met Bert en Bea aan het begin van de Clemenstraat in Soest. Eerst moeten we een beetje opruimen om plek te maken voor fruit- en notenbomen. Als je dit leuk vindt – kom meedoen!

Van de oude elzen maken we haardhout voor de HR houtkachel.
Vakkundige begeleiding en veiligheid met Ijsbrand in de leiding.
Plantenplan voor de fruitboomgaard Clemenshof in Soest. Eerst gaan de elzen eruit, we gaan egaliseren, en dan pas komen de fruitbomen.
Fruitbomen voor Clemenshof – ze staan al ingekuild in Soest, wachtend op de plantdag…

We weten niet precies wanneer we de fruitbomen kunnen planten. Eerst gaan we de elzen weghalen, en dan komt André met zijn trekker om het oude paardenweiland te egaliseren. Daarna kunnen we gaan planten!

Dit is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep, en een donatie van Provincie Utrecht voor het plantgoed en informatieborden. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Appelbomen geënt!

Op 20 januari hebben we een mooie workshop gehad over fruitbomen enten!
We hebben een tiental appelbomen geënt, en iedereen kreeg zijn/haar eigen boom mee naar huis. We hopen dat ze allemaal aanslaan en uitgroeien tot grote en rijkdragende bomen.

Trotse deelnemers met eigen appelbomen – vier verschillende rassen. (en geen snijwonden)
Matthijs laat zien hioe de steun- en afdichtingsstrip zit.
Wim en Jana proberen ook de omega-tang, niet alleen de Tina-mes.
Bert is ook tevreden.

 

Share

Workshop Fruitbomen Enten – 20 januari 15 uur (Gratis)

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen enten in Duurzaamheidscentrum en Kinderboerderij de Veenweide.

We gaan takken knippen van bomen met lekkere appels en die op onderstammen zetten die we uit appelpitten hebben laten uitgroeien. Dit zijn “zaailing onderstammen” en geven hele grote en sterke appelbomen.

We hebben een stuk of zeven goede appel-onderstammen, en als je wilt krijg je eentje mee naar huis voor je eigen tuin!

Alle appelbomen die we in de tuincentra en bij kwekers kopen zijn geënt.

We gaan ook proberen met enten van selecties van tamme kastanje.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Soester vlees – rechstreeks van de boer – 12 december

Één van de “dames van Insingerstraat” gaat binnenkort haar laatste reis maken, na een lekker leven op de weilanden rond Soest. Één slechte dag in haar leven…

(Misschien herkent u de foto’s en de tekst van de vorige keer – het is nu weer mogelijk om vlees direct te bestellen bij de boer – zonder tussenpersonen. Dan zie je zelf hoe de dieren het hebben. Lees meer over de boederij van familie Van Dorresteijn hier. )

De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.
De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.

Niet iedereen eet rundvlees, voor verschillende redenen, maar als je toch kiest voor om vlees te eten is het fijn te weten dat er geen sojabonen uit Brazilië te pas zijn gekomen in de teelt.

André van Dorresteijn laat weer weten dat iedereen een vleespakket kan bestellen (bel hem op 06 51180889 om te laten weten wat je wenst) – en op de boerderij ophalen in de middag/avond van 25 april.

Volgens André:

Vleespakket of Hamburgerpakket of Saucijzen?

Hallo,
We hebben dinsdag 12 december weer vleespakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens in kunt vriezen.Ook deze keer hebben wij weer verschillende optie’s:
1. Standaard 12,5 kilo vleespakket van €10,50 per kg
2. Standaard 25 kilo vleespakket van €9,50 per kg
3. 2,5 kg saucijzen braadworsten €8 per kg
4. 30 Hamburgers gepaneerd €30
5. 30 Hamburgers ongepaneerd €30
6. Voor de bbq 30 speciaal gekruide hamburgers €30
Ps. Rosbief, rib- en braadlappen kunnen ook naar u wens tot aan gehakt of tartaar gedraaid worden.

Mocht u andere wensen of vragen hebben, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,

André van Dorresteijn

06 51180889″

Meer lezen over ons bezoek bij André in april 2016.

Share

Gratis workshop – Fruitbomen snoeien en bessen stekken – 16 december

Welkom op een gratis workshop over wintersnoei en bessenstruiken stekken in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken.

De fruitbomen die er staan zijn appel, pruim en een verborgde peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar. De bomen zijn jong en er is niet zo veel te doen, maar kan toch verhelderend zijn om voor te bereiden op je eigen boom.

We gaan ook de leilinde snoeien, zodat er veel vers lekker blad volgend jaar komt!

Daarna gaan we bessenstruiken vermeerderen middels stekken. Alle deelnemers die willen krijgen een (toekomstige) bessenstruik mee naar huis!

Stekkies van bessenstruiken, van de workshop vorig jaar.

 

Lees meer over stekken en de beste tijd in het jaar om te stekken op Houtwal.be.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Gratis workshop – Hazelnoten – 18 november

Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.

We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.

Wilde hazelnoot (links) en selectie cultivar “Webb’s Prize Cob” (rechts).

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Doorbraak voor fruit- en notenbomen in Park Honsbergen

We hebben afgelopen week rondgelopen in Park Honsbergen samen met Marlein Smith en Gerard Wallet van gemeente Soest om geschikte plekken te vinden voor fruit- en notenbomen. We hebben drie geschikte locaties gevonden voor de volgende bomen en struiken. Ondertussen hebben we ook een Groen-aan-de-Buurt subsidie van provincie Utrecht gekregen, voor plantgoed, kompost en informatieborden.

In de komende weken gaan we met de dichtsbijwonende buren spreken om te kiezen welke fruit en notenbomen we gaan kiezen. Wat heb jij het liefst?

Hier een overzichtskaart met de plantplekken:

Park Honsbergen met de drie locaties waar we fruit kunnen aanplanten deze winter.

Locatie A – dichtbij de peuterspeelzaal

Niet ver van de peuterspeelzaal – hier passen drie bomen. Wellicht walnoot?

Locatie B – langs de rand van de tegels

Langs de rand van de tegels is er plek voor lagere fruitstruiken. Blauwe bes? Framboos?

Locatie C – dichtbij de eerste Buurtfruit

Naast de tuin van familie Simonis is er een geschikte plek voor drie kleinere bomen. Abrikoos, misschien?

 

Wil jij ook fruit in een Soester park dichtbij jouw huis? We hebben een stappenplan ontwikkeld samen met Gerard Wallet van gemeente Soest. Als je hulp nodig hebt, bel met Göran op 06 53885037.

Share

Gratis workshop Eetbare kastanjes – 21 oktober 2017

Welkom op een gratis workshop over (tamme) kastanjes in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

21 oktober, om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de eetbare houtwallen te bekijken.

14h30 gaan we tamme kastanjes poffen en proeven. Daarna gaan we naar het bos (te fiets of met auto) om wat verse lekkernijen te rapen.

Hier een paar foto’s van de kastanjeseizoen 2016:

De bossen liggen vol lekkernijen…
De kastanjes vallen in de bolsters op de grond. Let op de stekels!

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Steensoep in Soest – 23 september op de Van Weedestraat

Op de Soester Duurzaamheidsmarkt gaan we steensoep koken. We hebben een echte soepsteen gevonden en we gaan daarvan een heerlijke soep trekken. Kom graag proeven!

Als je iets in de moestuin over hebt, zou het best ook bijkunnen, naast de steen, in de grote pot.

 

Iedereen wilt iets meenemen voor de steensoep. Illustratie victoriamaderna.com

Kom graag met ons lunchen – tussen 12 en 14 uur, en als je een ui of een pompoen over hebt, neem mee! Misschien heeft iemand ook een brood gebakken?

We zijn op het pleintje, midden op de Van Weedestraat in Soest. Tot ziens!

Share

Bezoek de duurzaamste boerderij van Soest op 2 september #OpenErf

Wij gaan naar de #OpenErf 2017 – kom jij ook!

2 september 2017 van 11.00 tot 17.00 uur is het “OpenErf” op het erf van balansboerderij het Derde Erf. Op die dag kun je kennis maken met alle activiteiten die deze bijzondere boerderij te bieden heeft. Denk hierbij aan miniworkshops taijiquan, verschillende vormen van yoga, zelf masseren, Transformational Breath en werken met de kracht van edelstenen, beeldhouwen, vachtvilten, koken met kruiden in het wild etc.

En natuurlijk biodynamische melk kopen. Vergeet niet om een paar glazen flessen mee te nemen!

Waar: Balansboerderij het Derde Erf, Birkstraat 125 in Soest (bijna in Amersfoort)
Wanneer: zaterdag 2 september van 11.00 tot 17.00 uur
Toegang: gratis

Lees meer op de Facebook uitnodiging.

Share

Minder mestschade – meer grondgebonden melk!

Ik schrok me een hoedje toen ik afgelopen zaterdag hoorde dat Joop en Corine van Het Derde Erf zeven koeien moeten slachten.

De achtergrond is dat er veel te veel vee is in Nederland, en daardoor veel te veel mest. Dat is een belangrijk probleem voor drinkwater, voor overbemesting van rivieren en de Noordzee en voor de biodiversiteit. In principe ben ik voor een forse vermindering van vee in het land.

Vee hebben een belangrijke ecologische functie voor graslanden en biologische teelten. Natuurlijke mest gaat terug in het kringloop en voedt de gewassen. (Eigenlijk zouden we dat ook doen met onze uitwerpselen, maar dat is een ander verhaal…) Het probleem ontstaat als er veel te veel koeien zijn op een kleine oppervlakte.

Als we koeien en pinken en kalveren optellen en samenrekenen wordt het in “Grootvee-eenheden” (GVE). Op Het Derde Erf is het vandaag 39 GVE op 39 hectare. In lekentaal, ongeveer 1 koe per voetbalstadion. (1 hectare is 100x100m, iets groter dan een voetbalveld van 100x70m).

In Nederland zijn er helaas veel melkveehouders die veel koeien op een kleine oppervlakte houden. Het maximum is 3.8 GVE/hectare, en het langetermijndoel van het Ministerie van Economische Zaken is om dit terug te brengen naar 2.3 GVE/hectare. (van 4 naar 2 koeien per voetbalveld.) Dit is nog steeds twee keer zoveel als op Het Derde Erf.

Als we kijken wat onderzoekers vinden over een duurzame nutriëntenstroom komt het dichter bij 1-1.5 GVE/ha. Dit is eigenlijk waar we naartoe moeten met alle melkveehouders in Nederland, en Het Derde Erf is er al.

Hier is een kaart over de verdeleing in Nederland – waar domineren de grondloze koeien?

Aandeel van bedrijven met veel te veel koeien voor hun grond. (In Soest is het 25%.)

 

Dat zijn de feiten, nu komt de politiek.

Er was een flinke toename van melkvee vorig jaar, toen het “melkquotum” verviel, ondanks dat Nederland veel te veel mest al produceerde. Nu heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten dat alle boeren terug moeten naar de hoeveelheid koeien dat ze hadden in 2015, ongeacht hoeveel grond ze hebben.

Joop en Corine hebben meer grond nu dan eerder, en blijven op 1 GVE/hectare. Ondanks dat zij het bijzonder duurzaam doen hebben zij nu een “bevel” gekregen om 7 van de 39 GVE weg te doen, terug naar de exacte hoeveelheid koeien van 2015.

Ik vind het zeer ongelukkig dat eruit wordt gegaan van de hoeveelheid koeien en niet de beschikbare oppervlakte. Minder koeien – zeker. Vooral van de overbevolkte megastallen!
Ontzie deze biologische grondgebonden boeren van deze maatregel!

Wij hebben een brief gestuurd aan de Staatssecretaris – misschien wilt u dat ook?

2017-06-28 Conceptbrief Staatssecretaris.docx

 

Wat je ook kan doen: Koop alleen biologische melk. Dan weet je zeker dat het niet uit een soja-mest-melkfabriek komt.

Share

Waarom ik biologisch eet? Een wandeling over de Engh in Soest.

Het was een warme, droge en zonnige dag dat we de excursie over de Engh hebben gedaan, om de verschillende teeltwijzen te bekijken.

Eerst hebben we een gemengd biologisch hooiland bekeken, met een klaver/gras/luzerne-mix, daarna een industrieel snijmaisveld.

Biologisch hooiland, wordt morgen gemaaid. 

 

Maisveld: Maart gesproeid met herbicides, april ingezaaid met mais met mesurol-coating.

Wintergras wordt gedood met herbicide voor de mais wordt gezaaid. Mesthoop op de achtergrond. (niet bio – de voeding/fosfaat/nitraat komt hoofdzakelijk door geimporteerde soja)
Zaaien op 15 april
Zaaigoed met “mesurol” – methiocarb tegen vogelvraat.

Mesurol (Methiocarb) is een middel dat wordt gebruik zodat kauwen en kraaien het zaad niet gaat opeten. De maiskorrels zijn gecoat in een roze gel-laag met dit middel. Het is ook giftig voor insecten en regenwormen. Het is vrij lastig om mais biologisch te telen door productieverlies door vogelvraat. Hier is een studie uit Nieuw Zeeland met verschillende dosis methiocarb op een perceel en hoeveelheid dode regenwormen die ze tegenkwamen op de oppervlakte.

Dodelijkheid voor regenwormen – methiocarb op een weiland. Barker

Wellicht ligt de oplossing in het telen van andere gewassen voor veevoer? Er zijn interessante projecten in Brabant gebaseerd op loofbomen als hooi/veevoer.

(Dan hoeven we veel minder van dit soort gif te gebruiken.)

We zagen dat alles wat tussen de mais groeide slecht eruitzag. Dat is ook de bedoeling.

We hebben gekeken naar de bodem, maar we zagen wenig verschil met het blote oog in de bovenste 5 cm. Er was wel meer fibers en structuur in de biologische bodem, maar we zagen wenig leven. Waarschijnlijk omdat het zo warm en droog was zagen we wenig insecten/wormen. We gaan het nog een keer bekijken na een regenbui!

We gingen naar huis met nog meer vragen over de langetermijngevolgen van pesticidegebruik.

 

Share

Excursie – Waarom Biologisch Eten? – 17 juni 2017, 14h

Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.

De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.

Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.

Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.

Mais met een coating van “Mesurol” – het gifstof methiocarb.

 

Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:

Deze akker wordt eerst bespoten met herbicide (waarschijnlijk Roundup/glyfosaat), dan geploegd en ingezaaid met de volgende gewas.

 

Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

 

We verzamelen om 14 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Excursie: Bezoek aan geitenboerderij Eureka op 14 april

Wat zijn geitenlammetjes onweerstaanbaar schattig!

Wij hebben erg genoten van de geitenkaas, de verhalen en de geiten tijdens ons bezoek aan de biologische Geitenboerderij Eureka. Boer Jan van Laar heeft ons alles laten zien, ruiken en proeven van hun bedrijf.

Op de toppunt hadden ze 70 melkgeiten, maar sinds 2014 zijn ze met pensioen en nog kleinschaliger bezig, met 12 geiten.

Het was indrukwekkend om te zien hoe zij het hele productieproces lokaal deden; geiten 2x daags melken, op het weiland overdag grazen, kaas maken en op het markt staan (100 dagen/jaar!). Wat een passie!

 

De geitjes vonden Jonatan reuzeinteressant.
Boer Jan vertelt over de kruidenrijke weilanden. waar de geiten binnenkort van mogen smullen.
De weilanden worden stapsgewijs vrijgegeven voor de geiten, 1 meter per dag, zodat ze altijd vers gras kunnen eten.
Boer Jan is ook kaasmaker Jan. Meerdere soorten kwark en gerijpte kaas maken ze hier.
Marktkoopman Jan laat ons ook proeven van de laatste kaas van vorig seizoen. In mei komt de eerste nieuwe kaas van 2017. Te koop in natuurwinkels in Amersfoort.

Het was ook mooi om te zien hoe rijk de weilanden nog zijn, in een “groene woestijn”. Rondom “Eureka” zijn vooral grootschalige industriële gifgebruikende melkboeren – op hun weilanden groeit alleen maar engels raaigras – niets anders.

Lees meer op de website van Eureka.

Share