Steun een Soester boer voor 25 juli 2018!

André van Dorresteijn en zijn familie hebben onze steun nodig. De laatste vijftien jaar hebben ze vastgezeten met een boerderij in de Insingerstraat, waar de woonwijken steeds verder oprukken. In 2013 was het zover dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd dat ze een nieuw boerderij mochten bouwen op de Peter van den Breemerweg (link naar raadsbesluit).

De oude stal aan de zuidkant van de Peter van den Breemerweg gaat wijken voor een nieuwe, mooie boerderij voor de familie van Dorresteijn en hun vleeskoeien.

Helaas liep het uit op een botsing met de provincie omdat we ook niet willen dat er ongeremd wordt gebouwd in het buitengebied, maar dat is inmiddels zo goed als rechtgetrokken. De komende enkele dagen kunnen wij medesoesters een “zienswijze” inbrengen om onze mening over het boerderij te laten weten.

André vertelde in 2015 over zijn boederij op de Insingerstraat en de veranderingen die aan zou komen.

Wij hebben een brief gestuurd aan de Provinciale Staten om hun steun in de rug te geven, zie voorbeeld beneden. Als jij ook een lokale boer wilt steuen – stuur ook een brief (klik op het document om een Word-file voorbeeld te downloaden), of meld het digitaal aan hier.

Onze brief aan de Provinciale Staten (klik erop voor een Word-file)

Wij hopen op een snelle afhandeling van deze zaak, zodat André, Linda en hun kinderen lang in Soest kunnen blijven boeren!

Share

Zomerbessen

De Pluktuin op de Veenweide is een klein bessenparadijs. Nu in juli hangen de bramen zoetrijp en de japanse wijnbessen gloeien rood op de takken.

Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) in de Pluktuin.

Zaterdag 14 juli is er een gratis workshop over zomerbessen – welke zijn er en hoe kies ik een goede bessenstruik voor mijn eigen tuin? We gaan ook een beetje kijken naar het vermeerderen van verschillende soorten, maar we maken geen stekken deze keer.

Aronia – “appelbes” – heeft vooral een zeer mooie sterke donkerpaarse kleur.

Wij zoeken nog stekkies van: Goji, guomi, honingbes en de selectierassen van de duindoorn. Als je die hebt en een stekkie kan doneren zijn we eeuwig dankbaar!

Kruisbes ‘Captivator‘ en jostabes ‘Josta’ horen tot de Ribes-familie, net als aalbes en zwarte bes.

Misschien kunnen we een paar nieuwe naamborden ook opzetten.

Rebecca schildert de naamborden voor de bessenstruiken en de groentebomen

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Jaarlijkse gifmaiswandeling 16 juni

Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.

De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.

Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.

Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.

Mais met een coating van “Mesurol” – het gifstof methiocarb.

 

Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:

Deze akker wordt eerst bespoten met herbicide (waarschijnlijk Roundup/glyfosaat), dan geploegd en ingezaaid met de volgende gewas.

 

Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

 

We verzamelen om 15 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Bezoek in Voedselbos Ketelbroek, mei 2018

Dit is het 100ste bericht op EetbaarSoest.nl, en om dat te vieren ging ik op bezoek bij Wouter van Eck – voedselbospionier en boer – in Groesbeek:

Wouter en een amerikaanse “pawpaw-fruit”-boom.

Voedselbos Ketelbroek is een bijzondere plek. Wouter en Pieter kochten in 2010 een maisakker van 2.4 ha, en plantte hem vol met bomen, klimmers, struiken en kruidachtige eetplanten uit de hele wereld.

Klik hier voor is een mooie video-interview met Wouter, en wat mooie shots van voedselbos Ketelbroek.

Voedselbossen zijn een manier om voedsel te produceren én de biodiversiteit enorm te versterken tegelijk. Emma Dijkgraaf en Jeroen Breidenbach hebben vorig jaar een grondige inventarisatie gedaan in voedselbos Ketelbroek en vergeleken met een Natuura2000-gebied in de buurt, en het was even soortrijk op de twee locaties. Lees een artikel over hun onderzoek hier.

Elke keer dat ik in Ketelbroek ben proef ik iets nieuws. Deze keer de nectaargevulde bloemtrossen van de robinia (Robinia pseudoacacia).

Bloemtrossen van de robinia eet je als de individuele bloemen nog bolvormig zijn. Happen als ware het een haring!

Wouter observeert veel en grijpt wenig in. Zo ontdekte hij dat het niet nodig is om frambozen te snoeien na het tweede jaar. (Ik heb tot nu toe altijd de fruitdragende tweedejaars stengels weggeknipt na de oogst. Waarschijnlijk onnodig…)

Frambozen geven fruit ook op derdejaars hout!

We konden ook genieten van de honingbessen:

Honingbessen. Heerlijk zoet en heel vroeg. Helaas een beetje moeilijk om te plukken.

Ik denk dat een voedselbos met honderden soorten een beetje te ingewikkeld is voor de gemiddelde boer. Maar een vereenvoudigd systeem met een tiental soorten kan zeker op korte termijn uitgerold worden op vrij grote schaal. Als we écht een verbetering willen van de biodiversiteit en de bodemkwaliteit zijn eetbomen, struiken en klimmers onze beste vrienden!

Share

EURAF – Agroforestry conference 2018 in Nijmegen

De Europese Agroforestry-conferentie was afgelopen week in Nijmegen. We waren met 250 onderzoekers, boeren en belanghebbenden om de laatste inzichten van het veld te delen. Agroforestry betekent dat je bomen gebruikt in een landbouwsysteem met meerdere functies. Bij voorbeeld walnoten in een koeienweiland (zoals de walnotensavanne op Het Derde Erf).

Er is nog geen goede nederlandse naam voor deze landbouwvormen – heb jij een voorstel wat we dit kunnen noemen? Agroforestry is ook enigzins misleidend omdat het niet altijd een “forest” is. Houtwallen vallen hier ook onder.

In Nederland worden bomen steeds minder gebruikt in het landschap, vooral omdat het meer EU-subsidie geeft en dat de boer meer mest kan spreiden als een bomensingel wordt gekapt. (Er was zelfs een vertegenwoordiger van de Europese Commissie die vertelde hoe agroforestry gestimuleerd zou kunnen worden in de nieuwe “Common Agricultural Policy”, maar dat het moeilijk blijft.)

Onderzoekers uit Wageningen UR zijn net begonnen met walnoten in rijenteelt!

 

Gelukkig zijn er enkele voorbeelden van agroforestry ook hier, onder andere een project van Wageningen UR in Lelystad.

Bomen in het landbouwsysteem kunnen een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, koolstofvastlegging, bodemkwaliteit en waterhuishouding. De voornaamste nadeel is dat het meer kennis vraagt en dat het jaren duurt voordat je kan oogsten. Het wordt ook inderdaad niet altijd erkent als subsidiabele landbouw…

De wereldster Pablo Tittonell was ook even in Nederland en hij gaf een denderende presentatie met succesverhalen uit de hele wereld, vooral Zuid-Amerika en Afrika. Met meer groentebomen in plaats van eenjarige teelt wordt de weerbaarheid van de gezinnen versterkt.

Pablo liet ook een bijzondere grafiek zien over gezonde voeding en wat we globaal gezien produceren:

Pablo Tittonell, wereldberoemd onderzoeker in Agroforestry.
Hoeveel van de behoefte aan voedsel voor een gezond dieet voor iedereen op onze planeet.

We produceren veel te veel vlees. Te wenig noten. Te weinig fruit. (Ook te weinig melk, maar zeker niet in Nederland.)

In Soest worden alle 1500 hectare landbouwgronden (behalve 1 ha groentetuinen, en 0.5 ha walnoten) gebruikt voor vlees en zuivel en recreatie-paarden.

Ik denk dat het tijd is om meer fruit en noten te verbouwen!

Share

Heerlijk van de Groentebomen gegeten

We waren met z’n tienen op de workshop over “Groentebomen” op 19 mei. Vooral de uienboom (Toona sinensis) was de grote favoriet. We hebben nog geen peulen op de  “erwtenboom” (Caragana arborescens), hopelijk volgend jaar!

De meesten vonden de “uienboom” lekkerst, zelfs rauw.

Ik vind de subtropische avocado (Persea americana) de aller lekkerste groenteboom-groente. Als iemand een vorst-vaste avocado-ras die in ons klimaat kan leven word ik heel gelukkig! Als je iets weet, deel het met ons!

Share

Start van “Soester Pompoenkampioen 2018”

Aftrap voor Soester Pompoenkampioen 2018!

Wij organiseren een wedstrijd voor zelfgeteelde, biologische pompoenen. Afgelopen zaterdag, op het Lentefeest op de Veenweide, kwamen meer dan 50 bezoekers langs om een potje met aarde en een paar pompoenzaden te halen. Op 29 september, de “Duurzaam Goed Bezig”-markt op de Van Weedestraat, gaan we zien wie de grootste pompoen heeft.
Wil je meedoen? Kom dan naar één van onze workshops – de volgende is op 19 mei om 15 uur in De Veenweide.

Pompoen is goed om voor te zaaien in een potje en later uitplanten. (minder slakken)

Voor meer info zie attachment:

2018-04-21 Lentefeest Pompoenkampioen v1.1

Share

Kom boom-sla en boom-ui proeven! 19 mei 15 uur

Kom lekker proeven van verschillende groentebomen!

Vorig jaar op de groenteboomproeverij voor de Triodos bank.

De slaboom (Tilia cordata) en de uienboom (Toona sinensis) hebben heerlijk blad die je kunt verwerken in veel verschillende gerechten.

Jan houdt heel veel van de uienboom! Veel oogst en wenig werk…

De herfstgroentebomen zijn vooral tamme kastanje (Castanea sativa) en de erwtenboom (Caragana arborescens), en die gaan we in oktober proeven.

De “aardappelboom” – tamme kastanje – is in oktober rijp.

 
De lokatie is zoals altijd op Duurzaamheidscentrum en Kinderboerderij De Veenweide op Vedelaarpad 53 in Soest

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

“Sailors for Sustainability” in Soest!

De charmante zeilers Floris en Ivar die de meest duurzame projecten van de hele wereld bezoeken kwamen bij ons langs!  (Wat een eer!)

Floris en Ivar bouwen kennis op over hoe wij een duurzame beschaving zouden kunnen bouwen als we het willen. Ze schrijven erover en publiceren mooie videos op hun website SailorsForSustainability.nl (gratis voor iedereen te lezen). Heel inspirerende voorbeelden van projecten van wereldklasse. Het is duidelijk dat het vrij moeilijk is om duurzaam te leven, maar het is wel mogelijk!

Wij gingen samen kijken naar de “klimaatwalnotensavanne” op Het Derde Erf, en boer Joop heeft de biologisch-dynamische werkwijze uitgelegd.

Joop vertelt hoe hij eigen biologisch voer verbouwt voor de koeien. Floris filmt en Ivar luistert aandachtig.
Wie van deze mannen zou het beste passen in een klein zeilbootkajuit?
Afronding van het bezoek bij de melkveehouder met een melkproeverij!

Ivar komt oorspronkelijk uit Soest, en als ze klaar zijn met de wereldreis in 2022 komt hij wellicht hier weer te wonen?!   🙂

Als je de kans wilt pakken om Floris en Ivar te ontmoeten en hun verhalen rechtstreeks te horen, kan dat in de komende dagen, voordat ze de Atlantische Oceaan gaan oversteken:

  • Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, donderdag 19 april 2018
    (19:30 – 22.00 uur). Toegang gratis, een vrijwillige donatie aan de Stichting Sailors for Sustainability wordt op prijs gesteld.
    Aanmelden via https://dezwijger.nl/programma/sailors-for-sustainability
  • Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, zondag 22 april 2018
    (13:30 – 15:30 uur). Toegang met museumjaarkaart of entréebewijs gratis, een vrijwillige donatie aan de Stichting Sailors for Sustainabilitywordt op prijs gesteld.
    Aanmelden via crew@sailorsforsustainability.nl
Share

Soester rundvlees – vers en lokaal – dinsdag 24 april ophalen – graag vantevoren bestellen bij André

Één van de “dames van Peter van de Breemerweg” gaat binnenkort haar laatste reis maken, na een lekker leven op de weilanden rond Soest. Één slechte dag in haar leven…

(Misschien herkent u de foto’s en de tekst van de vorige keer – het is nu weer mogelijk om vlees direct te bestellen bij de boer – zonder tussenpersonen. Dan zie je zelf hoe de dieren het hebben. Lees meer over de oude boederij van familie Van Dorresteijn hier. ) We hopen dat ze binnenkort een nieuwe, kleinschalige boerderij kunnen bouwen op de Peter van den Breemerweg!

De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.
De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.

Niet iedereen eet rundvlees, voor verschillende redenen, maar als je toch kiest voor om vlees te eten is het fijn te weten dat er geen sojabonen uit Brazilië te pas zijn gekomen in de teelt.

André van Dorresteijn laat weer weten dat iedereen een vleespakket kan bestellen (bel hem op 06 51180889 om te laten weten wat je wenst) – en op de boerderij ophalen in de middag/avond van volgende dinsdag.

Volgens André:

Vleespakket of Hamburgerpakket of Saucijzen?

A.s. dinsdag 24 april hebben wij weer vleespakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens kunt invriezen. Ook deze keer hebben wij weer verschillende optie’s:
1. Standaard 12,5 kilo vleespakket van €10,50 per kg
2. Standaard 25 kilo vleespakket van €9,50 per kg
3. 2,5 kg saucijzen braadworsten €8 per kg
4. 30 Hamburgers  gepaneerd €30
5. 30 Hamburgers ongepaneerd €30
6. Voor de bbq 30 speciaal gekruide hamburgers €30
Ps. Rosbief, rib- en braadlappen kunnen ook naar u wens tot aan gehakt of tartaar gedraaid worden.
Mocht u andere wensen of vragen hebben, laat het ons weten.
Met vriendelijke groet,
André van Dorresteijn

06 51180889″

Meer lezen over ons bezoek bij André in april 2016.

Share

Lentefeest in de Veenweide 21 april – 13-16 uur

Welkom in de Veenweide op 21 april. Er is veel te ontdekken en de planten komen weer omhoog!

Kom groentes planten, en doe mee aan het meesterschap van de Soester Pompoenkampioen 2018!

Meedoen

21 april 2018, 12h-17h, is het Lentefeest op de Kinderboerderij en Duurzaamheidscentrum de Veenweide, Vedelaarpad 53, in Soest. Kom langs, en dan krijg je gratis een potje met aarde en een paar pompoenzaden. Wij hebben vier verschillende biologische courgette- en pompoenzaden en jij mag kiezen welke je wilt.

Laat je pompoenplant goed opkomen thuis in een zonnige vensterbank, en als die 20cm hoog/breed is, is het tijd om uit te planten. (Als je geen eigen tuin hebt, mag je komen uitplanten in de Pluktuin in de Veenweide. Zorg ervoor dat je een naambordje bij zet en dat je af en toe komt water geven.)

Finale en prijsuitreiking

Neem je pompoen mee naar de Duurzaamheidsmarkt in Soest om 11 uur op 29 september 2018, en maak kans op een fruitboom naar keus (appel/peer/pruim/kers/tamme kastanje/walnoot) voor in je eigen tuin.

Share

Buurtfruit Van Gooyenlaan, Soest

Vandaag hebben we zes fruitbomen geplant samen met de bewoners van de appartementen in de Van Goyenlaan.

Met steun van Provincie Utrecht (Groen aan de Buurt) hebben we een zestal mooie fruitbomen kunnen kopen, en er komt ook nog een bloemenweide erbij,

Harde werkers hebben de bomen geplant

Sylvia had een heerlijke appeltaart gebakken en koffie en thee gezet

Vanaf september 2019 komt er fruit; appels, peren en pruimen van verschillende rassen. We zijn vooral benieuwd naar de peer ‘Verdi’ – een voor ons onbekende ras, die heerlijk schijnt te zijn.
Wat denk jij?

 

Share

43 fruitbomen geplant op de Eemhorst

Vandaag hebben we 43 fruitbomen geplant op de zorgwoning Eemhorst op de Hooiweg in Soest. Het is een mooi gelegen zorglocatie voor dementerende ouderen, en het wordt nog mooier met een kring van fruitbomen rondom het terrein.

We waren een gemengd gezelschap en we hebben erg genoten van het lekkere weer en de uitstekende lunch!

Vince laat zien hoe de bladaarde het plantgat verrijkt.
Wim zorgt voor de puntjes op de i.
We waren met tien vrijwilligers fruitbomen aan het planten, en het ging best vlot.
We hopen dat de bomen goed aanslaan, en dat er binnenkort veel mooi bloesem komt. Volgend jaar fruit!

Share

Fruitpark Honsbergen stap 2 – bessenstruiken geplant

We hebben vandaag een hele rij fruitbessen aangeplant in park Honsbergen, achter de Hoogvliet in Soest.

In de zomer kunnen alle kinderen in de buurt blauwe bessen en aalbessen en witte bessen komen plukken! We hebben zelfs een zeldzame roze “blauwe bes” geplant, we zijn heel benieuwd hoe die gaat smaken.

Mariette en Andre zorgden voor heerlijk zelfgebakken kruidkoek en koffie en thee. Het is een feest om zo een werkmiddagje in het park samen te doen.

Een mooie plek uitkiezen voor deze blauwe bes
Ad kwam ook langs om te kijken en goede adviezen te geven, vooral op zijn specialiteit – mest en meststoffen!
Het was lekker werken in de zon.
We zijn een hele groep buren die meer fruit en noten willen!

 

Sponsoring van NLDoet voor taart en plantgoed. Groot dank aan Oranjefonds!

 

 

Eerste stap in Fruitpark Honsbergen deden we al in 2015, en nu is stap 2 afgerond. We zijn nog in gesprek met de gemeente over wanneer we de walnotenbomen mogen planten!

Share

Clemenshof: Bomen geplant!

We hebben op 17 februari de hele boomgaard aangeplant met fruit-, noten- en groentebomen. Hier een paar foto’s van deze mooie dag, en helemaal beneden is er een overzicht van alle bomen, soorten en rassen.

In april gaan we ook bessen planten.

Als je mee wilt doen, laat het ons weten!

Erik en Wim plantten de meeste bomen. Hier een appel ‘Florina’.
Göran maakt een pad van houtsnippers.
Wim, Erik en Toon zorgen voor de mooie bladaarde van Van Dorresteijn.
Ook Sybren, Toon en Julius gaan aan de slag.
Vince is vooral aan het graven, bijna de hele dag.
En enorm tevreden als alles de grond in is!
Alle bomen staan erin en we hebben al voorbereid voor bessenstruiken met compostwallen.
Bomen en gekozen rassen.
Share

Moestuincursus voor beginners – met Wim Kok en Harry van de Deijssel

IVN-cursus moestuinieren voor beginners

Eten uit eigen tuin is populair. In deze cursus helpen we cursisten een eigen  moestuin aan te leggen en te onderhouden. Of het nu in je achtertuin is, in de volkstuin of zelfs op het balkon. We werken daarbij samen met de natuur.
De cursus moestuinieren is bedoeld voor volwassenen met weinig kennis van moestuinen, die willen beginnen met een moestuin.
De cursus wordt gegeven door IVN-Eemland (werkgroep duurzaamheid). Contactpersonen zijn Wim Kok en Harry van de Deijssel .
Deze korte cursus behandelt de gereedschappen die mensen nodig hebben bij het moestuinieren, het bepalen van de grondsoort, het kiezen van de planten en de werkzaamheden in de moestuin door het jaar heen.
De cursus is hoofdzakelijk theoretisch. Het is handig om ook daadwerkelijk een moestuintje te starten, als je meedoet aan de cursus. En dat kan al op een klein stukje! Een cursusboek van IVN (20 pag.) is gratis.
Waar?
De locatie is de Kinderboerderij de Veenweide aan het Vedelaarpad (wijk Overhees) in Soest. Daar is binnenruimte, maar ook een fruitpark en een kas.
Wanneer?
De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten op de zaterdagmorgen van 10 maart, 31 maart en 28 april 2018.
Tijd?
Van 10.00 tot 12.30 uur.
Kosten?
We vragen een kleine bijdrage van €10,-. Koffie en thee is inbegrepen.
Hoe aanmelden?
Stuur een email naar duurzaamheid@ivn-eemland.nl en vermeld je voor-en achternaam, je volledige adres en telefoonnummer. Vermeld ook of je al (enige) ervaring hebt met moestuinen of nog niet. De cursus start met minimaal 10 en maximaal 20 deelnemers. Vol is vol, dus heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan. Je ontvangt een bevestigingsmail met een bankrekeningnummer van IVN-Eemland. Na overmaking van €10,- is je aanmelding definitief.

Wellicht tot ziens!

– Wim en Harry

 

Compostmeester Wim leidt de moestuincursus.

 

Jij kan ook, net als Jonatan, een zee van snijbiet en boerenkool hebben in je tuin!
Share

Vers Soester vlees – rechtstreeks van de boer – 20 februari

Één van de “dames van Pieter van de Breemerweg” gaat binnenkort haar laatste reis maken, na een lekker leven op de weilanden rond Soest. Één slechte dag in haar leven…

(Misschien herkent u de foto’s en de tekst van de vorige keer – het is nu weer mogelijk om vlees direct te bestellen bij de boer – zonder tussenpersonen. Dan zie je zelf hoe de dieren het hebben. Lees meer over de boederij van familie Van Dorresteijn hier. )

De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.
De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.

Niet iedereen eet rundvlees, voor verschillende redenen, maar als je toch kiest voor om vlees te eten is het fijn te weten dat er geen sojabonen uit Brazilië te pas zijn gekomen in de teelt.
André van Dorresteijn laat weer weten dat iedereen een vleespakket kan bestellen (bel hem op 06 51180889 om te laten weten wat je wenst) – en op de boerderij ophalen in de middag/avond van volgende dinsdag.

Volgens André:

Vleespakket of Hamburgerpakket of Saucijzen?

Hallo,
We hebben dinsdag 20 februari weer vleespakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens in kunt vriezen. Ook deze keer hebben wij weer verschillende optie’s:
1. Standaard 12,5 kilo vleespakket van €10,50 per kg
2. Standaard 25 kilo vleespakket van €9,50 per kg
3. 2,5 kg saucijzen braadworsten €8 per kg
4. 30 Hamburgers gepaneerd €30
5. 30 Hamburgers ongepaneerd €30
6. Voor de bbq 30 speciaal gekruide hamburgers €30
Ps. Rosbief, rib- en braadlappen kunnen ook naar u wens tot aan gehakt of tartaar gedraaid worden.

Mocht u andere wensen of vragen hebben, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,

André van Dorresteijn

06 51180889″

Meer lezen over ons bezoek bij André in april 2016.

Share

Lezingen over duurzaamheid voor de Natuurgidsen

Göran was uitgenodigd om twee lezingen te geven over duurzaamheid voor de IVN Natuurgidsenopleiding.

Verdieping over biodiversiteit en soortverlies
De groepsdiscussies leveren veel interessante perspectieven op!

We gebruiken het model van de “planetaire grenzen” als basis om globale problemen te bekijken, en daarna zoomen we in op wat wij hier kunnen observeren.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

De tweede lezing gaat dieper op het belangrijke concept biodiversiteitsverlies.

Hier zijn de presentaties te lezen:

2018-01-09_Natuurgidsen_Duurzaamheid-Introductie

2018-02-06_Natuurgidsen_Duurzaamheid-Verdieping

 

Share

Klimaat-walnoten-savanne geopend!

De bomen zijn omheind om de koeien op afstand te houden de eerste tien jaar.

We hebben een halve hectare (5000m2) walnotensavanne aangeplant om de biodiversiteit te versterken, koolstof uit de lucht te halen en gezonde noten te telen. Dit is de eerste fase, en hopelijk kunnen we in november 2018 de volgende fase aanplanten.

We hebben 13 verschillende rassen aangeplant – goed voor de bestuiving.

A

We hebben de opening gvierd met walnotentaart
Donateur en boomplanter Flip
De zon brak door voor het officiële openingsmoment!

Liesbeth boort een gat voor een boompaal voor de omheining.
Vrienden kwamen langs om te helpen planten.

Dit is een samenwerking tussen IVN Eemland Duurzaamheidswerkgroep, platform EetbaarSoest en stichting Trees for Peace op het land van Het Derde Erf – familie Wantenaar. Dank aan alle genereuze donateurs en hardwerkende vrijwilligers!

Waar kunnen we de volgende savanne of boomgaard aanplanten?

Share

Klimaat-walnoten-savanne in aanplant

We zijn begonnen met het aanplant van de eerste kleine (5000 m2) klimaat-walnoten-savanne in Soest.

Startpunt voor de klimaat-walnoten-savanne
Liesbeth boort een gat voor een boompaal voor de omheining.

 

 

Wim zorgt ervoor dat alles strak staat.

 

De eerste walnotenboom zit erin!

 

Hier komen de koeien straks lopen,  dus we moeten de bomen beschermen, in ieder geval de eerste tien jaar, misschien langer.

Fruit- en notenbomen tussen de koeien zie je tegenwoordig niet zo vaak in Nederland. Het was vroeger veel meer populair, en je ziet het nog best veel in Oostenrijk en (voormalige) Oost-Duitsland. Daar noemen ze het “streuobst”.

Het is makkelijker om te maaien en met machines langs te kunnen rijden als er geen bomen in de weilanden staan.

De voordeel van bomen is dat ze:

  • vangen CO2 uit de lucht en pompen het in de grond
  • vangen nitraat en fosfaat, zodat het niet uitspoelt in het oppervlaktewater
  • geven ruimte en habitat voor insecten en vogels, zodat de biodiversiteit wordt versterkt
  • maken heerlijke, gezonde noten!

Dit is een samenwerking tussen IVN Eemland Duurzaamheidswerkgroep, platform EetbaarSoest en stichting Trees for Peace op het land van Het Derde Erf – familie Wantenaar. Dank aan alle genereuze donateurs!

Share

Houthakkersdag Clemenshof 10 februari 11-16

We zijn een nieuwe boomgaard aan het starten samen met Bert en Bea aan het begin van de Clemenstraat in Soest. Eerst moeten we een beetje opruimen om plek te maken voor fruit- en notenbomen. Als je dit leuk vindt – kom meedoen!

Van de oude elzen maken we haardhout voor de HR houtkachel.
Vakkundige begeleiding en veiligheid met Ijsbrand in de leiding.
Plantenplan voor de fruitboomgaard Clemenshof in Soest. Eerst gaan de elzen eruit, we gaan egaliseren, en dan pas komen de fruitbomen.
Fruitbomen voor Clemenshof – ze staan al ingekuild in Soest, wachtend op de plantdag…

We weten niet precies wanneer we de fruitbomen kunnen planten. Eerst gaan we de elzen weghalen, en dan komt André met zijn trekker om het oude paardenweiland te egaliseren. Daarna kunnen we gaan planten!

Dit is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep, en een donatie van Provincie Utrecht voor het plantgoed en informatieborden. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Appelbomen geënt!

Op 20 januari hebben we een mooie workshop gehad over fruitbomen enten!
We hebben een tiental appelbomen geënt, en iedereen kreeg zijn/haar eigen boom mee naar huis. We hopen dat ze allemaal aanslaan en uitgroeien tot grote en rijkdragende bomen.

Trotse deelnemers met eigen appelbomen – vier verschillende rassen. (en geen snijwonden)
Matthijs laat zien hioe de steun- en afdichtingsstrip zit.
Wim en Jana proberen ook de omega-tang, niet alleen de Tina-mes.
Bert is ook tevreden.

 

Share

Workshop Fruitbomen Enten – 20 januari 15 uur (Gratis)

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen enten in Duurzaamheidscentrum en Kinderboerderij de Veenweide.

We gaan takken knippen van bomen met lekkere appels en die op onderstammen zetten die we uit appelpitten hebben laten uitgroeien. Dit zijn “zaailing onderstammen” en geven hele grote en sterke appelbomen.

We hebben een stuk of zeven goede appel-onderstammen, en als je wilt krijg je eentje mee naar huis voor je eigen tuin!

Alle appelbomen die we in de tuincentra en bij kwekers kopen zijn geënt.

We gaan ook proberen met enten van selecties van tamme kastanje.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Soester vlees – rechstreeks van de boer – 12 december

Één van de “dames van Insingerstraat” gaat binnenkort haar laatste reis maken, na een lekker leven op de weilanden rond Soest. Één slechte dag in haar leven…

(Misschien herkent u de foto’s en de tekst van de vorige keer – het is nu weer mogelijk om vlees direct te bestellen bij de boer – zonder tussenpersonen. Dan zie je zelf hoe de dieren het hebben. Lees meer over de boederij van familie Van Dorresteijn hier. )

De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.
De koeien lopen op een weiland op de Jachthuislaan.

Niet iedereen eet rundvlees, voor verschillende redenen, maar als je toch kiest voor om vlees te eten is het fijn te weten dat er geen sojabonen uit Brazilië te pas zijn gekomen in de teelt.

André van Dorresteijn laat weer weten dat iedereen een vleespakket kan bestellen (bel hem op 06 51180889 om te laten weten wat je wenst) – en op de boerderij ophalen in de middag/avond van 25 april.

Volgens André:

Vleespakket of Hamburgerpakket of Saucijzen?

Hallo,
We hebben dinsdag 12 december weer vleespakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens in kunt vriezen.Ook deze keer hebben wij weer verschillende optie’s:
1. Standaard 12,5 kilo vleespakket van €10,50 per kg
2. Standaard 25 kilo vleespakket van €9,50 per kg
3. 2,5 kg saucijzen braadworsten €8 per kg
4. 30 Hamburgers gepaneerd €30
5. 30 Hamburgers ongepaneerd €30
6. Voor de bbq 30 speciaal gekruide hamburgers €30
Ps. Rosbief, rib- en braadlappen kunnen ook naar u wens tot aan gehakt of tartaar gedraaid worden.

Mocht u andere wensen of vragen hebben, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,

André van Dorresteijn

06 51180889″

Meer lezen over ons bezoek bij André in april 2016.

Share

Gratis workshop – Fruitbomen snoeien en bessen stekken – 16 december

Welkom op een gratis workshop over wintersnoei en bessenstruiken stekken in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken.

De fruitbomen die er staan zijn appel, pruim en een verborgde peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar. De bomen zijn jong en er is niet zo veel te doen, maar kan toch verhelderend zijn om voor te bereiden op je eigen boom.

We gaan ook de leilinde snoeien, zodat er veel vers lekker blad volgend jaar komt!

Daarna gaan we bessenstruiken vermeerderen middels stekken. Alle deelnemers die willen krijgen een (toekomstige) bessenstruik mee naar huis!

Stekkies van bessenstruiken, van de workshop vorig jaar.

 

Lees meer over stekken en de beste tijd in het jaar om te stekken op Houtwal.be.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Gratis workshop – Hazelnoten – 18 november

Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.

We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.

Wilde hazelnoot (links) en selectie cultivar “Webb’s Prize Cob” (rechts).

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share

Doorbraak voor fruit- en notenbomen in Park Honsbergen

We hebben afgelopen week rondgelopen in Park Honsbergen samen met Marlein Smith en Gerard Wallet van gemeente Soest om geschikte plekken te vinden voor fruit- en notenbomen. We hebben drie geschikte locaties gevonden voor de volgende bomen en struiken. Ondertussen hebben we ook een Groen-aan-de-Buurt subsidie van provincie Utrecht gekregen, voor plantgoed, kompost en informatieborden.

In de komende weken gaan we met de dichtsbijwonende buren spreken om te kiezen welke fruit en notenbomen we gaan kiezen. Wat heb jij het liefst?

Hier een overzichtskaart met de plantplekken:

Park Honsbergen met de drie locaties waar we fruit kunnen aanplanten deze winter.

Locatie A – dichtbij de peuterspeelzaal

Niet ver van de peuterspeelzaal – hier passen drie bomen. Wellicht walnoot?

Locatie B – langs de rand van de tegels

Langs de rand van de tegels is er plek voor lagere fruitstruiken. Blauwe bes? Framboos?

Locatie C – dichtbij de eerste Buurtfruit

Naast de tuin van familie Simonis is er een geschikte plek voor drie kleinere bomen. Abrikoos, misschien?

 

Wil jij ook fruit in een Soester park dichtbij jouw huis? We hebben een stappenplan ontwikkeld samen met Gerard Wallet van gemeente Soest. Als je hulp nodig hebt, bel met Göran op 06 53885037.

Share

Gratis workshop Eetbare kastanjes – 21 oktober 2017

Welkom op een gratis workshop over (tamme) kastanjes in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

21 oktober, om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de eetbare houtwallen te bekijken.

14h30 gaan we tamme kastanjes poffen en proeven. Daarna gaan we naar het bos (te fiets of met auto) om wat verse lekkernijen te rapen.

Hier een paar foto’s van de kastanjeseizoen 2016:

De bossen liggen vol lekkernijen…
De kastanjes vallen in de bolsters op de grond. Let op de stekels!

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share