Eetbare Sierplant – Roze Hemelsleutel

Deze sterke plant is een van de beste eetbare sierbloemen. Het is een meerjarige (perenne) plant die langzaam aangroeit en altijd terugkomt, jaar na jaar. Je hoeft dus niet zo veel te doen om lekker te kunnen eten. Wat een verschil met een omgespitte moestuin!

Roze hemelsleutel (Sedum Spectabile) is een sedumplant, in de vetbladenfamilie, die oorspronkelijk uit het noordoosten van China komt. Zij is hiernatoegebracht voor de sierlijke bloemen, maar had ook geteeld kunnen worden voor de knapperige blaadjes. Ik vind vooral de jonge blaadjes (tot de grootte van een twee-euro-munt) het aller lekkerst. De eerste scheuten hebben een sappige crunch!

Roze hemelsleutel [http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Henrysalome]
Roze hemelsleutel [http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Henrysalome]
Als je een roze hemelsleutel hebt staan, kan je makkelijk vermeerderen door een deel van de plant af te breken en op een andere plek neer te zetten. Zo kan je in een paar jaar tijd een hele border vullen met deze lekkernijen. (De plant is waarschijnlijk een heleboel losse bovengrondsplantjes die heel dicht op elkaar staan.)

Zo kunnen we onze borders vullen met mooie en lekkere planten!
Een pionier op dit vlak is Stephen Barstow, die een hele tuin heeft gevuld met honderden mooie eetbare planten. Hij beschrijft het op zijn website edimentals.com (Edible Ornamentals = Edimentals). Wat bij hem lukt (in Noorwegen) zou goed moeten lukken hier in Soest.

Eet ze!

Lees meer op:
Wikipedia Hemelsleutel, Plants for a future – Stonecrop

Share