Calendar

Share
sep
26
za
Gratis Workshop Bramen Planten – Zomerfeest Klaarwater @ Park Honsbergen
sep 26 @ 14:00 – 15:30

We gaan doornloze bramen planten in Park Honsbergen.

Buurtfruit groeit lekker door!

Aanmelden op: info@eetbaarSoest.nl

Share
okt
10
za
Gratis Workshop – Hugelkultur – verhoogd bed @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
okt 10 @ 11:00 – 16:00
Gratis Workshop - Hugelkultur - verhoogd bed @ Duurzaamheidscentrum Veenweide | Soest | Utrecht | Nederland

We gaan een Hugelkultur-bed bouwen, op recept van de permacultuur-voorganger Sepp Holtzer. Het is een verhoogd bed gemaakt van boomstammen, houtafval en kompost, waarop meerjarige groenten en bomen goed groeien. Het hout breekt langzaam af en geeft voeding aan de gewassen, en houdt ook vocht vast op een gunstige manier voor de planten.

Op de hugelbed gaan we notenbomen en meerjarige groenten planten. (afbeelding van richsoil.com)

Programma:

* 11h – 12h Theorie

* 12h lunch (pot luck – neem iets mee)

* 13h – 16h Praktijk – Bouwen/maken

Aanmelding op info@eetbaarSoest.nl

Share
dec
6
zo
Bomen planten in Oostwaard (Noord-Utrecht) @ Voedselbos Oostwaard
dec 6 @ 09:30 – 17:00

Als je mee wil werken met bomen planten voor de grootste voedselbos van Nederland – kom dan op 6 en 13 december. Onder leiding van Xavier San Giorgi (www.foodforestry.nl) gaan we honderden fruit-, noten- en steun-bomen planten op het landgoed van Hans en Saskia.

Voor meer informatie, kijk op: https://www.facebook.com/oostwaard/

Aanmelden op VoedselbosOostwaard@gmail.com

Eerste plant-dag op 20 november 2015.
Eerste plant-dag op 20 november 2015.

 

 

Share
dec
13
zo
Bomen planten in Oostwaard (Noord-Utrecht) @ Voedselbos Oostwaard
dec 13 @ 09:30 – 17:00

Als je mee wil werken met bomen planten voor de grootste voedselbos van Nederland – kom dan op 6 en 13 december. Onder leiding van Xavier San Giorgi (www.foodforestry.nl) gaan we honderden fruit-, noten- en steun-bomen planten op het landgoed van Hans en Saskia.

Voor meer informatie, kijk op: https://www.facebook.com/oostwaard/

Aanmelden op VoedselbosOostwaard@gmail.com

Eerste plant-dag op 20 november 2015.
Eerste plant-dag op 20 november 2015.

 

 

Share
nov
15
di
Soester Vlees – vers geslacht – ophalen 15 november @ Boerderij Van Dorresteijn
nov 15 @ 17:30 – 19:30

Bericht van ons vriend, boer André:

Hallo,
We hebben dinsdag 15 november weer vlees pakketten. Het vlees is verpakt
per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid
van uw portie naar wens in kunt vriezen. De kosten voor een pakket van
±12,5kg bedraagt €10,50 per kilo en voor een pakket van ±25kg €9,50 per
kilo.
Er is ook een optie voor 30 hamburgers, gekruid of gekruid gepaneerd, op
een schaal. De schaal kan je gemakkelijk invriezen om het aantal gewenste
hamburgers per keer er  af te halen. De kosten bedragen €30 per schaal.
Verder is er nog een optie op 2,5kg saucijs/braadworst. Dit kost €8 per
kilo.
Als u speciale wensen heeft voor de samenstelling van uw pakket, laat het
dan weten.
Met vriendelijke groet,
André van Dorresteijn

Bel André op 06 51180889 om een pakket te bestellen!

Share
dec
17
za
Workshop Wintergroenten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
dec 17 @ 14:00 – 17:00

We gaan wintergroenten eten en bespreken.

Wintergroenten? Ja – vers en lekker tot diep in de winter. Denk aan boerenkool, aardperen, pastinaak in de moestuin en kiemgroente binnen! Spinazie, veldsla en rucola doet het ook goed, zolang het niet vriest.

 

Zelfs de slaboom kan vers blad geven tot diep in november.

Slaboom in november (winterlinde) - heerlijk vers blad als je op tijd snoeit!
Slaboom in november (winterlinde) – heerlijk vers blad als je op tijd snoeit!

 

Wat zijn jouw favoriete wintergroenten?

Matthijs lievelingsgroenten in de donkere maanden zijn: Aardappelen, Aardperen, Andijvie, Groene selderij, Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen…

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jan
28
za
Workshop Eetbare Houtwal @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jan 28 @ 14:00 – 16:00

We zijn van plan om een “eetbare houtwal” aan te planten in Soest. Het is een gemengde, lintvormige boomgaard, met fruit- en notenbomen, bessenstruiken en wellicht eetbare paddenstoelen.

Eetbare houtwal, volgens Mark Shepard, zoals hij heeft aangeplant op New Forest Farm, Wisconsin

We beginnen in De Veenweide, waar we eerst gaan kijken naar de amerikaanse strook (pecan noten en blauwe bessen), en de strook met groentebomen.

Dan gaan we (fietsen) naar de Jachthuislaan, waar we een weiland gaan bezoeken. Daar willen we langs de rand van het weiland een eetbare houtwal aanplanten.

Het idee is om op langere termijn meer eten te verbouwen op bomen in plaats van eenjarige gewassen. Dit versterkt de bodem en de biodiversiteit. Volgens het model van de “planetaire grenzen” is het zeer belangrijk om beter omgaan met de bodem. Eetbare houtwallen is één van meerdere manieren om dit mogelijk te maken. Het is een vrij nieuw concept, dus we gaan veel leren door dit te doen!

Hoeveel levert het op, qua oogst? Hoeveel neemt de biodiversiteit toe? Hoe werken ze samen, de verschillende planten?

Het is bijzonder interessant om te zien welke ecologische en planologische obstakels er zijn om meer fruit- en notenbomen in het landschap te krijgen.

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
feb
18
za
Workshop culinaire paddenstoelen zelf kweken @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
feb 18 @ 14:00 – 16:00

Culinaire paddenstoelen, zoals oesterzwammen, zijn vrij makkelijk om zelf te kweken in je keuken als je weet hoe en wat.

In deze workshop leer je over mycelium (zwamlichaampjes), voedsel voor de zwam, en hoe de vruchtvorming gebeurt. Als je alvast iets wil lezen, kijk graag op http://www.fungi.com/ – het bedrijf van Paul Stamets, de meest beroemde mycoloog op dit moment.

Er zijn goede “grow-kits” te koop, o.a. bij www.RotterZwam.nl, voor op koffiedik:

Grow-kit van Rotterzwam voor grijze oesterzwammen (Pleurotus ostreatus). (januari 2016)

 

Jij kan in de workshop een eigen grow-kit maken van een yoghurt-bakje. (Neem graag een yoghurtpot met deksel mee, ik regel een boor, mycelium en tape.

We doen ook soms “koningsoesters” – een minder bekende, maar zeer lekkere, paddenstoel. In boter bakken, met zout en peper… Heerlijk!

Koningsoester (Pleurotus eryngii)

 

Paddenstoelen kan een zeer duurzaam vorm van voedsel zijn, vooral als we ze kweken op restproducten zoals koffiedik. Vele paddenstoelen hebben ook medicinale werkingen, die we langzamerhand ontdekken (niet alleen de paddo’s :-).

Paddenstoelen zijn bijzonder en soms kom je ze in het wild tegen in Soest. Wees voorzichtig en als je niet zeker bent van de soort – beter laten staan. Alleen eten als je het zeker weet!

Oesterzwammen op een boom op Klaarwaterweg, Soest. (december 2016)

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
mrt
18
za
Workshop – Fermenteren (alt. walnotenbomen planten) @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mrt 18 @ 14:00 – 16:00

Fermenteren is trendy. In kookprogramma’s en week-end bijlages worden “verrot lekkere” gerechten bereid door verschillende soorten fermentatie. Zuurkool, kimchi, kefir, koffie, zwarte thee – allemaal gefermenteerde producten.

We weten steeds meer over hoe goed deze levende voedingsmiddelen voor ons zijn (o.a. dankzij Giulia Enders en De mooie voedselmachine).

 

Wij gaan vier verschillende soorten gefermenteerde drankjes maken in twee categoriën:

  • Ginger Ale & Cider – vooral gisten
  • Kombucha & Water Kefir – combinatie van gisten en bacteriën

 

Natuurlijk fermenterende gemberdrank – prikkelende ginger ale!

 

Misschien kunnen we ook na afloop een aantal walnotenbomen planten – voordat de plantseizoen af is.

Een handjevol noten per dag, zo worden we geadviseerd in de nieuwe Schijf van Vijf. Daarom is het belangrijk dat we meer noten verbouwen in de buurt. In ons klimaat zijn hazelnoten, walnoten, hickory/pecan noten geschikt.

Deze keer gaan we walnotenbomen planten, als alles goed uitpakt.

Ton Friesen op “De Smallekamp” in Nunspeet – kweekt waarschijnlijk de beste walnotenbomen in het land.

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
apr
8
za
Excursie – Bezoek aan biologische geitenboerderij Eureka @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
apr 8 @ 14:00 – 16:00

We gaan naar de biologische geitenboerderij Eureka om duurzame geitenkaas te zien en te proeven.

De geiten van Eureka

We verzamelen om 14 uur op de Veenweide in Soest (Vedelaarpad 53) om 14 uur en rijden samen naar Eureka.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share