We gaan een Hugelkultur-bed bouwen, op recept van de permacultuur-voorganger Sepp Holtzer. Het is een verhoogd bed gemaakt van boomstammen, houtafval en kompost, waarop meerjarige groenten en bomen goed groeien. Het hout breekt langzaam af en geeft voeding aan de gewassen, en houdt ook vocht vast op een gunstige manier voor de planten.
Op de hugelbed gaan we notenbomen en meerjarige groenten planten. (afbeelding van richsoil.com)
Programma:
* 11h – 12h Theorie
* 12h lunch (pot luck – neem iets mee)
* 13h – 16h Praktijk – Bouwen/maken
Aanmelding op info@eetbaarSoest.nl
De winter is een tijd voor bezinning en rust, en de meeste bomen gaan in een slaapstand.
Het is stil in de tuin.
Voor veel bomen is het ook een goede tijd om wat oude takken los te laten door wintersnoei, zodat ze met nog meer groeikracht terugkomen in de lente.
We gaan eerst de theorie en achtergrond van snoei bekijken: Waarom snoeien we eigenlijk? Wat doet het met de planten?
Daarna gaan we de tuin in om te oefenen op appelboom, linde en hazelaar.
Als je nooit een boom hebt gesnoeit, kan het een beetje eng voelen om een scherp tuinschaar in de schors te zetten. Daarom doen we het rustig aan en onder begeleiding om je zelfvertrouwen stukje bij beetje op te bouwen.
Kom ook knippen! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Meer lezen over alle soorten fruit en notenbomen en hoe je ze het best kunt snoeien: Houtwal.be
We gaan bomen met eetbaar blad opzoeken en proeven. Vooral de verschillende soorten en rassen van de linde zijn lekker en voedzaam.
We gaan verschillende bladeren plukken en proeven, en een klein kookworkshop “boom-sla” doen.
De meest duurzame manier van eten produceren is op bomen. Bomen verrijken de bodem en verbeteren de waterhuishouding, en ze vangen ook nog CO2 uit de lucht. Daarom willen we zoveel mogelijk van bomen eten. Het is ook nog heel lekker!
– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Zoals altijd is het gratis, en als je een donatie wilt geven voor de stichting “Trees for Peace” is dat ook welkom!
De vroege zomer is de tijd van de bessen.
We gaan een aantal bessenstruiken bekijken om de belangrijkste bessenfamilies te herkennen en misschien al te proeven:
- Rubus – braam, framboos, wijnbes etc
- Ribes – aalbes, kruisbes, cassis etc.
- Vaccinium – bosbessen, vossenbes, veenbes etc.
- Actinidia – kiwibes etc
- Hippophae – duindoorn
- Sambucus – vlier
- Vitis – druif
- Fragaria – framboos
Het zijn veelal Europese soorten die halfschaduw fijn vinden, en sommigen zijn makkelijk te vermeerderen.
We gaan een langetermijnplan maken voor Duurzaamheidscentrum de Veenweide waar de bessenstruiken het beste zouden kunnen staan. In maart hebben we een bomenkaart gemaakt, en we gaan die nu nalopen, nu dat er blad op de bomen is, en dan toevoegen waar de beste bessenplekken zijn. Misschien kunnen we nu al een paar struiken planten! (Als je een uitloper hebt of een scheut om te doneren, graag meenemen!)
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
September is oogsttijd. De fruitbomen hangen vol met lekkernijen en de moestuin puilt uit met gezonde en verse groenten. We hebben meer dan we kunnen eten, en deze overvloed willen we bewaren tot dipe in de donkere wintermaanden.
Wij gaan groente en fruit drogen (met een hete lucht droog-oven), en misschien ook wat groente melkzuren…
Tegenwoordig kunnen we een hoop invriezen – en we gaan het ook erover hebben hoe we onze groenten het beste kunnen bereiden om later uit de vriezer bruikbaar te komen.
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
Oktober is de tijd dat de herfst eraankomt. Chocolademelk, boswandelingen… en de kastanjebomen laten hun lekkere vruchten vallen.
We gaan tamme kastanjes bekijken, bereiden en proeven. Dan gaan we met z’n allen op stap langs de beste plekken in Soest voor tamme kastanjes.
De wilde “tamme kastanjes” in het bos hebben relatief kleine vruchten, en er zijn selecties gemaakt door de eeuwen heen met steeds grotere vruchten. Deze selecties hebben een naam, b.v. “Marron de Lyon”.
Als je een kastanjeboom wilt planten, zoek dan eerst een selectiecultivar uit met grote noten die jij lekker vindt. (Het scheelt een hoop schil-werk als je grote noten hebt!)
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
Welkom op een gratis workshop over zomerbessen in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Je gaat veel leren over de verschillende bessenfamillies; de ingeburgerde Ribes (aalbes, cassis etc) en de gewone Rubus (framboos, braam, wijnbes) maar ook van een paar nieuwkomers in het Nederlandsche bessengezelschap zoals de Aronia.
We laten zien hoe je alle deze bessen kunt vermeerderen, zodat jij je eigen tuin/park/schoolplein kan vullen met snoepfruit in de komende jaren!
Wij zoeken nog stekkies van: Goji, guomi, rode aalbes, duindoorn en kruisbes. Als je die hebt en een stekkie kan doneren zijn we eeuwig dankbaar!
We gaan ook de klimbessen verzorgen met nieuwe palen en draad, en versgeschilderde naamborden opzetten.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Welkom op een gratis workshop over (tamme) kastanjes in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de eetbare houtwallen te bekijken.
14h30 gaan we tamme kastanjes poffen en proeven. Daarna gaan we naar het bos (te fiets of met auto) om wat verse lekkernijen te rapen.
Hier een paar foto’s van de kastanjeseizoen 2016:
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.
We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Welkom op een gratis workshop over wintersnoei en bessenstruiken stekken in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken.
De fruitbomen die er staan zijn appel, pruim en een verborgde peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar. De bomen zijn jong en er is niet zo veel te doen, maar kan toch verhelderend zijn om voor te bereiden op je eigen boom.
We gaan ook de leilinde snoeien, zodat er veel vers lekker blad volgend jaar komt!
Daarna gaan we bessenstruiken vermeerderen middels stekken. Alle deelnemers die willen krijgen een (toekomstige) bessenstruik mee naar huis!
Lees meer over stekken en de beste tijd in het jaar om te stekken op Houtwal.be.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op: