We gaan meehelpen bij “Voedselbos Makeblijde”. Vorig jaar hebben we meegeholpen om meer dan honderd bomen en struiken te planten.
Dit jaar gaan we nog wat planten, en paddenstoelenbroed enten op boomstammen. We gaan ook de huidige bomen en struiken een beetje verzorgen – houtsnippers en zaagsel op de grond om de bodem te voeden.
Gratis mee-werkdag, en er is op dit moment wenig te eten in het bos, daarom neem graag iets lekkers mee om te delen (pot luck).
Duurzaam eten komt soms uit eigen tuin.
Meer informatie komt later…
– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
We gaan op bezoek bij boer André om te kijken hoe de koeien het hebben en om te horen hoe het vleeshouderij is veranderd en verduurzaamd over de jaren.
We kunnen kijken naar de koeien en kalveren en zien wat ze eten en hoe ze leven voordat ze die ene slechte dag hebben…
We verzamelen bij de Veenweide en dan is het vijf minuten fietsen (of in de auto) naar de boerderij.
– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Zoals altijd is het gratis, maar als je een donatie wilt geven voor de koeien is dat ook welkom!
We gaan bomen met eetbaar blad opzoeken en proeven. Vooral de verschillende soorten en rassen van de linde zijn lekker en voedzaam.
We gaan verschillende bladeren plukken en proeven, en een klein kookworkshop “boom-sla” doen.
De meest duurzame manier van eten produceren is op bomen. Bomen verrijken de bodem en verbeteren de waterhuishouding, en ze vangen ook nog CO2 uit de lucht. Daarom willen we zoveel mogelijk van bomen eten. Het is ook nog heel lekker!
– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Zoals altijd is het gratis, en als je een donatie wilt geven voor de stichting “Trees for Peace” is dat ook welkom!
De vroege zomer is de tijd van de bessen.
We gaan een aantal bessenstruiken bekijken om de belangrijkste bessenfamilies te herkennen en misschien al te proeven:
- Rubus – braam, framboos, wijnbes etc
- Ribes – aalbes, kruisbes, cassis etc.
- Vaccinium – bosbessen, vossenbes, veenbes etc.
- Actinidia – kiwibes etc
- Hippophae – duindoorn
- Sambucus – vlier
- Vitis – druif
- Fragaria – framboos
Het zijn veelal Europese soorten die halfschaduw fijn vinden, en sommigen zijn makkelijk te vermeerderen.
We gaan een langetermijnplan maken voor Duurzaamheidscentrum de Veenweide waar de bessenstruiken het beste zouden kunnen staan. In maart hebben we een bomenkaart gemaakt, en we gaan die nu nalopen, nu dat er blad op de bomen is, en dan toevoegen waar de beste bessenplekken zijn. Misschien kunnen we nu al een paar struiken planten! (Als je een uitloper hebt of een scheut om te doneren, graag meenemen!)
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
Wij komen met EetbaarSoest op Soester Boerenmarkt op zaterdag 20 augustus om meer te vertellen over duurzaam eten, en we nemen wat lokale lekkernijen mee om te proeven.
We hebben ook meer informatie over de workshops van de herfst 2016.
Erik en Jonatan zijn er ook met hun aanbod als je een sla-boom wilt kopen!
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
September is oogsttijd. De fruitbomen hangen vol met lekkernijen en de moestuin puilt uit met gezonde en verse groenten. We hebben meer dan we kunnen eten, en deze overvloed willen we bewaren tot dipe in de donkere wintermaanden.
Wij gaan groente en fruit drogen (met een hete lucht droog-oven), en misschien ook wat groente melkzuren…
Tegenwoordig kunnen we een hoop invriezen – en we gaan het ook erover hebben hoe we onze groenten het beste kunnen bereiden om later uit de vriezer bruikbaar te komen.
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
We gaan een kersenboom planten om de buurt nog meer bij elkaar te brengen.
Bij de ingang van Mariënburg komt een kersenboom en wellicht een paar klassieke engelse pruimenbomen, helemaal in de stijl van de Engelse tuin.
Fruitbomen brengt mensen samen, en geven niet allen vruchtengenot in het najaar, maar ook bloesemvreugde in de lente.
Kom graag langs om met de buren en bewoners te buurten!