Calendar

Share
sep
12
za
Gratis workshop – Noten @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
sep 12 @ 14:00 – 16:00

Noten zijn lekker en gezond. Biologisch geteelde noten uit eigen bodem is het lekkerste wat er is. Noten zijn ook een goed alternatief voor vlees in veel gerechten en vele malen duurzamer.

Notenbomen zijn er in alle soorten en maten, van de kleine hazelaar struiken tot de magnifieke tamme kastanjebomen die hoog uitsteken boven larix en berk.

De meest veredelde noot is de walnoot, waarvan er rassen zijn die klein zijn als een patioboom, andere worden meer dan dertig meter hoog, en net zo breed. (Wist u dat de hoogste walnootboom ter wereld in Nederland staat – in Geldermalsen, 35m hoog.)

We gaan kijken naar het verschil tussen “zaailingen” en “geselecteerde rassen” – wat betreft productievolume en smaak en vorm van de noot. We kijken naar de verschillende vermeerderingsmethode’s.

Er zijn ook amerikaanse notensoorten die het goed doet hier – hickory, noordelijke pecan-rassen en hybrides (“hican”). Net zo ingeburgerd als de oorspronkelijk amerikaanse tomaat is kan de hickory ook een keer worden!

Geselecteerde walnotenras, geënt op een onderstam.
Geselecteerde walnotenras, geënt op een onderstam.

Daarna trekken we de handschoenen aan en we gaan een paar notenstruiken planten in de sprookjestuin van de Veenweide. We zien welk plek de beste is voor een goede notenoogst vanaf volgend najaar.

Na afloop ben je goed uitgerust om een productieve notenboom te kiezen voor je eigen tuin! November is de beste tijd om een notenboom te planten, dus je hebt even tijd om de juiste plek uit te zoeken.

Share
okt
10
za
Gratis Workshop – Hugelkultur – verhoogd bed @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
okt 10 @ 11:00 – 16:00
Gratis Workshop - Hugelkultur - verhoogd bed @ Duurzaamheidscentrum Veenweide | Soest | Utrecht | Nederland

We gaan een Hugelkultur-bed bouwen, op recept van de permacultuur-voorganger Sepp Holtzer. Het is een verhoogd bed gemaakt van boomstammen, houtafval en kompost, waarop meerjarige groenten en bomen goed groeien. Het hout breekt langzaam af en geeft voeding aan de gewassen, en houdt ook vocht vast op een gunstige manier voor de planten.

Op de hugelbed gaan we notenbomen en meerjarige groenten planten. (afbeelding van richsoil.com)

Programma:

* 11h – 12h Theorie

* 12h lunch (pot luck – neem iets mee)

* 13h – 16h Praktijk – Bouwen/maken

Aanmelding op info@eetbaarSoest.nl

Share
dec
6
zo
Bomen planten in Oostwaard (Noord-Utrecht) @ Voedselbos Oostwaard
dec 6 @ 09:30 – 17:00

Als je mee wil werken met bomen planten voor de grootste voedselbos van Nederland – kom dan op 6 en 13 december. Onder leiding van Xavier San Giorgi (www.foodforestry.nl) gaan we honderden fruit-, noten- en steun-bomen planten op het landgoed van Hans en Saskia.

Voor meer informatie, kijk op: https://www.facebook.com/oostwaard/

Aanmelden op VoedselbosOostwaard@gmail.com

Eerste plant-dag op 20 november 2015.
Eerste plant-dag op 20 november 2015.

 

 

Share
dec
13
zo
Bomen planten in Oostwaard (Noord-Utrecht) @ Voedselbos Oostwaard
dec 13 @ 09:30 – 17:00

Als je mee wil werken met bomen planten voor de grootste voedselbos van Nederland – kom dan op 6 en 13 december. Onder leiding van Xavier San Giorgi (www.foodforestry.nl) gaan we honderden fruit-, noten- en steun-bomen planten op het landgoed van Hans en Saskia.

Voor meer informatie, kijk op: https://www.facebook.com/oostwaard/

Aanmelden op VoedselbosOostwaard@gmail.com

Eerste plant-dag op 20 november 2015.
Eerste plant-dag op 20 november 2015.

 

 

Share
jan
28
za
Workshop Eetbare Houtwal @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jan 28 @ 14:00 – 16:00

We zijn van plan om een “eetbare houtwal” aan te planten in Soest. Het is een gemengde, lintvormige boomgaard, met fruit- en notenbomen, bessenstruiken en wellicht eetbare paddenstoelen.

Eetbare houtwal, volgens Mark Shepard, zoals hij heeft aangeplant op New Forest Farm, Wisconsin

We beginnen in De Veenweide, waar we eerst gaan kijken naar de amerikaanse strook (pecan noten en blauwe bessen), en de strook met groentebomen.

Dan gaan we (fietsen) naar de Jachthuislaan, waar we een weiland gaan bezoeken. Daar willen we langs de rand van het weiland een eetbare houtwal aanplanten.

Het idee is om op langere termijn meer eten te verbouwen op bomen in plaats van eenjarige gewassen. Dit versterkt de bodem en de biodiversiteit. Volgens het model van de “planetaire grenzen” is het zeer belangrijk om beter omgaan met de bodem. Eetbare houtwallen is één van meerdere manieren om dit mogelijk te maken. Het is een vrij nieuw concept, dus we gaan veel leren door dit te doen!

Hoeveel levert het op, qua oogst? Hoeveel neemt de biodiversiteit toe? Hoe werken ze samen, de verschillende planten?

Het is bijzonder interessant om te zien welke ecologische en planologische obstakels er zijn om meer fruit- en notenbomen in het landschap te krijgen.

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share