De winter is een tijd voor bezinning en rust, en de meeste bomen gaan in een slaapstand.
Het is stil in de tuin.
Voor veel bomen is het ook een goede tijd om wat oude takken los te laten door wintersnoei, zodat ze met nog meer groeikracht terugkomen in de lente.
We gaan eerst de theorie en achtergrond van snoei bekijken: Waarom snoeien we eigenlijk? Wat doet het met de planten?
Daarna gaan we de tuin in om te oefenen op appelboom, linde en hazelaar.
Als je nooit een boom hebt gesnoeit, kan het een beetje eng voelen om een scherp tuinschaar in de schors te zetten. Daarom doen we het rustig aan en onder begeleiding om je zelfvertrouwen stukje bij beetje op te bouwen.
Kom ook knippen! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Meer lezen over alle soorten fruit en notenbomen en hoe je ze het best kunt snoeien: Houtwal.be
In de winter laten we de tuin rustig bijkomen. Wij genieten dan van goed bewaarde lekkernijen van de oogsttijd.
Het is een tijd voor ons ook om te rusten en nieuwe plannen te trekken voor het nieuwe jaar.
Wij gaan proeven naar verschillende drankjes en zelf meenemen om thuis te brouwen:
- Ginger ale
- Water kefir
- Kombucha
En, uiteraard, de klassieke sauerkraut/zuurkool/kimchi gaan we maken en proeven.
Ik raad aan om een paar glazen potten met deksel mee te nemen, zodat je levende kweek-culturen mee kan neemen om thuis verder te borrelen. Ook een schone “grolsch”-type fles is raadzaam. Als je een eigen “cultuur” hebt die je wilt delen, neem graag mee!
Kom ook gisten! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
We gaan berkensap tappen van de grote berken in de Veenweide.
Berkensap is de lente-toestroom van de sap. De wortels van de berk zuigen honderden liters water per dag omhoog in de kroon, en suikers komen terug. Door de sap te tappen krijgen we liters van boom-verschoond drank. Het is niet echt zoet, meer een soort fris water/maaltijdsdrankje.
De meest populaire bomen om te tappen zijn de suiker-esdoorns (sugar maple) die in Noord Amerika op grote schaal worden getapt. Het is mogelijk om jaarlijks duurzaam te tappen, mits het schoon gebeurt, en alleen in de vroege lente.
Wij hebben geen suiker-esdoorn nog staan, maar misschien een dag…
Berkensap heeft een aura van gezondheid en oerkracht, maar voor zover wij weten is het nog niet duidelijk onderzocht. Misschien weet jij meer?
Het is weer-gevoelig, dus kijk op de site voor meer informatie. Als het vriest moeten we het uitstellen…
Kom ook sap tappen! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Bericht van ons vriend, boer André:
Hallo, We hebben dinsdag 15 november weer vlees pakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens in kunt vriezen. De kosten voor een pakket van ±12,5kg bedraagt €10,50 per kilo en voor een pakket van ±25kg €9,50 per kilo. Er is ook een optie voor 30 hamburgers, gekruid of gekruid gepaneerd, op een schaal. De schaal kan je gemakkelijk invriezen om het aantal gewenste hamburgers per keer er af te halen. De kosten bedragen €30 per schaal. Verder is er nog een optie op 2,5kg saucijs/braadworst. Dit kost €8 per kilo. Als u speciale wensen heeft voor de samenstelling van uw pakket, laat het dan weten. Met vriendelijke groet, André van Dorresteijn
Bel André op 06 51180889 om een pakket te bestellen!
Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.
We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Welkom op een gratis workshop / meewerkmiddag over moestuinbakken.
We hebben moestuinbakken getimmerd voor de nieuwe deel van de Pluktuin – waar de buurtmoestuin komt. Deze zaterdag middag gaan we de bakken klaarmaken voor de eerste zaaibeurt. Houtsnippers en tuinaarde en compost met de kruiwagen, en dan kunnen we misschien ook zaaien.
Wim, de tuinmeester, geeft een rondleiding over de teeltplan en hoe ze het gaan aanpakken. Allemaal goede tips voor jouw eigen moestuin!
Moestuinbakken hebben voor en nadelen. De grootste voordeel is dat het duidelijk is waar je mag lopen en waar niet. Dan blijft de aarde waar de groente groeit lekker rul. De grootste nadeel voor de groenten is dat het droger is in de bakken dan als je rechtstreeks in de grond teelt. En het is natuurlijk een extra kostenpost om hout te halen…
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
In het voorjaar hebben we altijd een “Lentefeest” in de Veenweide.
Welkom om mee te doen in de wedstrijd “Soester Pompoenkampioen 2019” en maak kans op een fruitboom naar keuze.
Iedereen die mee wilt doen mag een paar zaden uitkiezen en een potje vullen met potgrond. Op 28 september komen wij weer bij elkaar op de Soester Duurzaamheidsmarkt, en dan zien we wie de grootste en mooiste pompoen van het jaar heeft geteeld!
We hebben ook rondleidingen in de Pluktuin, waar voorjaarslekkernijen al klaar staan om van te proeven!
De lentefeest is 13-17, en de rondleidingen zijn om 14 uur en om 15 uur.
Welkom!