Calendar

Share
jan
23
za
Gratis Workshop – Fermenteren @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
jan 23 @ 14:00 – 15:30

In de winter laten we de tuin rustig bijkomen. Wij genieten dan van goed bewaarde lekkernijen van de oogsttijd.

Het is een tijd voor ons ook om te rusten en nieuwe plannen te trekken voor het nieuwe jaar.

Wij gaan proeven naar verschillende drankjes en zelf meenemen om thuis te brouwen:

  • Ginger ale
  • Water kefir
  • Kombucha

En, uiteraard, de klassieke sauerkraut/zuurkool/kimchi gaan we maken en proeven.
Ik raad aan om een paar glazen potten met deksel mee te nemen, zodat je levende kweek-culturen mee kan neemen om thuis verder te borrelen. Ook een schone “grolsch”-type fles is raadzaam. Als je een eigen “cultuur” hebt die je wilt delen, neem graag mee!

Kom ook gisten! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl

2015-05-19 12_11_52-_[Untitled]-2.0 (RGB color, 1 layer) 932x599 – GIMP

Natuurlijk fermenterende gemberdrank - prikkelende ginger ale!
Natuurlijk fermenterende gemberdrank – prikkelende ginger ale!
Zelfgemakte zuurkool met jeneverbessen.
Zelfgemakte zuurkool met jeneverbessen.
Share
feb
20
za
Gratis Workshop – Boom-sap @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
feb 20 @ 14:00 – 15:30
Gratis Workshop - Boom-sap @ Duurzaamheidscentrum Veenweide | Soest | Utrecht | Nederland

We gaan berkensap tappen van de grote berken in de Veenweide.

Berkensap is de lente-toestroom van de sap. De wortels van de berk zuigen honderden liters water per dag omhoog in de kroon, en suikers komen terug. Door de sap te tappen krijgen we liters van boom-verschoond drank. Het is niet echt zoet, meer een soort fris water/maaltijdsdrankje.

De meest populaire bomen om te tappen zijn de suiker-esdoorns (sugar maple) die in Noord Amerika op grote schaal worden getapt. Het is mogelijk om jaarlijks duurzaam te tappen, mits het schoon gebeurt, en alleen in de vroege lente.
Wij hebben geen suiker-esdoorn nog staan, maar misschien een dag…

Berkensap heeft een aura van gezondheid en oerkracht, maar voor zover wij weten is het nog niet duidelijk onderzocht. Misschien weet jij meer?

Het is weer-gevoelig, dus kijk op de site voor meer informatie. Als het vriest moeten we het uitstellen…

Kom ook sap tappen! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl

Share
nov
18
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Hazelnoten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
nov 18 @ 14:00 – 16:00

Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.

We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.

Wilde hazelnoot (links) en selectie cultivar “Webb’s Prize Cob” (rechts).

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share