Als je mee wil werken met bomen planten voor de grootste voedselbos van Nederland – kom dan op 6 en 13 december. Onder leiding van Xavier San Giorgi (www.foodforestry.nl) gaan we honderden fruit-, noten- en steun-bomen planten op het landgoed van Hans en Saskia.
Voor meer informatie, kijk op: https://www.facebook.com/oostwaard/
Aanmelden op VoedselbosOostwaard@gmail.com
Als je mee wil werken met bomen planten voor de grootste voedselbos van Nederland – kom dan op 6 en 13 december. Onder leiding van Xavier San Giorgi (www.foodforestry.nl) gaan we honderden fruit-, noten- en steun-bomen planten op het landgoed van Hans en Saskia.
Voor meer informatie, kijk op: https://www.facebook.com/oostwaard/
Aanmelden op VoedselbosOostwaard@gmail.com
In de winter laten we de tuin rustig bijkomen. Wij genieten dan van goed bewaarde lekkernijen van de oogsttijd.
Het is een tijd voor ons ook om te rusten en nieuwe plannen te trekken voor het nieuwe jaar.
Wij gaan proeven naar verschillende drankjes en zelf meenemen om thuis te brouwen:
- Ginger ale
- Water kefir
- Kombucha
En, uiteraard, de klassieke sauerkraut/zuurkool/kimchi gaan we maken en proeven.
Ik raad aan om een paar glazen potten met deksel mee te nemen, zodat je levende kweek-culturen mee kan neemen om thuis verder te borrelen. Ook een schone “grolsch”-type fles is raadzaam. Als je een eigen “cultuur” hebt die je wilt delen, neem graag mee!
Kom ook gisten! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
We gaan berkensap tappen van de grote berken in de Veenweide.
Berkensap is de lente-toestroom van de sap. De wortels van de berk zuigen honderden liters water per dag omhoog in de kroon, en suikers komen terug. Door de sap te tappen krijgen we liters van boom-verschoond drank. Het is niet echt zoet, meer een soort fris water/maaltijdsdrankje.
De meest populaire bomen om te tappen zijn de suiker-esdoorns (sugar maple) die in Noord Amerika op grote schaal worden getapt. Het is mogelijk om jaarlijks duurzaam te tappen, mits het schoon gebeurt, en alleen in de vroege lente.
Wij hebben geen suiker-esdoorn nog staan, maar misschien een dag…
Berkensap heeft een aura van gezondheid en oerkracht, maar voor zover wij weten is het nog niet duidelijk onderzocht. Misschien weet jij meer?
Het is weer-gevoelig, dus kijk op de site voor meer informatie. Als het vriest moeten we het uitstellen…
Kom ook sap tappen! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Duurzaam eten komt soms uit eigen tuin.
Meer informatie komt later…
– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
We gaan op bezoek bij boer André om te kijken hoe de koeien het hebben en om te horen hoe het vleeshouderij is veranderd en verduurzaamd over de jaren.
We kunnen kijken naar de koeien en kalveren en zien wat ze eten en hoe ze leven voordat ze die ene slechte dag hebben…
We verzamelen bij de Veenweide en dan is het vijf minuten fietsen (of in de auto) naar de boerderij.
– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Zoals altijd is het gratis, maar als je een donatie wilt geven voor de koeien is dat ook welkom!
We gaan bomen met eetbaar blad opzoeken en proeven. Vooral de verschillende soorten en rassen van de linde zijn lekker en voedzaam.
We gaan verschillende bladeren plukken en proeven, en een klein kookworkshop “boom-sla” doen.
De meest duurzame manier van eten produceren is op bomen. Bomen verrijken de bodem en verbeteren de waterhuishouding, en ze vangen ook nog CO2 uit de lucht. Daarom willen we zoveel mogelijk van bomen eten. Het is ook nog heel lekker!
– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
Zoals altijd is het gratis, en als je een donatie wilt geven voor de stichting “Trees for Peace” is dat ook welkom!
De vroege zomer is de tijd van de bessen.
We gaan een aantal bessenstruiken bekijken om de belangrijkste bessenfamilies te herkennen en misschien al te proeven:
- Rubus – braam, framboos, wijnbes etc
- Ribes – aalbes, kruisbes, cassis etc.
- Vaccinium – bosbessen, vossenbes, veenbes etc.
- Actinidia – kiwibes etc
- Hippophae – duindoorn
- Sambucus – vlier
- Vitis – druif
- Fragaria – framboos
Het zijn veelal Europese soorten die halfschaduw fijn vinden, en sommigen zijn makkelijk te vermeerderen.
We gaan een langetermijnplan maken voor Duurzaamheidscentrum de Veenweide waar de bessenstruiken het beste zouden kunnen staan. In maart hebben we een bomenkaart gemaakt, en we gaan die nu nalopen, nu dat er blad op de bomen is, en dan toevoegen waar de beste bessenplekken zijn. Misschien kunnen we nu al een paar struiken planten! (Als je een uitloper hebt of een scheut om te doneren, graag meenemen!)
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
September is oogsttijd. De fruitbomen hangen vol met lekkernijen en de moestuin puilt uit met gezonde en verse groenten. We hebben meer dan we kunnen eten, en deze overvloed willen we bewaren tot dipe in de donkere wintermaanden.
Wij gaan groente en fruit drogen (met een hete lucht droog-oven), en misschien ook wat groente melkzuren…
Tegenwoordig kunnen we een hoop invriezen – en we gaan het ook erover hebben hoe we onze groenten het beste kunnen bereiden om later uit de vriezer bruikbaar te komen.
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
Oktober is de tijd dat de herfst eraankomt. Chocolademelk, boswandelingen… en de kastanjebomen laten hun lekkere vruchten vallen.
We gaan tamme kastanjes bekijken, bereiden en proeven. Dan gaan we met z’n allen op stap langs de beste plekken in Soest voor tamme kastanjes.
De wilde “tamme kastanjes” in het bos hebben relatief kleine vruchten, en er zijn selecties gemaakt door de eeuwen heen met steeds grotere vruchten. Deze selecties hebben een naam, b.v. “Marron de Lyon”.
Als je een kastanjeboom wilt planten, zoek dan eerst een selectiecultivar uit met grote noten die jij lekker vindt. (Het scheelt een hoop schil-werk als je grote noten hebt!)
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.