De vroege zomer is de tijd van de bessen.
We gaan een aantal bessenstruiken bekijken om de belangrijkste bessenfamilies te herkennen en misschien al te proeven:
- Rubus – braam, framboos, wijnbes etc
- Ribes – aalbes, kruisbes, cassis etc.
- Vaccinium – bosbessen, vossenbes, veenbes etc.
- Actinidia – kiwibes etc
- Hippophae – duindoorn
- Sambucus – vlier
- Vitis – druif
- Fragaria – framboos
Het zijn veelal Europese soorten die halfschaduw fijn vinden, en sommigen zijn makkelijk te vermeerderen.
We gaan een langetermijnplan maken voor Duurzaamheidscentrum de Veenweide waar de bessenstruiken het beste zouden kunnen staan. In maart hebben we een bomenkaart gemaakt, en we gaan die nu nalopen, nu dat er blad op de bomen is, en dan toevoegen waar de beste bessenplekken zijn. Misschien kunnen we nu al een paar struiken planten! (Als je een uitloper hebt of een scheut om te doneren, graag meenemen!)
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
Wij komen met EetbaarSoest op Soester Boerenmarkt op zaterdag 20 augustus om meer te vertellen over duurzaam eten, en we nemen wat lokale lekkernijen mee om te proeven.
We hebben ook meer informatie over de workshops van de herfst 2016.
Erik en Jonatan zijn er ook met hun aanbod als je een sla-boom wilt kopen!
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
September is oogsttijd. De fruitbomen hangen vol met lekkernijen en de moestuin puilt uit met gezonde en verse groenten. We hebben meer dan we kunnen eten, en deze overvloed willen we bewaren tot dipe in de donkere wintermaanden.
Wij gaan groente en fruit drogen (met een hete lucht droog-oven), en misschien ook wat groente melkzuren…
Tegenwoordig kunnen we een hoop invriezen – en we gaan het ook erover hebben hoe we onze groenten het beste kunnen bereiden om later uit de vriezer bruikbaar te komen.
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
We gaan een kersenboom planten om de buurt nog meer bij elkaar te brengen.
Bij de ingang van Mariënburg komt een kersenboom en wellicht een paar klassieke engelse pruimenbomen, helemaal in de stijl van de Engelse tuin.
Fruitbomen brengt mensen samen, en geven niet allen vruchtengenot in het najaar, maar ook bloesemvreugde in de lente.
Kom graag langs om met de buren en bewoners te buurten!
Oktober is de tijd dat de herfst eraankomt. Chocolademelk, boswandelingen… en de kastanjebomen laten hun lekkere vruchten vallen.
We gaan tamme kastanjes bekijken, bereiden en proeven. Dan gaan we met z’n allen op stap langs de beste plekken in Soest voor tamme kastanjes.
De wilde “tamme kastanjes” in het bos hebben relatief kleine vruchten, en er zijn selecties gemaakt door de eeuwen heen met steeds grotere vruchten. Deze selecties hebben een naam, b.v. “Marron de Lyon”.
Als je een kastanjeboom wilt planten, zoek dan eerst een selectiecultivar uit met grote noten die jij lekker vindt. (Het scheelt een hoop schil-werk als je grote noten hebt!)
Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.
EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.
Gemeente Soest organiseert een “Duurzaamheidsmarkt” op 29 oktober 2016. Wij doen mee vanuit EetbaarSoest om in contact te komen met meer geïnteresseerde Soesters.
Wij gaan deels informeren over de duurzaamheidsproblemen en deels over mogelijke oplossingen waar iedereen een bijdrage kan leveren.
Wij gaan onder andere de fruitboom-in-je-park-stappenplan uitleggen.
Dit is een activiteit in het samenwerkingsverband tussen EetbaarSoest en IVN Eemland.
Bericht van ons vriend, boer André:
Hallo, We hebben dinsdag 15 november weer vlees pakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens in kunt vriezen. De kosten voor een pakket van ±12,5kg bedraagt €10,50 per kilo en voor een pakket van ±25kg €9,50 per kilo. Er is ook een optie voor 30 hamburgers, gekruid of gekruid gepaneerd, op een schaal. De schaal kan je gemakkelijk invriezen om het aantal gewenste hamburgers per keer er af te halen. De kosten bedragen €30 per schaal. Verder is er nog een optie op 2,5kg saucijs/braadworst. Dit kost €8 per kilo. Als u speciale wensen heeft voor de samenstelling van uw pakket, laat het dan weten. Met vriendelijke groet, André van Dorresteijn
Bel André op 06 51180889 om een pakket te bestellen!
We gaan groentebomen planten.
Groentebomen? Ja – groentebomen. Dat zijn bomen met groente erop. Net zoals avocado.
Helaas is avocado een subtropische soort, en doet het niet goed in ons klimaat. Daarentegen zijn er erwtenbomen, slabomen en uienbomen die het prima doen hier. Die gaan we bespreken, bekijken en planten.
We gaan ook een “Hugelbed” maken – een lange kompost/tak/hoop die langzaam verteert en de planten jarenlang voedt.
Neem grove schoenen, handschoenen en buitenkleren mee – we gaan heel wat met de kruiwagen rijden!
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
We gaan wintergroenten eten en bespreken.
Wintergroenten? Ja – vers en lekker tot diep in de winter. Denk aan boerenkool, aardperen, pastinaak in de moestuin en kiemgroente binnen! Spinazie, veldsla en rucola doet het ook goed, zolang het niet vriest.
Zelfs de slaboom kan vers blad geven tot diep in november.
Wat zijn jouw favoriete wintergroenten?
Matthijs lievelingsgroenten in de donkere maanden zijn: Aardappelen, Aardperen, Andijvie, Groene selderij, Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen…
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op: