Calendar

Share
mei
21
za
Gratis Workshop – Slaboom – lindebladproeverij! @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
mei 21 @ 14:00 – 15:30

We gaan bomen met eetbaar blad opzoeken en proeven. Vooral de verschillende soorten en rassen van de linde zijn lekker en voedzaam.

We gaan verschillende bladeren plukken en proeven, en een klein kookworkshop “boom-sla” doen.

De meest duurzame manier van eten produceren is op bomen. Bomen verrijken de bodem en verbeteren de waterhuishouding, en ze vangen ook nog CO2 uit de lucht. Daarom willen we zoveel mogelijk van bomen eten. Het is ook nog heel lekker!

– aanmelden op info@eetbaarSoest.nl

Zoals altijd is het gratis, en als je een donatie wilt geven voor de stichting “Trees for Peace” is dat ook welkom!

Share
jun
18
za
Gratis Workshop – Zomerbessen – 18 juni! @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
jun 18 @ 14:00 – 15:30

De vroege zomer is de tijd van de bessen.

We gaan een aantal bessenstruiken bekijken om de belangrijkste bessenfamilies te herkennen en misschien al te proeven:

  • Rubus – braam, framboos, wijnbes etc
  • Ribes – aalbes, kruisbes, cassis etc.
  • Vaccinium – bosbessen, vossenbes, veenbes etc.
  • Actinidia – kiwibes etc
  • Hippophae – duindoorn
  • Sambucus – vlier
  • Vitis – druif
  • Fragaria – framboos

Het zijn veelal Europese soorten die halfschaduw fijn vinden, en sommigen zijn makkelijk te vermeerderen.

We gaan een langetermijnplan maken voor Duurzaamheidscentrum de Veenweide waar de bessenstruiken het beste zouden kunnen staan. In maart hebben we een bomenkaart gemaakt, en we gaan die nu nalopen, nu dat er blad op de bomen is, en dan toevoegen waar de beste bessenplekken zijn. Misschien kunnen we nu al een paar struiken planten! (Als je een uitloper hebt of een scheut om te doneren, graag meenemen!)

Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl  met hoeveel jullie komen.

Aardbeien zijn lekker voor groot en klein!
Aardbeien zijn lekker voor groot en klein!
Share
sep
10
za
Gratis Workshop – 10 september – Oogsten en bewaren @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
sep 10 @ 14:00 – 15:30

September is oogsttijd. De fruitbomen hangen vol met lekkernijen en de moestuin puilt uit met gezonde en verse groenten. We hebben meer dan we kunnen eten, en deze overvloed willen we bewaren tot dipe in de donkere wintermaanden.

Wij gaan groente en fruit drogen (met een hete lucht droog-oven), en misschien ook wat groente melkzuren…

Tegenwoordig kunnen we een hoop invriezen – en we gaan het ook erover hebben hoe we onze groenten het beste kunnen bereiden om later uit de vriezer bruikbaar te komen.

 

Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl met hoeveel jullie komen.

Aardbeien zijn lekker voor groot en klein!
Aardbeien zijn lekker voor groot en klein!

 

EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.

Share
okt
15
za
Gratis Workshop – 15 oktober – Kastanjetijd! @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
okt 15 @ 14:00 – 15:30

Oktober is de tijd dat de herfst eraankomt. Chocolademelk, boswandelingen… en de kastanjebomen laten hun lekkere vruchten vallen.

We gaan tamme kastanjes bekijken, bereiden en proeven. Dan gaan we met z’n allen op stap langs de beste plekken in Soest voor tamme kastanjes.

De wilde “tamme kastanjes” in het bos hebben relatief kleine vruchten, en er zijn selecties gemaakt door de eeuwen heen met steeds grotere vruchten. Deze selecties hebben een naam, b.v. “Marron de Lyon”.

Als je een kastanjeboom wilt planten, zoek dan eerst een selectiecultivar uit met grote noten die jij lekker vindt. (Het scheelt een hoop schil-werk als je grote noten hebt!)

 

Graag aanmelden op info@eetbaarSoest.nl  met hoeveel jullie komen.

Aardbeien zijn lekker voor groot en klein!
Aardbeien zijn lekker voor groot en klein!

 

EetbaarSoest in samenwerking met IVN Eemland.

Share
jul
16
zo
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Zomerbessen @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jul 16 @ 14:00 – 16:00

Welkom op een gratis workshop over zomerbessen in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Je gaat veel leren over de verschillende bessenfamillies; de ingeburgerde Ribes (aalbes, cassis etc) en de gewone Rubus (framboos, braam, wijnbes) maar ook van een paar nieuwkomers in het Nederlandsche bessengezelschap zoals de Aronia.

Aronia – “appelbes” – heeft vooral een zeer mooie sterke donkerpaarse kleur.

We laten zien hoe je alle deze bessen kunt vermeerderen, zodat jij je eigen tuin/park/schoolplein kan vullen met snoepfruit in de komende jaren!

 

Wij zoeken nog stekkies van: Goji, guomi, rode aalbes, duindoorn en kruisbes. Als je die hebt en een stekkie kan doneren zijn we eeuwig dankbaar!

Kruisbes ‘Captivator‘ en jostabes ‘Josta’ horen tot de Ribes-familie, net als aalbes en zwarte bes.

We gaan ook de klimbessen verzorgen met nieuwe palen en draad, en versgeschilderde naamborden opzetten.

Rebecca schildert de naamborden voor de bessenstruiken en de groentebomen

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share