Calendar

Share
jun
16
za
Excursie – Waarom Biologisch Eten? – Gifmaiswandeling @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jun 16 @ 15:00 – 17:00

Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.

De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.

Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.

Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.

Mais met een coating van “Mesurol” – het gifstof methiocarb.

 

Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:

Deze akker wordt eerst bespoten met herbicide (waarschijnlijk Roundup/glyfosaat), dan geploegd en ingezaaid met de volgende gewas.

 

Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

 

We verzamelen om 15 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
mrt
16
za
Moestuinbakken – Gratis workshop @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mrt 16 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop / meewerkmiddag over moestuinbakken.

We hebben moestuinbakken getimmerd voor de nieuwe deel van de Pluktuin – waar de buurtmoestuin komt. Deze zaterdag middag gaan we de bakken klaarmaken voor de eerste zaaibeurt. Houtsnippers en tuinaarde en compost met de kruiwagen, en dan kunnen we misschien ook zaaien.

Wim, de tuinmeester, geeft een rondleiding over de teeltplan en hoe ze het gaan aanpakken. Allemaal goede tips voor jouw eigen moestuin!

Fruitbomen aan de noordkant van de nieuwe moestuin.

Moestuinbakken hebben voor en nadelen. De grootste voordeel is dat het duidelijk is waar je mag lopen en waar niet. Dan blijft de aarde waar de groente groeit lekker rul. De grootste nadeel voor de groenten is dat het droger is in de bakken dan als je rechtstreeks in de grond teelt. En het is natuurlijk een extra kostenpost om hout te halen…

Moestuinbakken van douglasspar gaan jaren mee. Hier komen de tuinbonen uit de grond!
Een moestuinbak vol met rucolasla en snijbiet.
Rucola en snijbiet in november 2018. De oogstseizoen is best lang ook buiten.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
apr
20
za
Lentefeest – Start Soester Pompoenkampioen 2019 @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
apr 20 @ 13:00 – 14:30

In het voorjaar hebben we altijd een “Lentefeest” in de Veenweide.

Welkom om mee te doen in de wedstrijd “Soester Pompoenkampioen 2019” en maak kans op een fruitboom naar keuze.

Heb jij de grootste pompoen van 2019?

Iedereen die mee wilt doen mag een paar zaden uitkiezen en een potje vullen met potgrond. Op 28 september komen wij weer bij elkaar op de Soester Duurzaamheidsmarkt, en dan zien we wie de grootste en mooiste pompoen van het jaar heeft geteeld!

Lentefeest in de Veenweide, april 2018

We hebben ook rondleidingen in de Pluktuin, waar voorjaarslekkernijen al klaar staan om van te proeven!

De lentefeest is 13-17, en de rondleidingen zijn om 14 uur en om 15 uur.

Welkom!

Share