Fermenteren is trendy. In kookprogramma’s en week-end bijlages worden “verrot lekkere” gerechten bereid door verschillende soorten fermentatie. Zuurkool, kimchi, kefir, koffie, zwarte thee – allemaal gefermenteerde producten.
We weten steeds meer over hoe goed deze levende voedingsmiddelen voor ons zijn (o.a. dankzij Giulia Enders en De mooie voedselmachine).
Wij gaan vier verschillende soorten gefermenteerde drankjes maken in twee categoriën:
- Ginger Ale & Cider – vooral gisten
- Kombucha & Water Kefir – combinatie van gisten en bacteriën
Misschien kunnen we ook na afloop een aantal walnotenbomen planten – voordat de plantseizoen af is.
Een handjevol noten per dag, zo worden we geadviseerd in de nieuwe Schijf van Vijf. Daarom is het belangrijk dat we meer noten verbouwen in de buurt. In ons klimaat zijn hazelnoten, walnoten, hickory/pecan noten geschikt.
Deze keer gaan we walnotenbomen planten, als alles goed uitpakt.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
We gaan naar de biologische geitenboerderij Eureka om duurzame geitenkaas te zien en te proeven.
We verzamelen om 14 uur op de Veenweide in Soest (Vedelaarpad 53) om 14 uur en rijden samen naar Eureka.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Zomergroenten zaaien en uitplanten. “IJsheiligen” is voorbij – dan kunnen de plantjes uitgeplant worden, en we kunnen in de volle grond zaaien. Eigen groenten kweken is een goede manier om veel buiten te komen. Het is ook een goede manier om de energie-intensieve landbouw een kleinere rol te laten spelen in ons leven.
In de workshop gaan we de hele cyclus door: Bedden voorbereiden, zaadgoed kopen, zaaien, verspenen/verplanten, wachten op de oogst, wieden, oogsten, genieten.
In mei kunnen we alles zaaien en het is een goede tijd voor erwten:
Sommige soorten zaaien we voor thuis in een potje, zodat de planten iets groter zijn als we ze uitplanten. Dan zijn ze al iets groter en minder lekker voor slakken. En we zien de planten goed als we gaan wieden – zodat we niet per ongeluk de verkerde plant weghalen.
Jij mag een aantal groentes zaaien en in een potje mee naar huis nemen als je wilt. We gaan ook iets lekkers zaaien voor op de kinderboerderij.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.
De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.
Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.
Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.
Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:
Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.
We verzamelen om 14 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Welkom op een gratis workshop over zomerbessen in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Je gaat veel leren over de verschillende bessenfamillies; de ingeburgerde Ribes (aalbes, cassis etc) en de gewone Rubus (framboos, braam, wijnbes) maar ook van een paar nieuwkomers in het Nederlandsche bessengezelschap zoals de Aronia.
We laten zien hoe je alle deze bessen kunt vermeerderen, zodat jij je eigen tuin/park/schoolplein kan vullen met snoepfruit in de komende jaren!
Wij zoeken nog stekkies van: Goji, guomi, rode aalbes, duindoorn en kruisbes. Als je die hebt en een stekkie kan doneren zijn we eeuwig dankbaar!
We gaan ook de klimbessen verzorgen met nieuwe palen en draad, en versgeschilderde naamborden opzetten.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Wij gaan naar de #OpenErf 2017 – kom jij ook!
2 september 2017 van 11.00 tot 17.00 uur is het “OpenErf” op het erf van balansboerderij het Derde Erf. Op die dag kun je kennis maken met alle activiteiten die deze bijzondere boerderij te bieden heeft. Denk hierbij aan miniworkshops taijiquan, verschillende vormen van yoga, zelf masseren, Transformational Breath en werken met de kracht van edelstenen, beeldhouwen, vachtvilten, koken met kruiden in het wild etc.
En natuurlijk biodynamische melk kopen. Vergeet niet om een paar glazen flessen mee te nemen!
Waar: Balansboerderij het Derde Erf, Birkstraat 125 in Soest (bijna in Amersfoort)
Wanneer: zaterdag 2 september van 11.00 tot 17.00 uur
Toegang: gratis
Lees meer op de Facebook uitnodiging.
Op de Soester Duurzaamheidsmarkt gaan we steensoep koken. We hebben een echte soepsteen gevonden en we gaan daarvan een heerlijke soep trekken. Kom graag proeven!
Als je iets in de moestuin over hebt, zou het best ook bijkunnen, naast de steen, in de grote pot.
Kom graag met ons lunchen – tussen 12 en 14 uur, en als je een ui of een pompoen over hebt, neem mee! Misschien heeft iemand ook een brood gebakken?
We zijn op het pleintje, midden op de Van Weedestraat in Soest. Tot ziens!
Welkom op een gratis workshop over (tamme) kastanjes in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de eetbare houtwallen te bekijken.
14h30 gaan we tamme kastanjes poffen en proeven. Daarna gaan we naar het bos (te fiets of met auto) om wat verse lekkernijen te rapen.
Hier een paar foto’s van de kastanjeseizoen 2016:
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.
We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op: