Fermenteren is trendy. In kookprogramma’s en week-end bijlages worden “verrot lekkere” gerechten bereid door verschillende soorten fermentatie. Zuurkool, kimchi, kefir, koffie, zwarte thee – allemaal gefermenteerde producten.
We weten steeds meer over hoe goed deze levende voedingsmiddelen voor ons zijn (o.a. dankzij Giulia Enders en De mooie voedselmachine).
Wij gaan vier verschillende soorten gefermenteerde drankjes maken in twee categoriën:
- Ginger Ale & Cider – vooral gisten
- Kombucha & Water Kefir – combinatie van gisten en bacteriën
Misschien kunnen we ook na afloop een aantal walnotenbomen planten – voordat de plantseizoen af is.
Een handjevol noten per dag, zo worden we geadviseerd in de nieuwe Schijf van Vijf. Daarom is het belangrijk dat we meer noten verbouwen in de buurt. In ons klimaat zijn hazelnoten, walnoten, hickory/pecan noten geschikt.
Deze keer gaan we walnotenbomen planten, als alles goed uitpakt.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
We gaan naar de biologische geitenboerderij Eureka om duurzame geitenkaas te zien en te proeven.
We verzamelen om 14 uur op de Veenweide in Soest (Vedelaarpad 53) om 14 uur en rijden samen naar Eureka.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Zomergroenten zaaien en uitplanten. “IJsheiligen” is voorbij – dan kunnen de plantjes uitgeplant worden, en we kunnen in de volle grond zaaien. Eigen groenten kweken is een goede manier om veel buiten te komen. Het is ook een goede manier om de energie-intensieve landbouw een kleinere rol te laten spelen in ons leven.
In de workshop gaan we de hele cyclus door: Bedden voorbereiden, zaadgoed kopen, zaaien, verspenen/verplanten, wachten op de oogst, wieden, oogsten, genieten.
In mei kunnen we alles zaaien en het is een goede tijd voor erwten:
Sommige soorten zaaien we voor thuis in een potje, zodat de planten iets groter zijn als we ze uitplanten. Dan zijn ze al iets groter en minder lekker voor slakken. En we zien de planten goed als we gaan wieden – zodat we niet per ongeluk de verkerde plant weghalen.
Jij mag een aantal groentes zaaien en in een potje mee naar huis nemen als je wilt. We gaan ook iets lekkers zaaien voor op de kinderboerderij.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.
De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.
Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.
Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.
Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:
Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.
We verzamelen om 14 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
We hebben nu een “eetbare houtwal” in de Veenweide in Soest. Het is een gemengde, lintvormige boomgaard, met fruit- en notenbomen, bessenstruiken en wellicht eetbare paddenstoelen.
We beginnen in De Veenweide, waar we eerst gaan kijken naar de amerikaanse strook (pecan noten en blauwe bessen), en de strook met groentebomen.
Dan gaan we (fietsen) naar de Jachthuislaan, waar we een weiland gaan bezoeken. Daar willen we langs de rand van het weiland een eetbare houtwal aanplanten.
Het idee is om op langere termijn meer eten te verbouwen op bomen in plaats van eenjarige gewassen. Dit versterkt de bodem en de biodiversiteit. Volgens het model van de “planetaire grenzen” is het zeer belangrijk om beter omgaan met de bodem. Eetbare houtwallen is één van meerdere manieren om dit mogelijk te maken. Het is een vrij nieuw concept, dus we gaan veel leren door dit te doen!
Vandaag gaan we kijken naar de keuze voor jouw eigen fruitboom. Welke soorten en rassen zijn er, en hoe kan ik kiezen? Wanneer moet ik rekening houden met bestuiving? Wanneer is een goede tijd in het jaar om noten- en fruitbomen te planten? En waar koop ik goede boemen?
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:
Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.
De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.
Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.
Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.
Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:
Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.
We verzamelen om 15 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op: