Mark Vonk – Biologische Brabantse Bessen – November 2018

We zijn bij Mark en Joset op de biologische bessen- en groentenboerderij Sprankenhof in Udenhout. 4 hectare heerlijke bessen, fruit, noten en groente, met zelfpluk, café en een boerderijwinkel.

Mark en Goran tijdens de interview. Met de heerlijke geur van kweepeer in de voorgrond..

Ik denk dat Sprankehof een model is voor duurzame hoogwaardige voedselproductie. Het is niet makkelijk, maar wel mogelijk om ook in deze tijden een inkomen te halen uit gezonde voeding.

De bessen zijn ook nog heerlijk – dus als je een keer in de buurt bent, ga langs Sprankenhof en pluk een bakje kruisbessen!

Hier een reeks foto’s van juli 2018 en oktober 2018:

Blueberries – Amerikaanse bessen die je vaak in de supermarkt vindt. Niet dezelfde als de Europese bosbes, maar ook lekker.
Alle bramen hier zijn doornloos – makkelijk te plukken en fijn voor onderhoud.
Blueberries, kruisbes, framboos, honingbes, rode bes en zwarte bes staan allemaal onder vogelnet. Het net zit op 2.5 meter en je loopt makkelijk onder om te plukken. Alles staat op rijen en het is heel overzichtelijk.
Niet alleen bessen, maar ook pruim, appel, kweepeer en tamme kastanje staat er.
Een beetje compost en een lading houtsnippers langs de rijen is voldoende om rijkelijk te oogsten. De zwarte bessen hangen vol!
Zo groeit de “kiwibes” die we bespreken in de podcast. (Foto in Juli)
Mark en Xavier bij de kiwibessen (oktober).
Langs de buitenkant van Sprankenhof heeft Mark een “Eetbare Houtwal” aangeplant met kweepeer, kastanje, olijfwilg en meidoorn. Mooi landschapselement, biodiversiteitsversterkend en productief!

 

UPDATE!

Sinds ons bezoek bij Mark en Josét is er een inbraak geweest en hun gereedschap is gestolen – aanschafwaarde > 10,000 euro. Als je een bijdrage kan geven om de bessentuin weer op de been te helpen, geef graag een donatie!

Bel Mark op: (06) 57 32 97 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *