Zonnige workshop – Oogst drogen en zuren op 12 september

Heerlijk weer voor oogsten en bewaren.
Heerlijk weer voor oogsten en bewaren.

Wij hebben over gedroogde groenten, kruiden en fruit gesproken en geproefd.

Gedroogde appels maak je het makkelijkst met een draai-schiller en een rooster.
Gedroogde appels maak je het makkelijkst met een draai-schiller en een rooster.
Gedroogd boerenkool (chips) zijn lekker met zout en kruiden, anders is het vrij droog en wenig smaakvol...
Gedroogd boerenkool (chips) zijn lekker met zout en kruiden, anders is het vrij droog en wenig smaakvol…

 

Daarna gingen we over op zuren als bewaarmethode. De principe is eenvoudig – je groente in kleine stukken snijden en onderdompelen in zout water (pekel). Dan gaan de natuurlijk voorkomende lactobacilli aangroeien en verschillende zuren aanmaken. De zuurte houdt dan schimmels tegen en de groente kan je maanden bewaren.

We hebben Oost-Indisch Kers-kappertjes gemaakt – verse vruchten op zout water leggen en zelf laten zuren door de natuurlijke lactobacilli.

We hebben ook mogen proeven van de gezuurde lindebloesemkappertjes van Matthijs. Heel bijzonder, met een vrij sterke smaak van boom.

Welkom op de volgende workshop over de tamme kastanje.

Share