Lentesoep met Soester Netels

April is de perfecte maand om brandnetelsoep te maken.

Brandnetels komen vroeg op, veel eerder dan de geteelde eenjarige bladgroenten zoals spinazie. Deze meerjarige plant heeft al een energievoorraad in zijn wortels en kan vroeg omhoogschieten met tientallen stammen.
Brandnetels groeien bijna overal, vooral in de halfschaduw. Je vindt de netels nooit midden in een bos of op een weiland, maar eerder langs een bosrand of in de berm langs een fietspad.

Plukplek achter de basisschool "De Achtbaan"
Plukplek achter de basisschool “De Achtbaan”. In Soest groeit brandnetel bijna overal…

Handschoenen aan en de topjes plukken van de jonge planten. Binnen vijf minuten heb je 200-300g, wat genoeg is voor een grote pan met lentesoep.

Recept – Lentesoep voor 6 personen

  • 1 ui (gesneden)
  • 1 pastinaak en/of wortel
  • 1 aardappel (om de soep iets in te dikken)
  • 250g brandnetels (toppen/blaadjes afgespoeld in koud water)
  • 1 liter water
  • 1 bouillon-blokje
  • Zout en peper

Ui fruiten in een pan met olie, pastinaak/wortel en aardappel gesneden toevoegen en samen een paar minuten braden. Netels, water en bouillon toevoegen en tien minuten op zacht vuur laten pruttelen.
In de blender tien seconden, zout en peper naar smaak, en dan op tafel.
Om iets chiquer te maken – decoreer met een eetbare bloem, zoals viool (zie beneden), oostindisch kers of magnoliabladeren.

IMG_1447
Lentesoep met viooltjes

Mijn moeder deelde altijd hard gekookte eieren in partjes om in de soepkommen te serveren – het is immers paasseizoen en eitjestijd.

Brandnetels werden vroeger vaak geneeskundig gebruikt, vooral als thee. Je kunt hele stengels plukken en ophangen om te drogen – ze blijven mooi groen de hele winter door.

[Lees meer op Wikipedia over de Grote Brandnetel]

Share