Gratis workshop 18 februari 14 uur – culinaire paddenstoelen

Culinaire paddenstoelen, zoals oesterzwammen, zijn vrij makkelijk om zelf te kweken in je keuken als je weet hoe en wat.

In deze workshop leer je over mycelium (zwamlichaampjes), voedsel voor de zwam, en hoe de vruchtvorming gebeurt. Als je alvast iets wil lezen, kijk graag op http://www.fungi.com/ – het bedrijf van Paul Stamets, de meest beroemde mycoloog op dit moment.

Er zijn goede “grow-kits” te koop, o.a. bij www.RotterZwam.nl, voor op koffiedik:

Grow-kit van Rotterzwam voor grijze oesterzwammen (Pleurotus ostreatus). (januari 2016)

 

Jij kan in de workshop een eigen grow-kit maken van een yoghurt-bakje. (Neem graag een yoghurtpot met deksel mee, ik regel een boor, mycelium en tape.

We doen ook soms “koningsoesters” – een minder bekende, maar zeer lekkere, paddenstoel. In boter bakken, met zout en peper… Heerlijk!

Koningsoester (Pleurotus eryngii)

 

Paddenstoelen kan een zeer duurzaam vorm van voedsel zijn, vooral als we ze kweken op restproducten zoals koffiedik. Vele paddenstoelen hebben ook medicinale werkingen, die we langzamerhand ontdekken (niet alleen de paddo’s :-).

Paddenstoelen zijn bijzonder en soms kom je ze in het wild tegen in Soest. Wees voorzichtig en als je niet zeker bent van de soort – beter laten staan. Alleen eten als je het zeker weet!

Oesterzwammen op een boom op Klaarwaterweg, Soest. (december 2016)

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Locatie: Duurzaaamheidscentrum Veenweide, Vedelaarpad 52, Soest. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share