Calendar

Share
mei
20
za
Workshop – Zomergroenten in de volle grond zaaien @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mei 20 @ 14:00 – 16:00

Zomergroenten zaaien en uitplanten. “IJsheiligen” is voorbij – dan kunnen de plantjes uitgeplant worden, en we kunnen in de volle grond zaaien. Eigen groenten kweken is een goede manier om veel buiten te komen. Het is ook een goede manier om de energie-intensieve landbouw een kleinere rol te laten spelen in ons leven.

In de workshop gaan we de hele cyclus door: Bedden voorbereiden, zaadgoed kopen, zaaien, verspenen/verplanten, wachten op de oogst, wieden, oogsten, genieten.

In mei kunnen we alles zaaien en het is een goede tijd voor erwten:

Erwten hebben draad of takjes nodig om op te klimmen. De scheuten zijn ook lekker als wok-groente.

Sommige soorten zaaien we voor thuis in een potje, zodat de planten iets groter zijn als we ze uitplanten. Dan zijn ze al iets groter en minder lekker voor slakken. En we zien de planten goed als we gaan wieden – zodat we niet per ongeluk de verkerde plant weghalen.

Pompoen is goed om voor te zaaien in een potje en later uitplanten. (minder slakken)

Jij mag een aantal groentes zaaien en in een potje mee naar huis nemen als je wilt. We gaan ook iets lekkers zaaien voor op de kinderboerderij.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jun
17
za
Excursie – Waarom Biologisch Eten? @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jun 17 @ 14:00 – 16:00

Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.

De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.

Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.

Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.

Mais met een coating van “Mesurol” – het gifstof methiocarb.

 

Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:

Deze akker wordt eerst bespoten met herbicide (waarschijnlijk Roundup/glyfosaat), dan geploegd en ingezaaid met de volgende gewas.

 

Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

 

We verzamelen om 14 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jul
16
zo
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Zomerbessen @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jul 16 @ 14:00 – 16:00

Welkom op een gratis workshop over zomerbessen in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Je gaat veel leren over de verschillende bessenfamillies; de ingeburgerde Ribes (aalbes, cassis etc) en de gewone Rubus (framboos, braam, wijnbes) maar ook van een paar nieuwkomers in het Nederlandsche bessengezelschap zoals de Aronia.

Aronia – “appelbes” – heeft vooral een zeer mooie sterke donkerpaarse kleur.

We laten zien hoe je alle deze bessen kunt vermeerderen, zodat jij je eigen tuin/park/schoolplein kan vullen met snoepfruit in de komende jaren!

 

Wij zoeken nog stekkies van: Goji, guomi, rode aalbes, duindoorn en kruisbes. Als je die hebt en een stekkie kan doneren zijn we eeuwig dankbaar!

Kruisbes ‘Captivator‘ en jostabes ‘Josta’ horen tot de Ribes-familie, net als aalbes en zwarte bes.

We gaan ook de klimbessen verzorgen met nieuwe palen en draad, en versgeschilderde naamborden opzetten.

Rebecca schildert de naamborden voor de bessenstruiken en de groentebomen

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
okt
21
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Kastanjes @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
okt 21 @ 14:00 – 16:00

Welkom op een gratis workshop over (tamme) kastanjes in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de eetbare houtwallen te bekijken.

14h30 gaan we tamme kastanjes poffen en proeven. Daarna gaan we naar het bos (te fiets of met auto) om wat verse lekkernijen te rapen.

Hier een paar foto’s van de kastanjeseizoen 2016:

De bossen liggen vol lekkernijen…
De kastanjes vallen in de bolsters op de grond. Let op de stekels!

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
nov
18
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Hazelnoten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
nov 18 @ 14:00 – 16:00

Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.

We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.

Wilde hazelnoot (links) en selectie cultivar “Webb’s Prize Cob” (rechts).

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
nov
25
za
Gratis Workshop – Fruitbomen planten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
nov 25 @ 14:00 – 16:00

We hebben nu een “eetbare houtwal” in de Veenweide in Soest. Het is een gemengde, lintvormige boomgaard, met fruit- en notenbomen, bessenstruiken en wellicht eetbare paddenstoelen.

Eetbare houtwal, volgens Mark Shepard, zoals hij heeft aangeplant op New Forest Farm, Wisconsin

We beginnen in De Veenweide, waar we eerst gaan kijken naar de amerikaanse strook (pecan noten en blauwe bessen), en de strook met groentebomen.

Dan gaan we (fietsen) naar de Jachthuislaan, waar we een weiland gaan bezoeken. Daar willen we langs de rand van het weiland een eetbare houtwal aanplanten.

Het idee is om op langere termijn meer eten te verbouwen op bomen in plaats van eenjarige gewassen. Dit versterkt de bodem en de biodiversiteit. Volgens het model van de “planetaire grenzen” is het zeer belangrijk om beter omgaan met de bodem. Eetbare houtwallen is één van meerdere manieren om dit mogelijk te maken. Het is een vrij nieuw concept, dus we gaan veel leren door dit te doen!

Vandaag gaan we kijken naar de keuze voor jouw eigen fruitboom. Welke soorten en rassen zijn er, en hoe kan ik kiezen? Wanneer moet ik rekening houden met bestuiving? Wanneer is een goede tijd in het jaar om noten- en fruitbomen te planten? En waar koop ik goede boemen?

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
dec
16
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Wintersnoei en bessen stekken @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
dec 16 @ 14:00 – 16:00

Welkom op een gratis workshop over wintersnoei en bessenstruiken stekken in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken.

De fruitbomen die er staan zijn appel, pruim en een verborgde peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar. De bomen zijn jong en er is niet zo veel te doen, maar kan toch verhelderend zijn om voor te bereiden op je eigen boom.

We gaan ook de leilinde snoeien, zodat er veel vers lekker blad volgend jaar komt!

Daarna gaan we bessenstruiken vermeerderen middels stekken. Alle deelnemers die willen krijgen een (toekomstige) bessenstruik mee naar huis!

Stekkies van bessenstruiken, van de workshop vorig jaar.

 

Lees meer over stekken en de beste tijd in het jaar om te stekken op Houtwal.be.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jan
20
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Fruitbomen enten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jan 20 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen enten.

 

Entstuk op onderstam – zo maken we clones van onze geliefde rassen

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
feb
10
za
Houthakkersdag Clemenshof – welkom om te helpen! @ Park Honsbergen
feb 10 @ 11:00 – 16:00

We zijn een nieuwe boomgaard aan het starten aan het begin van de Clemenstraat in Soest.

Van de oude elzen maken we haardhout voor de HR houtkachel.
Vakkundige begeleiding en veiligheid met Ijsbrand in de leiding.
Plantenplan voor de fruitboomgaard Clemenshof in Soest. Eerst gaan de elzen eruit, we gaan egaliseren, en dan pas komen de fruitbomen.
Fruitbomen voor Clemenshof – ze staan al ingekuild in Soest, wachtend op de plantdag…

We weten niet precies wanneer we de fruitbomen kunnen planten. Eerst gaan we de elzen weghalen, en dan komt André met zijn trekker om het oude paardenweiland te egaliseren. Daarna kunnen we gaan planten!

Dit is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep, en een donatie van Provincie Utrecht voor het plantgoed en informatieborden. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
mrt
10
za
Fruitpark Honsbergen – welkom om te helpen planten! @ Park Honsbergen
mrt 10 @ 11:00 – 16:00

Wij gaan noten- en fruitbomen planten in park Honsbergen in Soest. Welkom meehelpen!

Wij zorgen voor mooie bomen, een plantplan, houtsnippers, compost en koffie.

Dit is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep, en een donatie van Provincie Utrecht voor het plantgoed en informatieborden. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share