We gaan een Hugelkultur-bed bouwen, op recept van de permacultuur-voorganger Sepp Holtzer. Het is een verhoogd bed gemaakt van boomstammen, houtafval en kompost, waarop meerjarige groenten en bomen goed groeien. Het hout breekt langzaam af en geeft voeding aan de gewassen, en houdt ook vocht vast op een gunstige manier voor de planten.
Op de hugelbed gaan we notenbomen en meerjarige groenten planten. (afbeelding van richsoil.com)
Programma:
* 11h – 12h Theorie
* 12h lunch (pot luck – neem iets mee)
* 13h – 16h Praktijk – Bouwen/maken
Aanmelding op info@eetbaarSoest.nl
In de winter laten we de tuin rustig bijkomen. Wij genieten dan van goed bewaarde lekkernijen van de oogsttijd.
Het is een tijd voor ons ook om te rusten en nieuwe plannen te trekken voor het nieuwe jaar.
Wij gaan proeven naar verschillende drankjes en zelf meenemen om thuis te brouwen:
- Ginger ale
- Water kefir
- Kombucha
En, uiteraard, de klassieke sauerkraut/zuurkool/kimchi gaan we maken en proeven.
Ik raad aan om een paar glazen potten met deksel mee te nemen, zodat je levende kweek-culturen mee kan neemen om thuis verder te borrelen. Ook een schone “grolsch”-type fles is raadzaam. Als je een eigen “cultuur” hebt die je wilt delen, neem graag mee!
Kom ook gisten! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl
We gaan berkensap tappen van de grote berken in de Veenweide.
Berkensap is de lente-toestroom van de sap. De wortels van de berk zuigen honderden liters water per dag omhoog in de kroon, en suikers komen terug. Door de sap te tappen krijgen we liters van boom-verschoond drank. Het is niet echt zoet, meer een soort fris water/maaltijdsdrankje.
De meest populaire bomen om te tappen zijn de suiker-esdoorns (sugar maple) die in Noord Amerika op grote schaal worden getapt. Het is mogelijk om jaarlijks duurzaam te tappen, mits het schoon gebeurt, en alleen in de vroege lente.
Wij hebben geen suiker-esdoorn nog staan, maar misschien een dag…
Berkensap heeft een aura van gezondheid en oerkracht, maar voor zover wij weten is het nog niet duidelijk onderzocht. Misschien weet jij meer?
Het is weer-gevoelig, dus kijk op de site voor meer informatie. Als het vriest moeten we het uitstellen…
Kom ook sap tappen! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl