Calendar

Share
sep
12
za
Gratis workshop – Noten @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
sep 12 @ 14:00 – 16:00

Noten zijn lekker en gezond. Biologisch geteelde noten uit eigen bodem is het lekkerste wat er is. Noten zijn ook een goed alternatief voor vlees in veel gerechten en vele malen duurzamer.

Notenbomen zijn er in alle soorten en maten, van de kleine hazelaar struiken tot de magnifieke tamme kastanjebomen die hoog uitsteken boven larix en berk.

De meest veredelde noot is de walnoot, waarvan er rassen zijn die klein zijn als een patioboom, andere worden meer dan dertig meter hoog, en net zo breed. (Wist u dat de hoogste walnootboom ter wereld in Nederland staat – in Geldermalsen, 35m hoog.)

We gaan kijken naar het verschil tussen “zaailingen” en “geselecteerde rassen” – wat betreft productievolume en smaak en vorm van de noot. We kijken naar de verschillende vermeerderingsmethode’s.

Er zijn ook amerikaanse notensoorten die het goed doet hier – hickory, noordelijke pecan-rassen en hybrides (“hican”). Net zo ingeburgerd als de oorspronkelijk amerikaanse tomaat is kan de hickory ook een keer worden!

Geselecteerde walnotenras, geënt op een onderstam.
Geselecteerde walnotenras, geënt op een onderstam.

Daarna trekken we de handschoenen aan en we gaan een paar notenstruiken planten in de sprookjestuin van de Veenweide. We zien welk plek de beste is voor een goede notenoogst vanaf volgend najaar.

Na afloop ben je goed uitgerust om een productieve notenboom te kiezen voor je eigen tuin! November is de beste tijd om een notenboom te planten, dus je hebt even tijd om de juiste plek uit te zoeken.

Share
okt
10
za
Gratis Workshop – Hugelkultur – verhoogd bed @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
okt 10 @ 11:00 – 16:00
Gratis Workshop - Hugelkultur - verhoogd bed @ Duurzaamheidscentrum Veenweide | Soest | Utrecht | Nederland

We gaan een Hugelkultur-bed bouwen, op recept van de permacultuur-voorganger Sepp Holtzer. Het is een verhoogd bed gemaakt van boomstammen, houtafval en kompost, waarop meerjarige groenten en bomen goed groeien. Het hout breekt langzaam af en geeft voeding aan de gewassen, en houdt ook vocht vast op een gunstige manier voor de planten.

Op de hugelbed gaan we notenbomen en meerjarige groenten planten. (afbeelding van richsoil.com)

Programma:

* 11h – 12h Theorie

* 12h lunch (pot luck – neem iets mee)

* 13h – 16h Praktijk – Bouwen/maken

Aanmelding op info@eetbaarSoest.nl

Share
dec
17
za
Workshop Wintergroenten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
dec 17 @ 14:00 – 17:00

We gaan wintergroenten eten en bespreken.

Wintergroenten? Ja – vers en lekker tot diep in de winter. Denk aan boerenkool, aardperen, pastinaak in de moestuin en kiemgroente binnen! Spinazie, veldsla en rucola doet het ook goed, zolang het niet vriest.

 

Zelfs de slaboom kan vers blad geven tot diep in november.

Slaboom in november (winterlinde) - heerlijk vers blad als je op tijd snoeit!
Slaboom in november (winterlinde) – heerlijk vers blad als je op tijd snoeit!

 

Wat zijn jouw favoriete wintergroenten?

Matthijs lievelingsgroenten in de donkere maanden zijn: Aardappelen, Aardperen, Andijvie, Groene selderij, Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen…

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
nov
18
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Hazelnoten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
nov 18 @ 14:00 – 16:00

Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.

We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.

Wilde hazelnoot (links) en selectie cultivar “Webb’s Prize Cob” (rechts).

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
mrt
16
za
Moestuinbakken – Gratis workshop @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mrt 16 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop / meewerkmiddag over moestuinbakken.

We hebben moestuinbakken getimmerd voor de nieuwe deel van de Pluktuin – waar de buurtmoestuin komt. Deze zaterdag middag gaan we de bakken klaarmaken voor de eerste zaaibeurt. Houtsnippers en tuinaarde en compost met de kruiwagen, en dan kunnen we misschien ook zaaien.

Wim, de tuinmeester, geeft een rondleiding over de teeltplan en hoe ze het gaan aanpakken. Allemaal goede tips voor jouw eigen moestuin!

Fruitbomen aan de noordkant van de nieuwe moestuin.

Moestuinbakken hebben voor en nadelen. De grootste voordeel is dat het duidelijk is waar je mag lopen en waar niet. Dan blijft de aarde waar de groente groeit lekker rul. De grootste nadeel voor de groenten is dat het droger is in de bakken dan als je rechtstreeks in de grond teelt. En het is natuurlijk een extra kostenpost om hout te halen…

Moestuinbakken van douglasspar gaan jaren mee. Hier komen de tuinbonen uit de grond!
Een moestuinbak vol met rucolasla en snijbiet.
Rucola en snijbiet in november 2018. De oogstseizoen is best lang ook buiten.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share