Noten zijn lekker en gezond. Biologisch geteelde noten uit eigen bodem is het lekkerste wat er is. Noten zijn ook een goed alternatief voor vlees in veel gerechten en vele malen duurzamer.
Notenbomen zijn er in alle soorten en maten, van de kleine hazelaar struiken tot de magnifieke tamme kastanjebomen die hoog uitsteken boven larix en berk.
De meest veredelde noot is de walnoot, waarvan er rassen zijn die klein zijn als een patioboom, andere worden meer dan dertig meter hoog, en net zo breed. (Wist u dat de hoogste walnootboom ter wereld in Nederland staat – in Geldermalsen, 35m hoog.)
We gaan kijken naar het verschil tussen “zaailingen” en “geselecteerde rassen” – wat betreft productievolume en smaak en vorm van de noot. We kijken naar de verschillende vermeerderingsmethode’s.
Er zijn ook amerikaanse notensoorten die het goed doet hier – hickory, noordelijke pecan-rassen en hybrides (“hican”). Net zo ingeburgerd als de oorspronkelijk amerikaanse tomaat is kan de hickory ook een keer worden!
Daarna trekken we de handschoenen aan en we gaan een paar notenstruiken planten in de sprookjestuin van de Veenweide. We zien welk plek de beste is voor een goede notenoogst vanaf volgend najaar.
Na afloop ben je goed uitgerust om een productieve notenboom te kiezen voor je eigen tuin! November is de beste tijd om een notenboom te planten, dus je hebt even tijd om de juiste plek uit te zoeken.
We gaan een Hugelkultur-bed bouwen, op recept van de permacultuur-voorganger Sepp Holtzer. Het is een verhoogd bed gemaakt van boomstammen, houtafval en kompost, waarop meerjarige groenten en bomen goed groeien. Het hout breekt langzaam af en geeft voeding aan de gewassen, en houdt ook vocht vast op een gunstige manier voor de planten.
Op de hugelbed gaan we notenbomen en meerjarige groenten planten. (afbeelding van richsoil.com)
Programma:
* 11h – 12h Theorie
* 12h lunch (pot luck – neem iets mee)
* 13h – 16h Praktijk – Bouwen/maken
Aanmelding op info@eetbaarSoest.nl
Bericht van ons vriend, boer André:
Hallo, We hebben dinsdag 15 november weer vlees pakketten. Het vlees is verpakt per vleessoort en word aangegeven met een sticker, zodat u de hoeveelheid van uw portie naar wens in kunt vriezen. De kosten voor een pakket van ±12,5kg bedraagt €10,50 per kilo en voor een pakket van ±25kg €9,50 per kilo. Er is ook een optie voor 30 hamburgers, gekruid of gekruid gepaneerd, op een schaal. De schaal kan je gemakkelijk invriezen om het aantal gewenste hamburgers per keer er af te halen. De kosten bedragen €30 per schaal. Verder is er nog een optie op 2,5kg saucijs/braadworst. Dit kost €8 per kilo. Als u speciale wensen heeft voor de samenstelling van uw pakket, laat het dan weten. Met vriendelijke groet, André van Dorresteijn
Bel André op 06 51180889 om een pakket te bestellen!
Welkom op een gratis workshop over hazelnoten en hazelaars in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.
Om 14 uur gaan we de Pluktuin in om een paar nieuwe hazelaars te planten, en een oude hazelaar snoeien.
We gaan kijken naar de verschillen tussen geselecteerde rassen en de wilde hazelaars, qua groei en vooral qua notengrootte.
Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op: