Calendar

Share
mei
19
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – De slaboom en andere groentebomen @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mei 19 @ 15:00 – 16:30

Kom lekker proeven van verschillende groentebomen!

Vorig jaar op de groenteboomproeverij voor de Triodos bank.

De slaboom (Tilia cordata) en de uienboom (Toona sinensis) hebben heerlijk blad die je kunt verwerken in veel verschillende gerechten.

Jan houdt heel veel van de uienboom! Veel oogst en wenig werk…

De herfstgroentebomen zijn vooral tamme kastanje (Castanea sativa) en de erwtenboom (Caragana arborescens), en die gaan we in oktober proeven.

De “aardappelboom” – tamme kastanje – is in oktober rijp.

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jun
16
za
Excursie – Waarom Biologisch Eten? – Gifmaiswandeling @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jun 16 @ 15:00 – 17:00

Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.

De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.

Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.

Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.

Mais met een coating van “Mesurol” – het gifstof methiocarb.

 

Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:

Deze akker wordt eerst bespoten met herbicide (waarschijnlijk Roundup/glyfosaat), dan geploegd en ingezaaid met de volgende gewas.

 

Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

 

We verzamelen om 15 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jul
14
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Zomerbessen @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jul 14 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over zomerbessen in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Je gaat veel leren over de verschillende bessenfamillies; de ingeburgerde Ribes (aalbes, cassis etc) en de gewone Rubus (framboos, braam, wijnbes) maar ook van een paar nieuwkomers in het Nederlandsche bessengezelschap zoals de Aronia.

Aronia – “appelbes” – heeft vooral een zeer mooie sterke donkerpaarse kleur.

We laten zien hoe je alle deze bessen kunt vermeerderen, zodat jij je eigen tuin/park/schoolplein kan vullen met snoepfruit in de komende jaren!

 

Wij zoeken nog stekkies van: Goji, guomi, honingbes en duindoorn. Als je die hebt en een stekkie kan doneren zijn we eeuwig dankbaar!

Kruisbes ‘Captivator‘ en jostabes ‘Josta’ horen tot de Ribes-familie, net als aalbes en zwarte bes.

We gaan ook de klimbessen verzorgen met nieuwe palen en draad, en versgeschilderde naamborden opzetten.

Rebecca schildert de naamborden voor de bessenstruiken en de groentebomen

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
sep
22
za
Bessen en compost – Burendag 22 september @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
sep 22 @ 13:00 – 16:00

Welkom op Duurzaamheidscentrum de Veenweide op de Burendag.

Wij hebben een open middag in de pluktuin, met o.a. herfstframbozen en de mogelijkheid om een aardbeienplant mee te nemen naar huis.

Het is ook composttijd. De zomercompost is rijp om uit te rijden met een kruiwagen naar de fruitbomen en de bessenstruiken. Als je wilt meedoen met compost uitrijden – neem graag handschoenen mee!

Gele herfstframbozen zijn rijp in september!
Aardbeien kun je in augustus en september vermeerderen. De uitlopers zet je in een pot, en na een paar weken heb je nieuwe planten!
De uitlopers vormen heel snel wortels, die de basis vormen voor de nieuwe plant.

Soest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
sep
29
za
Duurzaamheidsmarkt: Pompoenkampioen om 11 uur en Steensoep om 12 uur! @ Plein bij de Hema
sep 29 @ 10:00 – 16:00

Op de Soester Duurzaamheidsmarkt gaan we steensoep koken en de Pompoenkampioen 2018 koren.

Om 11 uur worden de deelnemers met de grootste pompoenen verwacht – en de prijsuitreiking volgt snel daarop. De winnaar wint een bessenstruik or fruitboom naar keuze.

Waarschijnlijk krijgen we één of twee pompoenen gedoneerd, en dan gaan we laten zien hoe je prima gasloos kunt koken. Met inductieplaat en electrische snelkookpan kunnen we met weinig energi veel mensen trakteren op een lekkere kom soep.

We hebben een echte soepsteen gevonden en we gaan daarvan een heerlijke soep trekken. Kom graag proeven!

Als je iets in de moestuin over hebt, zou het best ook bijkunnen, naast de steen, in de grote pot.

 

Iedereen wilt iets meenemen voor de steensoep. Illustratie victoriamaderna.com

Kom graag met ons lunchen – tussen 12 en 14 uur, en als je een ui of wat peterselie over hebt, neem mee! Misschien heeft iemand ook een brood gebakken?

We zijn op het pleintje, midden op de Van Weedestraat in Soest. Tot ziens!

Share
okt
13
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Kastanjes (Nieuwe datum!) @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
okt 13 @ 15:00 – 17:00

Welkom op een gratis workshop over (tamme) kastanjes in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

We gaan tamme kastanjes poffen en proeven. Daarna gaan we naar het bos (te fiets of met auto) om wat verse lekkernijen te rapen.

Hier een paar foto’s van de kastanjeseizoen 2016:

De bossen liggen vol lekkernijen…
De kastanjes vallen in de bolsters op de grond. Let op de stekels!

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
nov
24
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Fruitbomen planten in het Plukpark @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
nov 24 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen planten in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 15 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken en de nieuwe bomen te planten.

In deze workshop gaan we in op alles rondom een fruitboom te kiezen voor je eigen tuin:

Welke soorten en rassen zijn er en wat moet ik kiezen? Hoe zit het met bestuiving? Wanneer is een goed moment om te planten? Waar koop ik goede bomen?

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
dec
15
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Wintersnoei en bessen stekken @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
dec 15 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over wintersnoei en bessenstruiken stekken in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 15 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken.

Appelboom eenvoudig snoeien (FruitABC van houtwal.be)

De fruitbomen die er staan zijn appel, pruim en een verborgde peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar. De bomen zijn jong en er is niet zo veel te doen, maar kan toch verhelderend zijn om voor te bereiden op je eigen boom.

We gaan ook de leilinde snoeien, zodat er veel vers lekker blad volgend jaar komt!

Daarna gaan we bessenstruiken vermeerderen middels stekken. Alle deelnemers die willen krijgen een (toekomstige) bessenstruik mee naar huis!

Stekkies van bessenstruiken, van de workshop vorig jaar.

 

Lees meer over stekken en de beste tijd in het jaar om te stekken op Houtwal.be.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jan
19
za
Gratis Workshop – Fermenteren – Natuurlijke frisdranken en wilde bier @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jan 19 @ 15:00 – 16:30
Cider en Ginger ale (achter), kombucha en water kefir (voor)

We gaan vier verschillende gefermenteerde dranken proeven en zelf maken.

Wilde gisten doen het werk voor ons, en we kunnen zo onze darmfauna bijvullen. De gisten en lactobacilli in de kombucha werken samen om voedingstoffen te ontwikkelen voor onze gezondheid.

Gefermenteerde friszure dranken zijn de startpunt van elk wijn, maar zover gaan we niet deze keer.

Natuurlijk fermenterende gemberdrank – prikkelende ginger ale!

We hebben ook lokaal bier gebrouwen van biologische speltgraan van Het Derde Erf:

Gekiemde spelt, die geroosterd wordt om meer smaak te krijgen. Dit is de “mout” die de basis is voor bier.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
feb
16
za
Gratis Workshop – Enten – nieuwe fruitbomen “maken” @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
feb 16 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen enten.

Entstuk op onderstam – zo maken we clones van onze geliefde rassen

Jij mag verschillende entmessen proberen en je mag zelf je eigen appelboom enten en meenemen naar je eigen tuin. Neem een tak mee van je lievelingsappelboom, of knip een tak van één van de vijf verschillende appelbomen in de Pluktuin.

Matthijs laat zien hoe de steun- en afdichtingsstrip zit.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share