Calendar

Share
jan
23
za
Gratis Workshop – Fermenteren @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
jan 23 @ 14:00 – 15:30

In de winter laten we de tuin rustig bijkomen. Wij genieten dan van goed bewaarde lekkernijen van de oogsttijd.

Het is een tijd voor ons ook om te rusten en nieuwe plannen te trekken voor het nieuwe jaar.

Wij gaan proeven naar verschillende drankjes en zelf meenemen om thuis te brouwen:

  • Ginger ale
  • Water kefir
  • Kombucha

En, uiteraard, de klassieke sauerkraut/zuurkool/kimchi gaan we maken en proeven.
Ik raad aan om een paar glazen potten met deksel mee te nemen, zodat je levende kweek-culturen mee kan neemen om thuis verder te borrelen. Ook een schone “grolsch”-type fles is raadzaam. Als je een eigen “cultuur” hebt die je wilt delen, neem graag mee!

Kom ook gisten! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl

2015-05-19 12_11_52-_[Untitled]-2.0 (RGB color, 1 layer) 932x599 – GIMP

Natuurlijk fermenterende gemberdrank - prikkelende ginger ale!
Natuurlijk fermenterende gemberdrank – prikkelende ginger ale!
Zelfgemakte zuurkool met jeneverbessen.
Zelfgemakte zuurkool met jeneverbessen.
Share
feb
20
za
Gratis Workshop – Boom-sap @ Duurzaamheidscentrum Veenweide
feb 20 @ 14:00 – 15:30
Gratis Workshop - Boom-sap @ Duurzaamheidscentrum Veenweide | Soest | Utrecht | Nederland

We gaan berkensap tappen van de grote berken in de Veenweide.

Berkensap is de lente-toestroom van de sap. De wortels van de berk zuigen honderden liters water per dag omhoog in de kroon, en suikers komen terug. Door de sap te tappen krijgen we liters van boom-verschoond drank. Het is niet echt zoet, meer een soort fris water/maaltijdsdrankje.

De meest populaire bomen om te tappen zijn de suiker-esdoorns (sugar maple) die in Noord Amerika op grote schaal worden getapt. Het is mogelijk om jaarlijks duurzaam te tappen, mits het schoon gebeurt, en alleen in de vroege lente.
Wij hebben geen suiker-esdoorn nog staan, maar misschien een dag…

Berkensap heeft een aura van gezondheid en oerkracht, maar voor zover wij weten is het nog niet duidelijk onderzocht. Misschien weet jij meer?

Het is weer-gevoelig, dus kijk op de site voor meer informatie. Als het vriest moeten we het uitstellen…

Kom ook sap tappen! – aanmelden op info@eetbaarSoest.nl

Share
jan
28
za
Workshop Eetbare Houtwal @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jan 28 @ 14:00 – 16:00

We zijn van plan om een “eetbare houtwal” aan te planten in Soest. Het is een gemengde, lintvormige boomgaard, met fruit- en notenbomen, bessenstruiken en wellicht eetbare paddenstoelen.

Eetbare houtwal, volgens Mark Shepard, zoals hij heeft aangeplant op New Forest Farm, Wisconsin

We beginnen in De Veenweide, waar we eerst gaan kijken naar de amerikaanse strook (pecan noten en blauwe bessen), en de strook met groentebomen.

Dan gaan we (fietsen) naar de Jachthuislaan, waar we een weiland gaan bezoeken. Daar willen we langs de rand van het weiland een eetbare houtwal aanplanten.

Het idee is om op langere termijn meer eten te verbouwen op bomen in plaats van eenjarige gewassen. Dit versterkt de bodem en de biodiversiteit. Volgens het model van de “planetaire grenzen” is het zeer belangrijk om beter omgaan met de bodem. Eetbare houtwallen is één van meerdere manieren om dit mogelijk te maken. Het is een vrij nieuw concept, dus we gaan veel leren door dit te doen!

Hoeveel levert het op, qua oogst? Hoeveel neemt de biodiversiteit toe? Hoe werken ze samen, de verschillende planten?

Het is bijzonder interessant om te zien welke ecologische en planologische obstakels er zijn om meer fruit- en notenbomen in het landschap te krijgen.

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
feb
18
za
Workshop culinaire paddenstoelen zelf kweken @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
feb 18 @ 14:00 – 16:00

Culinaire paddenstoelen, zoals oesterzwammen, zijn vrij makkelijk om zelf te kweken in je keuken als je weet hoe en wat.

In deze workshop leer je over mycelium (zwamlichaampjes), voedsel voor de zwam, en hoe de vruchtvorming gebeurt. Als je alvast iets wil lezen, kijk graag op http://www.fungi.com/ – het bedrijf van Paul Stamets, de meest beroemde mycoloog op dit moment.

Er zijn goede “grow-kits” te koop, o.a. bij www.RotterZwam.nl, voor op koffiedik:

Grow-kit van Rotterzwam voor grijze oesterzwammen (Pleurotus ostreatus). (januari 2016)

 

Jij kan in de workshop een eigen grow-kit maken van een yoghurt-bakje. (Neem graag een yoghurtpot met deksel mee, ik regel een boor, mycelium en tape.

We doen ook soms “koningsoesters” – een minder bekende, maar zeer lekkere, paddenstoel. In boter bakken, met zout en peper… Heerlijk!

Koningsoester (Pleurotus eryngii)

 

Paddenstoelen kan een zeer duurzaam vorm van voedsel zijn, vooral als we ze kweken op restproducten zoals koffiedik. Vele paddenstoelen hebben ook medicinale werkingen, die we langzamerhand ontdekken (niet alleen de paddo’s :-).

Paddenstoelen zijn bijzonder en soms kom je ze in het wild tegen in Soest. Wees voorzichtig en als je niet zeker bent van de soort – beter laten staan. Alleen eten als je het zeker weet!

Oesterzwammen op een boom op Klaarwaterweg, Soest. (december 2016)

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
mrt
18
za
Workshop – Fermenteren (alt. walnotenbomen planten) @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mrt 18 @ 14:00 – 16:00

Fermenteren is trendy. In kookprogramma’s en week-end bijlages worden “verrot lekkere” gerechten bereid door verschillende soorten fermentatie. Zuurkool, kimchi, kefir, koffie, zwarte thee – allemaal gefermenteerde producten.

We weten steeds meer over hoe goed deze levende voedingsmiddelen voor ons zijn (o.a. dankzij Giulia Enders en De mooie voedselmachine).

 

Wij gaan vier verschillende soorten gefermenteerde drankjes maken in twee categoriën:

  • Ginger Ale & Cider – vooral gisten
  • Kombucha & Water Kefir – combinatie van gisten en bacteriën

 

Natuurlijk fermenterende gemberdrank – prikkelende ginger ale!

 

Misschien kunnen we ook na afloop een aantal walnotenbomen planten – voordat de plantseizoen af is.

Een handjevol noten per dag, zo worden we geadviseerd in de nieuwe Schijf van Vijf. Daarom is het belangrijk dat we meer noten verbouwen in de buurt. In ons klimaat zijn hazelnoten, walnoten, hickory/pecan noten geschikt.

Deze keer gaan we walnotenbomen planten, als alles goed uitpakt.

Ton Friesen op “De Smallekamp” in Nunspeet – kweekt waarschijnlijk de beste walnotenbomen in het land.

 

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
apr
8
za
Excursie – Bezoek aan biologische geitenboerderij Eureka @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
apr 8 @ 14:00 – 16:00

We gaan naar de biologische geitenboerderij Eureka om duurzame geitenkaas te zien en te proeven.

De geiten van Eureka

We verzamelen om 14 uur op de Veenweide in Soest (Vedelaarpad 53) om 14 uur en rijden samen naar Eureka.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
mei
20
za
Workshop – Zomergroenten in de volle grond zaaien @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mei 20 @ 14:00 – 16:00

Zomergroenten zaaien en uitplanten. “IJsheiligen” is voorbij – dan kunnen de plantjes uitgeplant worden, en we kunnen in de volle grond zaaien. Eigen groenten kweken is een goede manier om veel buiten te komen. Het is ook een goede manier om de energie-intensieve landbouw een kleinere rol te laten spelen in ons leven.

In de workshop gaan we de hele cyclus door: Bedden voorbereiden, zaadgoed kopen, zaaien, verspenen/verplanten, wachten op de oogst, wieden, oogsten, genieten.

In mei kunnen we alles zaaien en het is een goede tijd voor erwten:

Erwten hebben draad of takjes nodig om op te klimmen. De scheuten zijn ook lekker als wok-groente.

Sommige soorten zaaien we voor thuis in een potje, zodat de planten iets groter zijn als we ze uitplanten. Dan zijn ze al iets groter en minder lekker voor slakken. En we zien de planten goed als we gaan wieden – zodat we niet per ongeluk de verkerde plant weghalen.

Pompoen is goed om voor te zaaien in een potje en later uitplanten. (minder slakken)

Jij mag een aantal groentes zaaien en in een potje mee naar huis nemen als je wilt. We gaan ook iets lekkers zaaien voor op de kinderboerderij.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jun
17
za
Excursie – Waarom Biologisch Eten? @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jun 17 @ 14:00 – 16:00

Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.

De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.

Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.

Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.

Mais met een coating van “Mesurol” – het gifstof methiocarb.

 

Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:

Deze akker wordt eerst bespoten met herbicide (waarschijnlijk Roundup/glyfosaat), dan geploegd en ingezaaid met de volgende gewas.

 

Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

 

We verzamelen om 14 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
nov
25
za
Gratis Workshop – Fruitbomen planten @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
nov 25 @ 14:00 – 16:00

We hebben nu een “eetbare houtwal” in de Veenweide in Soest. Het is een gemengde, lintvormige boomgaard, met fruit- en notenbomen, bessenstruiken en wellicht eetbare paddenstoelen.

Eetbare houtwal, volgens Mark Shepard, zoals hij heeft aangeplant op New Forest Farm, Wisconsin

We beginnen in De Veenweide, waar we eerst gaan kijken naar de amerikaanse strook (pecan noten en blauwe bessen), en de strook met groentebomen.

Dan gaan we (fietsen) naar de Jachthuislaan, waar we een weiland gaan bezoeken. Daar willen we langs de rand van het weiland een eetbare houtwal aanplanten.

Het idee is om op langere termijn meer eten te verbouwen op bomen in plaats van eenjarige gewassen. Dit versterkt de bodem en de biodiversiteit. Volgens het model van de “planetaire grenzen” is het zeer belangrijk om beter omgaan met de bodem. Eetbare houtwallen is één van meerdere manieren om dit mogelijk te maken. Het is een vrij nieuw concept, dus we gaan veel leren door dit te doen!

Vandaag gaan we kijken naar de keuze voor jouw eigen fruitboom. Welke soorten en rassen zijn er, en hoe kan ik kiezen? Wanneer moet ik rekening houden met bestuiving? Wanneer is een goede tijd in het jaar om noten- en fruitbomen te planten? En waar koop ik goede boemen?

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jun
16
za
Excursie – Waarom Biologisch Eten? – Gifmaiswandeling @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jun 16 @ 15:00 – 17:00

Wij gaan een excursie doen op de Soester Engh om te kijken naar biologische en niet-biologische teeltwijze.

De keuze om biologisch of niet-biologisch eten te kiezen in de winkel gaat gedeeltelijk over je eigen gezondheid, maar vooral over de gezondheid van de bodem en ons leefomgeving. Daaroom is het vooral een morele keuze.

Op de Engh in Soest worden sommige stukken biologisch geteeld (zonder kunstmest en pesticiden), anderen met verschillende soorten “gewasbeschermingsmiddelen” en kunstmest.

Met schep in hand kijken we naar de bodem en zien hoe deze arme zandgrond gedijt bij de verschillende teeltwijzen. Wij gaan met eigen ogen bekijken hoe het eruitziet met en zonder vergif, en we ronden af in de moestuin van Goran en Marijke.

Mais met een coating van “Mesurol” – het gifstof methiocarb.

 

Op delen van de Engh wordt kunstmest en verschillende gifstoffen gebruikt:

Deze akker wordt eerst bespoten met herbicide (waarschijnlijk Roundup/glyfosaat), dan geploegd en ingezaaid met de volgende gewas.

 

Van de wetenschappelijke model over de Planetaire grenzen (wat de aarde aan kan) zien we dat vier van de belangrijkste biofysische systemen onder druk staat door industriele voedselproductie: Biodiversiteitsverlies, fosfaat/nitraat in oppervlaktewater, erosie en klimaat.

Het taart-diagram dat de planetaire grenzen illustreert. Biodiversiteitverlies en teveel nitraatuitstoot (kunstmest) zijn de grootste problemen op dit moment.

 

We verzamelen om 15 uur op de Veenweide (Vedelaarpad 53) en na een korte introductie gaan we naar de Engh (neem graag een fiets mee, ook mogelijk met de auto).

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share