Boomgaard Soestdijk heeft een hele lange winterslaap gehad. Sinds 2005 is de boomgaard in de vergetelheid geraakt en zijn de fruitbomen verwilderd. De oude moestuin en de druivenkas waren overwoekerd met stekelbramen.

In maart 2019 hebben wij, een groep ecologische pioniers en onderzoekers, de boomgaard in beheer gekregen. Hier werden vroeger bloemen geteeld voor gebruik in het paleis. Vanaf de vroege lente tot diep in de herfst werden bloemen geplukt, en in vazen in de koninklijke vertrekken gezet. Nu gaat Marieke er bloemen telen voor liefhebbers van ecologisch geteelde zomertinten.

Één deel van de boomgaard wordt hersteld in oude ere met klassieke hoogstamappels en lei-perenbomen, en een ander deel wordt ontwikkeld met als thema ‘Eten in 2040 – agroecologische innovaties’. Hier komen notenbomen, tamme kastanjes en groentebomen uit de hele wereld, om te laten zien wat we zouden kunnen verbouwen zonder fossiele grondstoffen (zonder kolen, olie en gas). Vincent, Marcel, Göran, Petra, Marijke, Erik en Jonatan van stichting Trees for Peace zorgen voor de bomen.

Edwin en Dennis van de Paleistuin zorgen voor de prachtige groene grasvelden!

Plan voor boomgaard Soestdijk, eind 2019.

We zijn begonnen met de lei-peren:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *