Boomgaard Soestdijk

Posted by

Wij gaan de oude boomgaard van Paleis Soestdijk opknappen en verrijken met een agro-ecologische demonstratietuin. Ons plan is om een kleine versie van een duurzaam kringloopvoedselsysteem aan te leggen, waarbij we vooral kijken naar wat een gezin ieder jaar qua eiwitten, vetten en basis koolhydraten nodig heeft. Verspreid over een aantal vakken gaan we drie lagen vegetatie aanplanten op een ondergrond van bladcompost: bodemplanten (eenjarige en meerjarige groenten), struiken (bessen, frambozen, bramen) en bomen (pecan, hazelaars en Goran’s steeds beter smakende slabomen).

Vorige week hebben we ongeveer 100 appelboompjes gestekt en aangeplant. Deze zullen het komende jaar hopelijk aansterken en krijgen er aan het eind van het seizoen nog wat buren bij. De bestaande bomen worden gesnoeid, de composthopen worden bevrijd van ongewenste begroeiing en de oude moestuin krijgt weer uitzicht op de zon.

We voeren dit project uit met Marieke van Groenendael (Baarnse Bloemen) die al is begonnen met het opfleuren van de boomgaard. Heel fijn om van haar ervaring en kennis gebruik te kunnen maken.

Onze samenwerking haalde zelfs de locale krant, de Gooi en Eemlander:


Uit de Gooi en Eemlander, 30 maart 2019

Inmiddels hebben we ook de leiperen gesnoeid, de overwoekerde kas opgeruimd, wat laagstamfruit aangeplant en een veertigtal bessenstruiken de grond in gestampt (met liefde). Volgende week volgen er nog twintig trosbosbessenstruiken (blauwe bes).

We hopen het prachtige houten gebouwtje op Boomgaard Soestdijk te kunnen gebruiken voor een aantal workshops, en zijn van plan om de oogst van de huidige boomgaard, afhankelijk van de hoeveelheid, in verschillende hoedanigheden – taart, sap, stroop, cider – te verkopen. De eerste open dag is op 9 juni – hopelijk zien we u dan!

Gestekte appelboomjes verdwijnen gedeeltelijk onder de aarde…

Lees meer op de projectwebsite: Boomgaard Soestdijk