Update klimaat-walnoten-savanne

Posted by

De 21 bomen die we begin 2018 hebben geplant hadden het zwaar in deze uitzonderlijk droge zomer, met hun nog korte wortels. Dankzij Jos en Lilian en Joop die water hebben gegeven hebben ze het bijna allemaal gered en goed gegroeid. Eentje is gesneuveld en daar heeft Wim een vervangende boom vorige week geplant :

De uitbreiding met nog 30 bomen erbij is nog niet goedgekeurd door de gemeente, omdat notenbomen niet expliciet staan in de “Beeldkwaliteitplan Landelijk Gebied”. Els en wilg mogen we planten, zelfs met subsidie, maar notenbomen niet op dit moment. We proberen de beleidsplannen te verbeteren in dialoog met de gemeente. Als jij ook een verandering hierin wilt stimuleren, stuur graag een mail aan jouw vertegenwoordiger in de gemeenteraad in Soest, of een ingezonden brief in een lokale krant. Hopelijk kunnen we volgend jaar wel fase II erbij planten. Zodra we groen licht hebben gaan we nog een crowdfundingronde openen. We houden jullie op de hoogte!

Het is goed gegaan met de bomen samen met de melkkoeien dit jaar, en we denken dat het nog mooier wordt in de komende jaren. Deze combinatieteelt word soms “agroforestry” genoemd en werd twee keer genoemd in de nieuwe Landbouwvisie van Carola Schouten als landbouw voor de toekomst.

Wij pionieren nu al hier, en dat wordt ook erkent en beloont: Het Derde Erf is finalist (1:e of 2:e of 3:e plek) in de Ekoland Innovatieprijs 2019 die uitgereikt wordt op de BioBeurs in Zwolle op 23 januari, mede dankzij deze combinatie van walnoten en melkvee.

Nogmaals bedank aan alle genereuze donateurs, hardwerkende boomplanters en vooral Joop en Corine, die alles mogelijk hebben gemaakt!