Gebruiksaanwijzing

Als je een slaboom hebt ben je bijna klaar. Hieronder lees je meer over de verzorging en oogst van je slaboom.

Planten

Deze bomen zijn zeer sterk en veerkrachtig en kunnen bijna overal goed wortelen. Het beste is in de volle grond, maar het kan ook in een grote pot, bijvoorbeeld voor op je balkon.

Plant de boom zodat de bovenste kleine wortels net een centimeter boven de grond komen. De bovenkant van de aarde in de pot geeft aan waar “het maaiveld” moet komen. Als je te diep plant komt er grond tegen de bast en dan is er grotere kans op ziektes. Liever een centimeter te hoog dan een centimeter te laag.

Geef je boom een paar liter water per week de eerste weken (als het niet regent).

Oogsten

Pluk de sla-bladeren als de bladeren goed zijn uitgekomen, maar voor dat ze taai worden. Je ziet de kleur veranderen, van lichtgroen, bijna doorzichtig tot donkergroen. De lichtgroene bladeren zijn de lekkerste. Het duurt ongeveer drie weken voordat de bladeren de volle grootte krijgen.

Er komen nieuwe knoppen en nieuwe blaadjes uit de boom in de hele periode van april tot september. Uit elke knop van je boom komt er een klein takje met zes blaadjes.

Om de groei van de boom niet te remmen raden we aan om maximaal de helft van de blaadjes op te eten. In het eerste jaar is de oogst daarom vrij klein (ca 100g), maar in het volgend jaar is het al veel meer.

Knotten

Slabomen (linde) kan heel goed geknot worden. Daarom worden deze bomen vaak gebruikt als lei-bomen. Wij raden aan om je boom te knotten op 1 meter hoogte. Dan hoef je maar één keer per jaar (in de winter) met de snoeischaar alle takken afknippen op 1 meter hoogte. Dan komt volgend jaar nieuwe scheuten en veel vers blad. Na tien jaar heb je een boomstam van ca 10 cm, en je krijgt meer blad dan een gezin kan eten…

Één keer per jaar alle nieuwe takken afknippen. (foto van knotwilg/VTWonen.nl)
Één keer per jaar alle nieuwe takken afknippen. (foto van knotwilg/VTWonen.nl)
Elisabeth snoeit de lindeboom van de Veenweide in december 2015.
Elisabeth snoeit de lindeboom van de Veenweide in december 2015.

Verzorgen

Je hoeft niet zo veel te doen. Het is veel makkelijker dan gewoon pluksla. Geen slakken. Het enige is dat je bladluis kan krijgen, en dan is het beste om lieveheersbeestjes te lokken door veel bloemen in de buurt te hebben.

Geniet, en laat ons weten hoe het gaat!