Mark Vonk – Biologische Brabantse Bessen – November 2018

We zijn bij Mark en Joset op de biologische bessen- en groentenboerderij Sprankenhof in Udenhout. 4 hectare heerlijke bessen, fruit, noten en groente, met zelfpluk, café en een boerderijwinkel.

Mark en Goran tijdens de interview. Met de heerlijke geur van kweepeer in de voorgrond..

Ik denk dat Sprankehof een model is voor duurzame hoogwaardige voedselproductie. Het is niet makkelijk, maar wel mogelijk om ook in deze tijden een inkomen te halen uit gezonde voeding.

De bessen zijn ook nog heerlijk – dus als je een keer in de buurt bent, ga langs Sprankenhof en pluk een bakje kruisbessen!

Hier een reeks foto’s van juli 2018 en oktober 2018:

Blueberries – Amerikaanse bessen die je vaak in de supermarkt vindt. Niet dezelfde als de Europese bosbes, maar ook lekker.
Alle bramen hier zijn doornloos – makkelijk te plukken en fijn voor onderhoud.
Blueberries, kruisbes, framboos, honingbes, rode bes en zwarte bes staan allemaal onder vogelnet. Het net zit op 2.5 meter en je loopt makkelijk onder om te plukken. Alles staat op rijen en het is heel overzichtelijk.
Niet alleen bessen, maar ook pruim, appel, kweepeer en tamme kastanje staat er.
Een beetje compost en een lading houtsnippers langs de rijen is voldoende om rijkelijk te oogsten. De zwarte bessen hangen vol!
Zo groeit de “kiwibes” die we bespreken in de podcast. (Foto in Juli)
Mark en Xavier bij de kiwibessen (oktober).
Langs de buitenkant van Sprankenhof heeft Mark een “Eetbare Houtwal” aangeplant met kweepeer, kastanje, olijfwilg en meidoorn. Mooi landschapselement, biodiversiteitsversterkend en productief!

 

UPDATE!

Sinds ons bezoek bij Mark en Josét is er een inbraak geweest en hun gereedschap is gestolen – aanschafwaarde > 10,000 euro. Als je een bijdrage kan geven om de bessentuin weer op de been te helpen, geef graag een donatie!

Bel Mark op: (06) 57 32 97 61

Diana Wildschut – Toekomstonderzoeker en kunstenaar – Oktober 2018

Interview met Diana Wildschut in De WAR in Amersfoort.

Diana in haar paddenstoelenkwekerij (foto van 2017). Onderaan zie je een oesterzwam omhoogkruipen!

 

Diana is een inspirerende mens. Zij laat zien hoe je leuk en leerzaam kan leven met een minimale belasting op de aarde. Met een vrolijke lach legt ze haarscherp uit hoe de keuzes in het maatschappij anders en beter kunnen.

De WAR is een mooie plek in Amersfoort, sinds tien jaar in de oude Jenkinsonfabriek, met allerlei activieiten, festivals en cursussen, onder andere een “foodlab-groep”. (Waarschijnlijk verhuist de WAR later dit jaar naar een nieuwe locatie.) In een verbouwde kas is er een café en flexwerkplek – super gezellig om onder het genot van een kopje koffie iets te schrijven of te lezen. De leem-muur wordt verwarmd door de aangesloten houtkachel.

Remko Kuipers – Oergezond – juni 2018

Gezondheid is een groot goed. Voor jezelf, voor je gezin en voor het maatschappij. De gemiddelde gezonde levensduur (hoe lang een gemiddelde nederlander leeft zonder chronische ziektes) wordt elk jaar korter.
Ik las dit voor het eerst in een artikel van Remko Kuipers, en vond het verrassend en verontrustend. Remko hielp me de situatie te begrijpen en gaf meteen een link naar de brondata.
Het past helaas in het plaatje van het onderzoek van Gerben Hulsegge van Doetinchem – “Iedere generatie wordt dikker en ongezonder”, zoals het in de Trouw werd beschreven.

 

Remko Kuipers (Foto van AncestralHealth.nl)

Remko Kuipers is arts, onderzoeker, auteur en spreker op het gebied van gezondheid, voeding en leefstijl. Als cardioloog in opleiding ziet hij dagelijks mensen die ongezond leven en die na een hartaanval, op een brancard binnen worden gereden. Een steeds grotere groep leeft met onnodige ziektes zoals diabetes type 2 door overgewicht en hartvalen.

Remko heeft twee boeken voor het grote publiek geschreven: “Het Oerdieet” en “Oergezond”. Ik kan deze boeken echt aanbevelen, en het was met hoog gespannen verwachtingen dat ik in Haarlem Remko ontmoette voor deze interview.

De eerste boek, vol met referenties naar wetenschappelijke artikels en een uitgebreide evolutionaire achtergrond.
Het tweede boek – met voeding én bewegingsadvies. Ook met tips voor gedragsverandering.

Lees meer op RemkoKuipers.com: daar kun je zijn boeken kopen, en zijn lezingen volgen. Wellicht komt hij binnenkort in de buurt van jou?
(morgen 29 juni 2018 in de Charlottehoeve in Soest)

De opname is buiten, in de lunchpauze, en je hoort goed een heleboel gezelligheid in de achtergrond. Geniet ervan!

 

 

Wouter van Eck – Voedselbossen – mei 2018

Interview met voedselbosexpert en voedselbos-boer Wouter van Eck.

Wouter kijkt met vooruitzicht op deze amerikaanse “Pawpaw”-boom. De vruchten komen pas in september en zijn groot en erg lekker!

Industrieel-chemisch landbouw is één van de belangrijkste destructieve krachten in onze onduurzame samenleving. Biodiversiteitsverlies, overbemesting en verlies van vruchtbaarheid in de bodem zijn allemaal consequenties van hoe we voedsel produceren.

Een aantal jaar geleden begon ik te zoeken naar alternatieven, en die zijn er zeker! Één van de meest inspirerende en veelbelovende alternatieven is het “voedselbos”, of tewel een bos vol vruchtgewassen, waar bomen, struiken, klimmers en kruiden zijn aangeplant om voor voedsel en biodiversiteit te zorgen.

Meer materiaal:

Video-interview van Wouter van Eck – wat is een Voedselbos.

Biodiversiteitsonderzoek van Emma Dijkgraaf en Jeroen Breidenbach – in het voedselbos van Wouter van Eck.

Stichting Voedselbosbouw Nederland

In Soest proberen we een duurzaam voedselsysteem op te bouwen – zie platform EetbaarSoest.

 

Iedere keer dat ik in Voedselbos Ketelbroek ben, proef ik iets nieuws. Deze keer nectaargevulde bloemtrossen van de robinia:

Sailors for Sustainability – Ivar en Floris – april 2018

We ontmoeten Ivar en Floris in Amsterdam, waar ze op speakers-tour zijn, na 2 jaar rondzeilen langs de duurzaamste projecten van Europa.

Link naar Sailors for Sustainability.

Ivar’s lievelingsproject: Casita Verde met Chris Dews.

Luister en lees meer over The Prosper Podcast hier!