Zuurdesembollen van Soester Spelt

Hier komt een visueel uitleg hoe ik bijna elke ochtend bolletjes bak van zuurdesem gemaakt van biologische spelt uit Soest. Ik koop de spelt graan op Het Derde Erf, biologische boerderij op Birkstraat 125 in Soest. Ze hebben spelt als graan, meel en bloem. Je kunt ook hun spelt in de windmolen De Windhond kopen. Ik geniet als ik lokaal en biologisch kan eten. Dan voel ik me onderdeel van de lokale nutriëntenkringloop.

Starter/desem

  • 1 theelepel van de vorige starter
  • 100g speltmeel volkoren
  • 100g water

Mengen en 24 uur laten staan op kamertemperatuur of 7 dagen in koelkast zodat de gisten helemaal ontwikkeld zijn.

Desem. 100g meel en 100g water. Een bordje bovenop om vliegen tegen te houden.


Deeg maken – in de avond

Ik meng de volgende ingredienten. Ik heb een keukenmixer met een goede deeghaak (Mixmaster).

  • 200g desem (zie hierboven)
  • 250g water
  • 10g zout (kaliumzout als je hebt, anders gewoon zout)
  • 15g olie
  • 450g meel + bloem (meestal 300g meel en 150g bloem. Hoe meer bloem, hoe luchtiger het wordt)
  • 2g venkelzaad of honing of komijn of kardemom

Ik vet de schaal een beejte in en dit mag rijzen tot de volgende ochtend in een kom met een deksel erop om de vocht vast te houden. Ik doe geen bloem op de deeg. Als de deeg mixt meng ik de desem voor de volgende dag, met de overblijfsels van de kom + 100g meel + 100g water.

191g desem

250g water
10g zout + 15g olie
meel + bloem = 450g
Mixen totdat het glad en lekker oogt. Soms moet je wat meel toevoegen. 3-7 minuten
Nu meng ik ook de nieuwe desem voor morgen. 100g meel, 100g water.
Rusten tot morgen. Slaap lekker

Bolletjes rollen, en dan de oven in – volgende ochtend

Als ik wakker wordt gaat de oven aan op 250 graden. Ik maak 8 bolletjes op een anti-aanbak-doek, graag eentje met gaatjes, en na 15-30 minuten, afhankelijk van hoe veel haast ik heb, gaan de bolletjes de oven in. Hoe langer ze mogen rijzen, hoe luchtiger ze worden. Ik snij ze in aan de bovenkant met een gekarteld mes net voordat ze de oven in gaan.

Bolletjes gerold.

De oven in, als die warm is.


Bakken, eerst heet, dan uitstomen

Ik start 15 minuten op 250 graden, max van mijn oven, en dan 15 minuten op 150 graden, zodat het midden gaar wordt en de buitenkant niet verbrandt.
Dan haal ik de bolletjes uit en laat ze rusten, het liefst 15-30 minuten voordat ik ze opensnijd. Als je meteen snijdt zijn ze klef van binnen.

Geniet ervan!

Nu zijn de bolletjes klaar aan de buitenkant. Nu begint tweede fase met nog 10-20 minuten op 150 graden.

Klaar uit de oven. Laat ze even rusten zodat de binnenkant klaar gaart.

Even later heb je knapperige buitenkant en heerlijk smaakvol en smeuig binnenwerk.

Als ik één brood maak van de hele deeg wordt het zo. 15 minuten op 250 graden en 30 minuten op 150 graden, omdat het langer duurt om het binnenste gaar te bakken.


Share