Voedsel Anders conferentie 2016

De natuur versterken en tegelijk gezond eten verbouwen – hoe doe je dat?

Op 12-13 februari kwamen wetenschappers en boeren, consumenten en beleidsmakers bijeen op de “Voedsel Anders”-conferentie in Wageningen. We waren er om de laatste vorderingen in de “agro-ecologie” te bespreken en ervaringen te delen.

Eregasten waren Vandana Shiva (Indiase wetenschapper/boerin/auteur) en Herman Kok (biologisch melkveehouder uit Hoogland). Pioniers, die tegen de stroom liepen en lieten zien wat mogelijk was. Nu zijn er jonge “Toekomstboeren” die het nog beter proberen te doen, én ecologisch beter én economisch beter. Een lokaal voorbeeld is Janneke Steenmans die de biologische tuinderij “De Groene Steen” in De Bilt runt.

Janneke Steenmans van tuinderij "De Groene Steen" in De Bilt (rechts)
Janneke Steenmans van tuinderij “De Groene Steen” in De Bilt (rechts)

Ik vond de presentatie over ecologische boomgaarden (“agro-forestry” en “voedselbossen”) zeer interessant. Het is een productiemethode met zeer hoge natuurwaarden. In plaats van mono-culturen van eenjarige gewassen zoals in de gangbare landbouw worden meerjarige planten en bomen van meerdere soorten op één perceel verbouwd. Bijvoorbeeld appel + kastanje + hazel + gras voor vleeskoeien in stroken langs elkaar heen. Eetbare houtwallen tussen weilanden voor vee.
Er zijn nu meerdere initiatieven gaande in Nederland en België, en ik hoop de ontwikkelingen te kunnen volgen in de komende jaren. Biologen zijn actief om de soortrijkdom te kwantificeren en de verbeteringen over tijd in kaart te brengen, zodat we beter weten welk invloed op de natuur deze praktijk heeft.

DSC09326_kees_van_veluw
Onderzoeker Kees van Veluw (Wageningen UR en Louis Bolk Instituut) vertelt over bomen die de grond vruchtbaarder maken en tergelijk het rendement omhoog brengen.

Er was ook een plenaire presentatie van Irene Cardoso, professor bodemkunde uit Brazilië, die me pakte. Ze liet zien hoe de bodem in Brazilië verschraalt door soja-teelt voor export naar Nederland – voor veevoer. Nederland is (op één na) de grootste sojakoper van Brazilië.
Cardoso bracht het heel dichtbij, welke consequenties het heeft daar, om hier niet-biologische melk te drinken. Door hier iets meer te betalen voor bio-melk kunnen we de natuur 10000 km verderop positief beïnvloeden.

Over twee jaar wordt de volgende “Voedsel Anders”-conferentie gehouden, kom je mee?

Lees/zie meer:

Conferentie: www.VoedselAnders.nl

Documentaire over Herman Kok: http://www.npo.nl/artikelen/2-doc-de-kleine-oorlog-van-boer-kok

Iets meer over voedselbossen: www.foodforestry.nl

Wageningen UR Orion voor de plenaire lezingen.
Wageningen UR Orion voor de plenaire lezingen.
Vandana Shiva kwam vertellen over de "Monsanto-Tribunal".
Vandana Shiva kwam vertellen over de “Monsanto-Tribunal”.
Share