EetbaarSoest in de krant

[uit de “Gooi en Eemlander” 22 februari 2016]

 

SOEST – De vele duurzame initiatieven die Göran Christiansson in de wijk Klaarwater onderneemt, leverde hem vorig jaar al bijna de titel de Beste Buur van Nederland op. En nog steeds zit de Soester niet stil en steekt hij de handen uit de mouwen om in Soest openbaar eetbaar groen te realiseren.

Door Hedwig Zwanikken


,,Mijn plannen komen allemaal voort uit duurzaamheid”, legt Christiansson uit. ,,Hoe kunnen we zo met de aarde omgaan, zodat we de beschaving door kunnen zetten? De aarde zal blijven bestaan, maar of dat met of zonder mensen is, is de vraag”, zegt de in Zweden geboren Soester. ,,Het belang om klimaatverandering tegen te gaan, kent iedereen wel. Maar dat de industriële landbouw veel problemen veroorzaakt, weten veel mensen niet. Samen met een aantal vrienden dacht ik: hoe kunnen we dit aan gaan pakken? En hoe krijgen we het op de agenda? Alle kleine stapjes helpen, dus pakken we het lokaal aan.”

Buurtfruit

Vorig jaar richtte Christiansson samen met buurtgenoten ’Buurtfruit’ op. Zo’n honderd meter van z’n huis ligt de kleine moestuin. ,,Iedereen uit de buurt mag gebruik maken van dit fruit”, vertelt hij, terwijl hij een blikje bier dat rondzwerft op de naastgelegen parkeerplaats oppakt om het op te ruimen. ,,Er staat van alles in. Sla, een appelboom, olijven. Wat zo leuk is, is dat je je verbonden voelt met de fysieke grond onder je, maar ook met elkaar. We zijn nu met de gemeente aan het bekijken of we dit niet in elk park in Soest kunnen maken.” En ambitieus als de Soester is, heeft hij nog meer plannen. ,,We zijn met verschillende partijen aan het praten om bomen bij het asielzoekerscentrum in Soesterberg te plaatsen. Ik hoop dat het gaat lukken. Het is zo’n zielloze plek. Het is voor de bewoners leuk om samen te doen en ze voelen zich dan misschien ook wat meer verbonden met de plek”, legt hij uit. ,,Ik wil ook graag een ecologische boomgaard realiseren. We zijn nog op zoek naar een stuk land waar we fruit- en notenbomen kunnen planten. Mijn droom is dat mensen steeds meer lokale producten gaan eten”, zegt Christiansson. ,,De noodzaak om dat te gaan doen is moeilijk uit te leggen aan mensen. Kijk maar naar buiten. Het ziet er bij ons allemaal prachtig uit. Maar mensen hebben niet door dat wat we hier consumeren ontzettend grote gevolgen heeft voor de landen waar het geproduceerd wordt.”

Zelfgemaakte en lokale producten kom je bij de enthousiaste Soester in huis genoeg tegen. Zo staat er een fles zelfgemaakte cider op tafel en komen de notenkoekjes net de oven uit. Buiten staat, ja, het bestaat echt, een heuse sla-boom en hangt een boomstammetje waar paddenstoelen aan groeien. Christiansson geeft ook workshops over duurzaamheid en eetbaar groen. ,,We gaan er bijvoorbeeld op uit om berkensap te tappen of om te snoeien. Zo kunnen we er samen iets aan doen.”

Meer informatie over de workshops is te vinden via: www.eetbaarsoest.nl

 

[(c) Gooi en Eemlander – bedankt voor de toestemming om hier te mogen plaatsen!]

Share