Calendar

Share
dec
15
za
Gratis Workshop – Duurzaam Eten – Wintersnoei en bessen stekken @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
dec 15 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over wintersnoei en bessenstruiken stekken in Duurzaamheidscentrum de Veenweide.

Om 15 uur gaan we de Proeftuin bezoeken om de fruitbomen en struiken te bekijken.

Appelboom eenvoudig snoeien (FruitABC van houtwal.be)

De fruitbomen die er staan zijn appel, pruim en een verborgde peer. We gaan eerst de principes van het snoeien bespreken en dan aan de slag met de tuinschaar. De bomen zijn jong en er is niet zo veel te doen, maar kan toch verhelderend zijn om voor te bereiden op je eigen boom.

We gaan ook de leilinde snoeien, zodat er veel vers lekker blad volgend jaar komt!

Daarna gaan we bessenstruiken vermeerderen middels stekken. Alle deelnemers die willen krijgen een (toekomstige) bessenstruik mee naar huis!

Stekkies van bessenstruiken, van de workshop vorig jaar.

 

Lees meer over stekken en de beste tijd in het jaar om te stekken op Houtwal.be.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
jan
19
za
Gratis Workshop – Fermenteren – Natuurlijke frisdranken en wilde bier @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
jan 19 @ 15:00 – 16:30
Cider en Ginger ale (achter), kombucha en water kefir (voor)

We gaan vier verschillende gefermenteerde dranken proeven en zelf maken.

Wilde gisten doen het werk voor ons, en we kunnen zo onze darmfauna bijvullen. De gisten en lactobacilli in de kombucha werken samen om voedingstoffen te ontwikkelen voor onze gezondheid.

Gefermenteerde friszure dranken zijn de startpunt van elk wijn, maar zover gaan we niet deze keer.

Natuurlijk fermenterende gemberdrank – prikkelende ginger ale!

We hebben ook lokaal bier gebrouwen van biologische speltgraan van Het Derde Erf:

Gekiemde spelt, die geroosterd wordt om meer smaak te krijgen. Dit is de “mout” die de basis is voor bier.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
feb
16
za
Gratis Workshop – Enten – nieuwe fruitbomen “maken” @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
feb 16 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over fruitbomen enten.

Entstuk op onderstam – zo maken we clones van onze geliefde rassen

Jij mag verschillende entmessen proberen en je mag zelf je eigen appelboom enten en meenemen naar je eigen tuin. Neem een tak mee van je lievelingsappelboom, of knip een tak van één van de vijf verschillende appelbomen in de Pluktuin.

Matthijs laat zien hoe de steun- en afdichtingsstrip zit.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
mrt
16
za
Moestuinbakken – Gratis workshop @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mrt 16 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over moestuinbakken.

We gaan moestuinbakken timmeren voor de nieuwe deel van de Pluktuin – waar de buurtmoestuin komt.

Fruitbomen aan de noordkant van de nieuwe moestuin.

Moestuinbakken hebben voor en nadelen. De grootste voordeel is dat het duidelijk is waar je mag lopen en waar niet. Dan blijft de aarde waar de groente groeit lekker rul. De grootste nadeel voor de groenten is dat het droger is in de bakken dan als je rechtstreeks in de grond teelt. En het is natuurlijk een extra kostenpost om hout te halen…

Moestuinbakken van douglasspar gaan jaren mee. Hier komen de tuinbonen uit de grond!
Een moestuinbak vol met rucolasla en snijbiet.
Rucola en snijbiet in november 2018. De oogstseizoen is best lang ook buiten.

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share
apr
20
za
Lentefeest – Start Soester Pompoenkampioen 2019 [preliminaire datum] @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
apr 20 @ 15:00 – 16:30

In het voorjaar hebben we altijd een “Lentefeest” in de Veenweide.

Welkom om mee te doen in de wedstrijd “Soester Pompoenkampioen 2019” en maak kans op een fruitboom naar keuze.

Heb jij de grootste pompoen van 2019?

Iedereen die mee wilt doen mag een paar zaden uitkiezen en een potje vullen met potgrond, In september komen wij weer bij elkaar op de Soester Duurzaamheidsmarkt, en dan zien we wie de grootste en mooiste pompoen van het jaar heeft geteeld!

Lentefeest in de Veenweide, april 2018

We hebben ook rondleidingen in de Pluktuin, waar voorjaarslekkernijen al klaar staan om van te proeven!

De lentefeest is 11-16, en de rondleidingen zijn om 15 uur en 15:30. NB.

Welkom!

Share
mei
18
za
Vlierbloesemlimonade en andere lekkere bloemen- gratis workshop @ Duurzaamheidscentrum de Veenweide
mei 18 @ 15:00 – 16:30

Welkom op een gratis workshop over vlierbloesemsiroop maken.

We gaan honderden vlierbloesemschermen plukken en tot diksap koken.

Vlierbloesem laten we eerst staan 24 uur in koud water

Dan koken, met suiker en citroen:

Koken met citroen, munt en suiker tot diksap.

We hebben ook andere lekkere bloesem in de tuin, onder andere de daglelie Hemerocallis.

Eetbare daglelie

We kunnen ook de bloesem van de Robinia eten:

Deze workshop is een samenwerking tussen EetbaarSoest en IVN Eemland Duurzaamheidsgroep. Gratis voor jong en oud. Laat graag weten of je komt op:

2015-03-19 22_11_59-Nieuw bericht toevoegen ‹ Eetbaar Soest — WordPress

Share